Ekol Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Musul, şirketin 25. yılına özel dün (24 Mart) bir basın toplantısı düzenledi. Ekol’ün sektörde ses getirecek hamlelerini ve yatırımlarını anlatan Musul, Alternative Ro-Ro ve Aksaray depo yatırımının özellikle üzerinde durdu. Alternative Ro-Ro’nun tamamen bağımsız bir yapıya kavuştuğunu söyleyen Musul,  “Yeni bebeğimiz herkesin ilgisini çekiyor ve ortaklık teklifleri geliyor” dedi. Musul gelen teklifleri değerlendirebileceklerini de söyledi.

Şirketin 25. Kuruluş Yıldönümü dolayısıyla yapılan basın toplantısına; Danışma Kurulu üyeleri Eyüp Soner, Feza Özalp ve Levent Hatay; Taşımacılık Genel Müdürü Murat Boğ ile  Intermodal Taşımacılık Direktörü Eşber Horasan katıldı.

Ahmet Musul, Ekol Lojistik olarak geçtiğimiz yılı 404 milyon Euro ciro ile kapattıklarını ve çalışan sayılarının 6 bine ulaştığını söyledi. Geçin yıl 9 ülkede şirketlerinin bulunduğunu ve geçtiğimiz haftalarda bu ülkelere Polonya’yı da dahil ettiklerini belirten Musul, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya ile ülke sayısının 12’ye çıkacağını anlattı.

5. gemi de filoya katıldı hedef 100 bin araca çıktı

3 gemi kiralayarak (Hatche, Qezban, Paqize) Ro-Ro işine girdiklerini ve Trieste’ye taşıma yapmaya başladıklarını, daha sonra bu gemileri satın aldıklarını belirten Musul, 2014 Eylül ayında Fransa ve İspanya’ya hızlı taşımacılık yapmak için Ayshe’yi filoya kattıklarını kaydetti. Musul en son Fadiq isimli geminin filoya katıldığını ve böylece Trieste’ye haftalık sefer sayısının 4’e çıktığını önümüzdeki dönemde sefer sayısının 5’e çıkacağını anlattı. Haydarpaşa-Yunanistan-Trieste hattının önemine de değinen Musul Yunanistanlı nakliyecilerin de araçlarını taşıyacaklarını ifade etti. Alternative Ro-Ro geçtiğimiz yıl 80 bin araç taşımıştı. Musul 2015’te 100 bin aracı aşacaklarını da söyledi. Musul “Fransa ve İtalya’da farklı limanlara uğrayacak çözümler üzerinde çalışıyoruz” dedi.

Ekol sadece Türkiye’de değil diğer ülkelerde de büyüyor

Ekol Lojistik’in en önemli özelliklerinden biri de farklı ülkeler arasındaki ticarete de hizmet vermesi. Musul, “Ekol araç ve depo yatırımları ile gelişirken diğer ülkelerin kendi aralarındaki ticaretten de pay alarak büyümek istiyor” diyor. En son Barselona, Zaragoza ve Madrid şirketlerinin  büyüdüğünü, Macaristan’da 100 çalışana ulaştıklarını söyleyen Musul buruda verdikleri enerji lojistiği işinin kendileri için yeni ve önemli bir gelişme olduğunu anlattı. 

Aksaray yatırımı ile lojistiğin akışını Anadolu’ya çevirecek

Ekol Lojistik, 2 bin 500 treyler, 1000 çekici ve swap body’lerle 4 bin üzerinde taşıma ekipmanına sahip. Musul filo yatırımlarına ilave depolama hacimlerini 500 bin metrekareye çıkardıklarını belirtti. Musul, Lojistiğin akışını Anadolu’ya çevirecek diye lanse ettiği Aksaray’daki depo yatırımına ayrı bir parantez açtı. Toplam 25 milyon Euro ilk etap yatırımla, 200 bin metre kapalı alana sahip depo yapılacak. Burada 60 bin paletin elleçlenebileceğini kaydeden Musul, Tek bir gümrükle, deri, tekstil ve ayakkabının gümrükleme işlemlerinin burada yapılabileceğini gerekli izinlerin alındığını aktardı.

Ro-Ro taşımaları Yalova’dan yapılacak

Ro-ro seferlerini Haydarpaşa Limanı’ndan gerçekleştiren Ekol, buradaki trafik sıkıntısı nedeniyle son dönemde alternatif  limanlar üzerinde araştırma yapıyordu. Ahmet Musul, Yalova’da mevcut bir limana ek yatırımla taşımaları buradan yapacaklarını söyledi. Körfez geçiş köprüsü ve buradan Ambarlı’ya yapılacak shuttle hizmeti ile 100 bin aracı trafikten çekeceklerini kaydetti. Hizmetin yılın sonuna doğru devreye gireceğini söyledi. 

Ekol ismini tesadüfen koymadım

Ekol’ün vizyonuyla ilgili bir soruya Musul, “Ekol ismini tesadüfen koymadım. Sektörde ekol olmak istiyorduk ve bunu da gerçekleştiriyoruz” dedi. Burada hisselerin yüzde 51’ini tüzel kişiliğe devredecek bir yapının önünün açılmasını istediklerini geriye kalan kısmı da halka açmayı istediklerini anlatan Musul, “Ekol aslında Türkiye’nin sosyal sorumluluğudur. Çünkü marka fakiri bir ülkeyiz” dedi.