OKT Trailer, 40 yılı aşkın birikimi ve yenilikleri ile karayolunda her türlü tehlikeli ve tehlikesiz; gaz ve sıvı halindeki petrol türevleri, kimyasal, kimyevi ve gıda maddeleri taşıyan tanker, toz ve granül halindeki çimento, kireç, silis kum ve gıda maddeleri taşıyan silobas, katı haldeki agrega, kömür, hafriyat, asfalt ve buğday gibi dökme yükleri taşıyan damper, tarım ve hayvancılık ile genel yüklerin taşındığı treyler ve kamyon üstü ekipman çözümleri sunuyor.

Pandemi döneminde tüm süreçlerin dijitalleşmesi için kurum içi çalışmalara ve yatırımlara yer verdikerini belirten OKT Trailer Genel Müdürü Hakan Maraş, "Lojistiğin her daim devam etmesi, hatta daha çok öneminin artması bizleri gelecek için farklı neler yapabiliriz diye sorgulamaya ve planlama yapmaya yöneltti. Bu bakımdan pandemi dönemi bizim için ciddi anlamda sabit, kontrollü, şirket içi çalışma ve altyapı güçlendirme çalışmalarına ağırlık verilerek devam ediyor diyebiliriz. 2020 yılı ilk çeyreği sektör bakımından hızlı geçerken ikinci çeyrekte durağanlık yaşadığımız söylenebilir. Devlet nezdinde yapılan çalışmalar kapsamında krediler düşünce biraz daha rahatlama oldu ve son dönemde hareketlenmeler yaşandı. Birinci döneme göre iyiyiz fakat ikinci bir dalga nasıl gelişecek, yaşayarak öğreneceğiz. Şu an en azından daha olumluyuz ve beklentilerimiz ihracattan yana yüksek. 2021 kışını nasıl geçireceğimiz aşıya ve çevreye bağlı. Ekonomik olarak farklı durumlar çıksa da birlikte hareket ederek atlatacağız" şeklinde konuştu.

Kapasite yatırımları ertelendi, dijitalleşme öne çekildi

2018 yılı itibarıyla Ar-Ge çalışmalarına verdikleri ağırlık neticesinde yeni jenerasyona uygun şekilde araçlar üretme çalışmaları içerisinde olduklarını hatırlatan Maraş, pandemi süreci ve buna bağlı ekonomik gelişmeler sebebi ile kapasite arttırma ve yenileme planlamalarını bir süre için erteleyerek dijital dönemin gereklilikleri için altyapı çalışmalarını hızlandırmaya ve yeni dönem gerekliliklerini ön plana tutmaya çalıştıklarını söyledi. "Pandemi döneminin işlerimize yansıyan olumlu tarafı lojistiğin bu dönem içerisinde öneminin artması olmuştur. Bildiğiniz üzere insanlar gıdaya ulaşamazsa tepkiler değişir, açlıklar yaşanır. OKT Trailer olarak lojistik odaklı iş yapmamız neticesinde geçen yıla göre bu dönemde önemimiz daha çok arttı diyebiliriz" diyen Maraş, ihracat pazarlarıyla ilgili gelişmeler hakkında şu bilgiler verdi:

"Türkiye’de treyler sektöründe 4. Ar-Ge Merkezini kuran OKT Trailer, 3 kıtada 48 ülkede faaliyet göstermektedir. Dünya pazarında sahip olduğumuz güçlü konumun en önemli dayanağının Ar-Ge alanındaki çalışmalar olduğunun bilinci ile ürünlerimizde ergonomik ve yenilikçi çalışmalara önem veriyoruz. Güçlü ve tecrübeli kadromuz ile artan teknolojik gelişmeleri karşılamak ve hatta öncesinde harekete geçmek için geleceğe yönelik çalışıyor ve ürünlerimizi değişen teknolojiye uygun olarak geliştiriyoruz. Birçok mega projede hizmet veriyoruz. Bunlardan biri; dünyanın en büyük petrol üreticilerinden ARAMCO firmasının duyurduğu ADR sertifikalı ve SASO standartlarına uygun tanker yenileme projesinden onaylı dünyada ender Türkiye’de ilk ‘Shining Star’ ürünümüzdür. Teknolojiye yön veren, ayna parlaklığında boyasız dış yüzeyi ile estetik ve pürüzsüz görsel kazanıma sahip, astar boya kullanımı gerektirmeyen yüzeyi ile atmosfere zararlı gaz salınımına sebep olmadığı için çevre dostu olan ve ekonomik kazanımları ile öne çıkan Shining Star, Türkiye’yi temsil etme prestijini artırarak benzer ürün talebi olan ABD başta olmak üzere Orta ve Güney Amerika ülkelerinde tercih noktasındadır. Bu ve benzeri projelerimizin çıktısı sonucu ihracat pazarında aranan marka konumunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz diyebiliriz."

Dünya genelinde yaşanan pandemi sebebiyle 2020 yılında erteledikleri çalışmaları 2021 yılında hızlandırmaya çalıştıklarını aktaran Maraş, "2021 yılı bizim için yaşanan olaylardan tecrübe edinip bu birikimlerin çıktılarını alacağımız bir yıl olacak diyebiliriz" dedi. Geleceğe bakış açıyarı ile treyler modasını değiştirecek ve dünyada ses getirecek kullanıcı dostu yeni nesil gıda tankeri çalışmalarına hızla devam ettiklerini bilgisini paylaşan Maraş, ürünle ilgili şunları söyledi: ."Üstün teknolojik gelişmelerden faydalanarak tasarlanan, farklı çizgisiyle estetik görünümlü, ayrıcalıklı, alışılmışın dışında, kullanıcı ergonomisini ön planda tutan, oldukça iddialı, benzersiz özellikleri ile geleceğin treyler modeli olan yeni nesil gıda tankeri ile gıda taşımacılığında üstün kullanım dinamiklerini müjdeleyecek olan OKT Trailer, yeni dönemde fütüristtik çalışmaları ile gündeme gelecek."

Hakan Maraş, treyler sektörünün "akıllı treyler" üretimine doğru yöneldiğini aktararak, yük dağılımı düzgün, uzaktan komite edilebilir IoT ile gelişen, birbiri ile konuşan treylerlerin olduğu bir döneme doğru gittiklerini vurguladı. Adını meraktan alan Ar-Ge merkezimizde bu teknolojiyi uygulayabilmek için gerekli adımları atıyoruz. Yenilikleri takip ederek teknolojiye yaptığımız yatırımlarla Ar-Ge çalışmalarına ağırlık veriyoruz. Kurum hafızasındaki verileri sanallaştırıyor, kolay erişilebilir ve izlenebilir hale getirerek tek kaynaktan yönetilen entegre iş zekası uygulamaları kullanarak sağlıklı üretim süreçleri oluşturuyoruz" diyen Maraş, bu işleyiş ile üretimde zaman kayıplarını önlerken iş gücü kalitesi ve ürün çıktısında büyük oranda yükseliş meydana getirdiklerini dile getirdi.