Mehmet Ortaç, 2021 yılının bilinmezliklerle dolu bir yıl olduğunu vurgulayarak, "Benzerinin çok yaşanamayacağı, tarihi bir yıl geçirdiğimizi düşünüyorum. Arz ve talep arasındaki sert hareketler, keskin bir şekilde tedarik zincirinin kırılmasına yol açtı. Nevpa olarak kriz yönetiminde temel felsefemiz; müşterinin yanında olmaktı. Treyler üreticileri; Çin veya Avrupa’dan ithal ettiği ürünlerde sorun yaşayınca bu ürünleri Türkiye’de üretmeye başladık. Üretimimizi artırmak için çift vardiyaya geçtik. Branda, kayar çatı ve hızlı perde sistemlerinin üretildiği İstanbul’daki tesislerimizde istihdamı arttırdık ve vardiyayı iki katına çıkardık. Bursa’daki tesisimizde, yan perdeli araçların kayar babaları, arka-yan kapı sistemleri, kapak üretimi yapılıyor. Burada da Avrupa’da ithal edilen ürünlerin muadilini hızlıca üretmeyi başardık. Nevşehir tesislerimizde yine ithal edilen 13 adet ürünü yerlileştirerek, sektöre kazandırdık. Bütün bunların ışığında geçen yıl sektöre önemli bir destek verdiğimizi ve sektörle omuz omuza zorlukları karşıladığımızı söyleyebilirim" şeklinde konuştu.

Uzun vadeli proje ve anlaşma yapamıyoruz

Hammadde fiyatlarında istikrarsızlık yaşandığını kaydeden Ortaç, uzun vadeli proje ve anlaşma yapamadıklarından şikayet etti. Ukrayna-Rusya krizinin de fiyat istikrarını tamamen bozduğunu dile getiren Ortaç, bu iki ülkenin dünyanın en önemli petrol, demir, alüminyum üreticileri arasında yer aldığına dikkat çekti. Krizin derinleşmesiyle, ekonominin ve sektörün de bundan olumsuz etkilenebileceğini ifade eden Ortaç, sözlerine şöyle devam etti:

"Nevpa gibi kurumsal, büyük firmalar planlamalarla hareket eder. Eğer bir ürünün maliyet ve fiyatını belirleyemiyorsanız orada sürdürülebilir bir üretimden bahsedemezsiniz. Bunun sektör için önemli bir sorun haline geleceğini düşünüyorum. Her gün yüzde 5-10 oranında fiyat değişikliği olmaz. Ekonomik çözümsüzlüğe doğru gidiyoruz."

Fren sistemlerindeki krizin devam ettiğine değinen Ortaç, krizin derinleşerek sürdüğünü vurguladı. Knorr-Bremse’nin distribütörü olarak geçen yıl önemli miktarda iç piyasaya ürün tedarik ettiklerini hatırlatan Ortaç, bu yıl yılın ilk çeyreğinde tedarik sorunlarının devam ettiğine dikkat çekti. Ortaç, "Fren sistemlerinde her geçen gün durum daha da kötüye gidiyor." uyarısında bulundu.

Rusya rotasını BAE’ye çevirdik

Bu yıl için Rusya’yı hedef pazar olarak görmelerine karşın, son yaşanan krizle birlikte rotayı revize ettiklerini belirten Ortaç, yeni pazar arayışları hakkında şunları söyledi:

"Bu yılın başında hükümetimizin BAE ziyareti sonrasında oradan talepler gelmeye başladı. Nevpa’nın Afrika ve Ortadoğu pazarında çok önemli bir bilinirliği var. Oradaki üreticileri ziyaret ettik. Afrika ve Ortadoğu pazarına ciddi bir ticaret yapılıyor. Üstyapı ve treyler pazarında BAE’de ciddi üreticiler var. Yılda 3 bin adet üretim yapan firmalar var. 10 bin adetlik bir treyler, 150 bin adetlik üstyapı pazarından bahsetmek mümkün."

Avrupa’da treyler üreticilerinin Türkiye’den daha çok tedarik yapmak adına girişimlerini arttırdığını söyleyen Ortaç, bunun memnuniyet verici olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin otomotiv üretiminde artık marka olduğunu kaydeden Ortaç, son gelişmelerin Türkiye’nin elini güçlendirdiğini söyledi.