Türkiye’de olduğu gibi Avrupa’da nakliye firmaları sürücü davaları nedeniyle büyük sorunlar yaşıyor. En son bir grup Romen sürücü Hollanda ortaklı Çek bir firmayla Hollanda’ya taşıma yaptıklarını, ancak aldıkları maaşın Hollandalı sürücülerden daha az olduğunu belirterek aynı oranda maaş almaları gerektiğini öne sürererek tazminat davası açtı. Sürücüleri temsil eden sendikaya göre, aldıkları maaş ile ödenmesi gereken arasındaki fark on binlerce avroyu buluyor.

Trans.info’da yer alan habere göre; dava, FNV sendikası tarafından Hollanhdalı firma ve onun Çek kardeş şirkete karşı açıldı. FNV tarafından temsil edilen sürücüler Hollanda'da çalıştılar ve bu nedenle mahkemeye göre Hollanda maaşlarına hak kazandılar.

Rumen sürücüler, Hollanda'daki standart ödemeden daha düşük bir ücret aldılar - bir Çek şirketi tarafından istihdam edildikleri için maaşları Çek standartlarına göre hesaplandı.

Ancak, çalışmaları Hollanda'da gerçekleştiği için Hollandalı meslektaşlarıyla aynı ücrete hak kazandılar.

Hollandalı ana ve Çek kardeş şirketler aynı ana hissedarlara sahip olduklarından, mahkeme bir sahte sözleşme davası olduğuna karar verdi.

Hollanda FNV sendikasına göre, sahte sözleşmenin geçerli olduğu sırada, Hollandalı çalışanlar ayda yaklaşık 3.600 € brüt artı 10,00 € brüt yemek ödeneği aldı. Ancak, Çek şirketi tarafından istihdam edilen Rumen sürücüler aynı dönemde ayda yüzlerce avro daha az aldı.

Taraflar şimdi bir anlaşmaya varmaya çalışıyor. Bu olmazsa, tazminat miktarını hakim belirleyecek.