Ağır Yük Kaldırma ve Taşımacılar Derneği, 19 Mart tarihinde Yalçın Dorse fabrikasını ziyaret etti ve dernek istişare toplantısı Yalçın Dorse’nin Silivri fabrikasında gerçekleştirildi. AKT yönetici ve üyeleri; son yıllarda ürün çeşitliliğini, adetlerini ve kalitesini sürekli olarak artıran Yalçın Dorse’nin ürünlerinde paslanmayı önleyen ve dayanıklılığı arttıran metalizasyon sistemi ve boya ünitesi uygulaması ile ilgili bilgi edindiler.  Ziyaret sorasında Yalçın Dorse’nin Bauma Fuarı’nda sergilemek üzere hazırladığı ürünler ve bu ürünlerde yer alan bazı özel çözümler ziyaretçilerin dikkatini çekti.

Konu ile ilgili olarak açıklama yapan Yalçın Dorse sahibi Yalçın Şentürk, “AKT Derneği yönetici ve üyelerinin firmamızı ve üretim tesisimizi ziyaret etmesinden büyük bir memnuniyet duyduk. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Kendilerine ürünlerimiz ve üretim süreçlerimiz ve kalitemiz hakkında bilgi verdik. Tüm ürün yelpazemizin büyük bir bölümünü gösterme imkanı bulduk. Kendilerinin ihtiyaç ve önerilerini bir kez daha dinleme ve not alma olanağını yakaladık. Bu tür ziyaretleri yerli ve ihracat yaptığımız diğer ülkelerden gelen müşterilerimiz için daha sık tekrarlamayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.

Sektörün birlik olmaya ihtiyacı var

AKT Başkanı Dernek Başkanı Ahmet Altınkum Yalçın Dorse fabrikasını ziyaret etmekten dolayı memnuniyeti dile getirerek, “Yalçın Dorse 63 ülkeye ihracat yapan önemli üreticilerimizden biridir. Yalçın Dorse’nin geldiği noktayı ve yerinde ürünleri ile birlikte gördük. Tedarikçimizin yaptığı işlerde gösterdiği büyük başarı ve böylesi bir tesisin ülkemizde oluşması ve üretim ve ihracat yapması bizi gururlandırdı. Başarılarının devamını diliyoruz” dedi.

Başkan Altınkum, sözlerine şöyle devam etti: “AKT olarak sektörün gelişiminin hızlanması ve karşılaştıkları sorunların çözümü hizmet kalitesinin artması için kamu kurumları, tedarikçiler, meslektaşlarımız nezdinde görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Meslektaşlarımızın güçlü bir kurumla temsil edilmesi ve birleşmesi için çalışıyoruz. Çabalarımızı bu yönde sürdürüyoruz. Özellikle mesleki birlik konusunda önem veriyoruz.  Mesai harcıyoruz.”

"Daha önce VİNÇDER adı ile faaliyet gösteriyorduk. VİNÇDER ismini bizi daha iyi ifade eden Ağır yük Taşıma ve Kaldırma Derneği olarak değiştirdik. Daha spesifik ve anlaşılır bir isim oldu. Bu değişiklikten sonra derneğin faaliyetlerini bu minval üzerine oluşturmaya çalışıyoruz. Tamamen ağır yük taşıma ve kaldırma şirketlerinin çalışmalarına destek vermek sorunlarını problemlerini çözmek için bir gelmek için çalışıyoruz. Şu anda 100 civarında üyemiz var. Bursa, Ankara ve Konya’de meslektaşlarımızla biraraya geldik. Birlikte çalışacağız. Birlikten kuvvet doğacağına inanıyorum. Birlikteliğin sorunların çözümünü hızlandıracağını düşünüyorum. Bizim hasbel kader başkan olmamdaki amaçlardan bir tanesi birleştirici olmak. Biz bunun ilk meyvelerini Bursa ve Ankara ile birleşerek aldık. Konya’da bize dahil oldu. Sektörde ki arkadaşları bir çatı altında toplarsak çok daha güçlü ve etkili olacağız.”

Türkiye’de belge almaktan yorulduk, iş yapamaz hale geldik

Ağır Yük Kaldırma ve Taşımacılar Derneği (AKT) Başkanı Ahmet Altınkum sektörün sorunlarını şöyle özetledi:

“Ağır kaldırma ve taşımada sektörün sorunların başında belgelendirme geliyor. Uluslararası taşımalarda taşıma belgelerinde yıllık veya altı aylık belgelendirme yapılıyor. Türkiye’de bu maksimum 15 günle sınırlı. Her taşımaya ayrı ayrı taşıma belgesi alınıyor. Boş taşımalar için dahi belge almak zorundasınız. Dernek olarak 5 yıldan beri mücadele ediyoruz.  

Türkiye’de belge almaktan yorulduk, iş yapamaz hale geldik. Bundan bir an önce çıkmamız lazım. Köprüden geçişlerde sınırlamalar var. Dünyanın her tarafında minimum 150 tonla geçiyorsunuz Türkiye’de 54 tondan fazla köprülerden geçemiyoruz. Üçüncü köprü bunun için yapıldı. Malın sahibi ‘geçebilirsiniz’ diyor. Karayolları sınırlıyor. Ağır kaldırma regülasyonlarında yerli üretim makinalarda ciddi sıkıntılar var. Üretim sertifikasyonlarında kullanma sertifikasyonlarında sıkıntılar var. Bunların ciddi regülasyonlara oturması gerekiyor. Tehlikeli işler sınıfında çalışıyoruz. İş güvenliğine önem vermezsek, kazalar meydana gelebiliyor. Hem makinaların standartlarının çok yüksek olması gerekiyor.

450 milyonluk Avrupa’da 15-20 vinç üreticisi var. 80 milyonluk Türkiye’de makine üreticisi çok fazla. 122 adet tespit edilmiş vinç üreticisi var. Bunun hangi standartlarda üretildiğini denetleyen bir mekanizma yok. Uluslararası standartlarda uygunluğu yok. Bunların çoğunun yedek parça kataloğu yetkili servis ağı yok.”