5. Ekonomi ve Lojistik Zirvesi, bugün (30 Eylül) UTİKAD Başkanı Emre Eldener’in açılış konuşmasıyla başladı.  Gümrük memurları arasında ciddi oranda Covid-19 görüldüğünü aktaran Eldener, temassız işlemlerin önemli hale geldiğini söyledi. Eldener, pandemi döneminde yaşanan sınır geçişlerindeki durmalar, şoförlere uygulanan karantinalar, ihracat ve ithalatın azalması, navlun fiyatlarındaki yükselmeler gibi gelişmeleri anlattı.

Eldener, karayolu taşımacılığında Temmuz Ağustos döneminde iş hacimlerinin arttığını söyledi. Eldener ithalatta ise yıl sonuna kadar yükselme beklenmedeğini söyledi. Bunun nedenini de ithalatta 300 ürüne getirilen ek gümrük vergileri olduğunu söyledi. 

Eldener, Transit taşımaların önemli olduğunu, dernek olarak bunun için bir rapor hazırladıklarını belirterek; "Transit taşımacılığın geliştirilmesine büyük önem veriyoruz. Türkiye'yi Doğu ile Batı arasında atlama noktası haline getirmek istiyorsak bunu kolay hale getirmemiz gerekiyor. Bunu yaparsak limanlardaki iş hacmini artırıyoruz, Türk karayolu filosuna ek iş hacmu yaratmış oluyoruz. Doğrudan istihdama katkı ağlayan bir durum" dedi. 

Sektörün önümli konularından biri olan 'ordino' hakkında da konuşan Eldener, "Bunun gereksizliğini savunan arkadaşlar çıktı. Bir deli kuyuya taş atar 40 akıllı çıkaramaz hikayesi. Ordjnosuz mal çekmek son derece sakıncalı. Ordinoyu aramazsak dünyadaki tek ülke oluruz. Yanlış insanlara mal teslim edilir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bir belge yayınladı ve bu iş çözüldü. Sektörümüze hayırlı olsun. 

Bir diğer  muzdarip olduğumuz konu da bu sabah resmi gazete yayımlanan kararname ile çözüldü. Bundan yıllar öncü götürü teminat vardı. Bu kanun değişti, antrepodan aldığınz malın yüzde 15'i kadar teminat vereceksiniz dendi. Sonra bu da değişti oran yüzde 25'e çıktı. Bu sefer antrepolardan mal alınamaz hale geldi. Tekrar götürü teminata dönülecek. Bu da sektöre hayırlı olsun."