Anadolu’dan Avrupa’ya ilk yük treni kalkıyor. Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonlar (BALO) Projesi ile Anadolu ‘da üretilen çok sayıda ürün, demiryolu ile taşınacak, ürünler Bandırma’da biriktirilerek önce Tekirdağ’a ardından yine demiryolu ile Avrupa’ya gönderilecek.

Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonlar (BALO) A.Ş’nin kendi adını taşıyan projesiyle üretici ve ihracatçı, taşıma maliyetlerinden ciddi oranda kar sağlayacak. İhracatın demiryolu üzerinden yapılmasıyla, karayolu taşımacılığında ödenmesi gereken vergi ve geçiş gibi maliyetlerden de üretici kurtulmuş olacak. BALO Projesiyle Anadolu’nun farklı şehirlerinde üretilen ürünler, lojistik merkezlerde birleştirilerek buralardan blok trenlerle Bandırma’ya getirilecek. Yükler buradan konteyner gemilerle Tekirdağ’a buradan da blok trenlerle Avrupa’ya taşınacak. Projenin ilk aşamasında yükler haftada iki trenle Münih ve Köln’e taşınacak. 2014’te haftalık karşılıklı 5 tren seferi yapılacak. Nakliye masraflarının rekabet gücünü etkilemesi nedeniyle Anadılu Gümrük Birliği’ne giremiyor. Projenin  bu sorunu da çözmesi bekleniyor. Maliyet yüzde 30 düşecek.

ANADOLU'DAN AVRUPA'YA İLK ÖZEL...

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da TOBB ile bağlı oda ve borsaların katılımıyla 93 ortaklı kurulan Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonlar A.Ş. (BALO) tarafından düzenlenen Anadolu'dan Avrupa'ya ilk özel teşebbüs blok tren seferi töreninde katıldı. Demiryolu

HATLARIN YÜZDE 70'İ YENİLENDİ

Bakan Yıldırım, Manisa Garı Lojistik Sahası'nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Türkiye'de demiryollarını yeniden ayağa kaldırmak,  Büyük Atatürk'ün başlattığı seferberliği devam ettirmek için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dirayetiyle bir çok projenin uygulamaya konulduğunu ifade etti. Hatların yüzde 70'inin yenilendiğine işaret eden Yıldırım, şunları söyledi: "Elektriksiz hatları elektrikli, sinyalizasyonu olmayan hatları sinyalizasyonlu hale getiriyoruz. Bir kaç yıl içerisinde artık 50 yılın 60 yılın unutulmuşluğu sona erecek. Demiryolları çok daha etkin kullanılabilir hale gelecektir. Bu haliyle bile 2003 yılına göre taşımaları yüzde 90 oranında artırdık, 13 milyon ton taşıma yapılırken bugün 25,5 milyon ton taşıma yapar hale geldik." 

DEMİRYOLUNDA 2035 HEDEFİ

Yıldırım, İstanbul'da 3 gün süreyle gerçekleştirilen Uluslararası Ulaşım ve İletişim Şurası'nda bu alanda Türkiye'nin 2023 hedeflerini yeniden belirlediklerini ve 2035 yılı vizyonunu ortaya koyduklarını dile getirerek, şöyle devam etti: "Bu vizyonunu merkezinde demiryolları var. 2035'e geldiğimizde demiryollarımız 10 bin kilometresi hızlı tren olmak üzere toplam 31 bin kilometreye, mevcut ağın 3 katına erişmiş olacak. Demiryolları refah kalkınma demektir. Demiryolları, ülkenin bağımsızlığı kadar önemlidir. Çünkü biz bağımsızlığımızı demriyollarıyla kazandık. Manisa'nın, İzmir'in kurtuluşu, Mustafa Kemal tarafından Malıköydeki tren istasyonda planladı. Onun için demiryolları önemli, onun için demiryollarına hız kesmeden yatırım yapmaktan başka çaremiz yoktur." 

TOBB'A YENİ TEKLİF

Demiryollarının, TBMM'de 1 Temmuz'da çıkarılan kanunla özel işletmeye açıldığını hatırlatan Yıldırım, TOBB'a, BALO projesiyle yetinmeyip, kendi adıyla işletmecilik yapmasını teklif etti.  Yıldırım, çıkarılan yasanın büyük bir fırsat sunduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: "Demiryollarının serbestleşmesine yönelik yasamız çıktı. Bu şu anlama geliyor, 13 bin kilometrelik demiryolu hattımızı artık herkes kullanabilir. Demiryolları da kullanacak, isteyen herkes de kullanacak. Bu büyük fırsatı TOBB, üyeleri riyasetinde kullanmak için bir yapılanmaya gitmesini, sadece demiryollarıyla yük taşıma organizasyonu değil aynı zamanda demiryollarında kendi adına taşımacılık yapması, lojistik hizmetleri vermesi yönünde adımlar atmalıdır. Bir sonraki adımın, bu şekilde bir çalışma modeli olmasının çok daha verimli, faydalı olacağını düşünüyorum ve bu teklifi bugün size yapıyorum." 

Demiryollarıyla ihracatın daha verimli hale gelmesi için gerekli yatırımları yapmayı sürdürdüklerini anlatan Yıldırım, bu kapsamda Bandırma-Tekirdağ arasındaki tren ferisinin yeni yılda devreye gireceğini ve artık bu güzergahta indirme bindirme işinin ortadan kaldırılarak daha verimli taşımacılık yapılacağını bildirdi. 

İLK RAYINDAN KESİT

Tören sonunda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na, 1856 yılında inşa edilen Türkiye'nin ilk demiryolu İzmir-Aydın hattından yenileme çalışmaları sırasında çıkartılan ray ve travers kesitinden yapılmış plaket sunuldu. 

Bakan Yıldırım, daha sonra BALO A.Ş. tarafından düzenlenen ilk teren seferini işaret vererek başlattı.