Uluslararası taşımacılıkta elde ettiği başarılarla bilinen ve yıllardır UBAK Listesi’nde lider olan Mars Logistics, 2018 yılında yeni bölgelere yapılan karayolu taşımacılğından, katma değerli hizmetlere kadar birçok alanda özel hizmetlerini duyuracak. Milk-Run hizmeti ile önemli başarılar elde eden ve operasyon kalitesi ve hızıyla otomotiv sektörüne kendini kanıtlayan firma bu alanda farklı sektörlere de açılmayı planlıyor. E-ticaret ve depolama çözümleri için de adımlar atacak olan Mars Logistics, taşımacılıkta da yeniliklerini sürdürecek. Bunlardan en ses getireni ise Sahra Altı Afrika’ya karayolu ile ulaşmak olacak. Bir diğeri de Uzakdoğu için tren seferleri. Bunun için 2018 yılında deneme seferleri gerçekleştirilecek. Mars Logistics Genel Müdürü Ali Tulgar, çok hareketli bir yıl geçireceklerini söyledi ve bunun güçlü ve geniş bir ağa sahip olmaları nedeniyle olduğunu aktardı. Tulgar, önemli değerlendirmeler yaparak firmalarının hangi alanlarda neler yapacağı hakkında da önemli bilgiler verdi. 
Tulgar, geçtiğimiz yılın başında yaptıkları; Türkiye ihracatının çok başarılı geçeceği ve hedeflerin tutturulacağı yönündeki açıklamalarını hatırlatarak, “Bu yılsonundaki hedef ise 169 milyar dolar. Türkiye’nin ihracatı bu sene 180 milyar dolara dahi çıkabilir” diyor. Tulgar bunu da otomotiv sektörünün yakaladığı ivmeye bağlıyor. Şu anki siparişlerin en azından önümüzdeki 6 ay için bu ivmenin devam edeceğini gösterdiğini ifade ediyor. 
Tulgar, 169 milyar doların üzerine çıkılabileceği ilgili beklentileri besleyen gelişmeler hakkında da yorumlarda bulunuyor. Avrupa’nın 2018 yılı büyüme beklentisinin yüzde 1,5-2 arasında olduğunu bunun da refaha yansıyacağını kaydediyor. Bunun sonucu da otomotiv alımına etki edecek. Tulgar aynı zamanda tekstil ihracatında da önemli bir artış beklediklerini de aktarıyor. 
Tulgar, hedeflenen ihracatın üzerine çıkılabileceği yönündeki öngörüsünü yeni bölgelere yapılan ihracattaki artış ile destekliyor. Avrupa’da zaten ihracatta belirli bir büyümenin sağlanacağını anlatan Tulgar,  Sahra Altı Afrika ülkelerine yapılacak ihracatın da bonus olarak ihracat rakımına yazılacağını söylüyor. Tulgar’ın bir diğer bonus olarak gördüğü bölge ise Güney Amerika. Tulgar “Bu bölgelere yapılan açılımların meyvelerini yavaş yavaş toplamaya başlayacağımızı düşünüyoruz” diyor. 

Karayoluyla Sahra Altı Afrika
Tabi Mars Logistic’in de bu bölgeler için önemli açılımları olacak. Tulgar özellikle Sahra Altı Afrika’ya karayoluyla ulaşma alternatifi üzerinde duruyor. Tulgar, “Özellikle Fas üzerinden karayoluyla Sahra Altı Afrika ülkelerine nasıl ulaşabiliriz diye bir incelemeler yapıyoruz. Fas’a kadar zaten karayoluyla gidebiliyoruz ondan sonra nasıl gideriz bakıyoruz. Esasında kafamızda şekillendi ama fizıbıl mı değil mi? Bu hizmete kim ihtiyaç duyar? Maliyetler diğer modlara göre nasıl olacak? Onlara bakmak gerekiyor” diyerek önümüzdeki aylarda atacakları adımlara işaret ediyor. 
Geçtiğimiz yıl ihracat taşımalarının iyi gittiğini, bu yıl da taşımaların artacağını aktaran Tulgar 2018’de ara mal ithalatının devam edecek olması nedeniyle ithalat bacağının kapanmayacağını söylüyor. “Geçtiğimiz yıl Mars olarak filomuzu yüzde yüz başarı ile döndürdük” diyen Tulgar, filoları ne kadar büyürse büyüsün yaptıkları işin yüzde 65’ini kendi öz mal filoları ile gerçekleştirdiklerini ve bu oranın da böyle devam edeceğini ifade ediyor. Bunun sebebinin de ekonomideki duraksamalar ve düşüşler olduğunu söylüyor. Tulgar, “Böyle durumlarda kendi filomuzu işsiz bırakamayız” diyor. 

Müşterinin nerede bir ihtiyacı doğmuşsa oradayız
Mars, “Köprü Türkiye” adını verdiği Türkiye’nin transit ülke olarak konumlandığı Avrupa-İran taşımalarında ciddi artışlar sağladı. Tulgar bunu pozitif bir gelişme olarak değerlendiriyor. Tulgar, Avrupa ülkeleri arasında yabancı taşeronlarla yaptıkları taşımaların da önemli olduğunu belirterek bunun kendilerine büyük bir esneklik getirdiğinin söylüyor.  Tulgar, “Biz ihracat taşıması yaptıktan sonra gidilen ülkeden Türkiye’ye dönüş yükü yoksa, oradan  Türkiye’ye ihracat yükü olan ülkeye taşıma yapıp oradan ithalat yükü ile gelmeyi öğrendik. O yüzden de kendimizi düz hatlarda çalıştırırken yabancı araçlarla da bu manevraları yaparak müşterilerimize mağdur etmedik. Müşterimizin yeni bir ülkeye taşıma ihtiyacı doğmuşsa biz buraya taşıma yapmıyoruz diyemeyiz” ifadelerini kullanıyor. Tulgar, bu noktada sektördeki bazı firmaların müşteriye yaklaşımlarını da eleştiriyor. “Sektörde ‘yükü alalım bakarız’ mantığıyla hareket ettikleri için maliyetler artınca aracım yok taşıyamam deyip çekilenler var. Bunu gören hizmet alan firmalar, lojistik firmalarıyla çok daha sert anlaşmalar yapmaya başladılar. Sektör bu şekilde kendi kendine kötülük yaptı. Eğer daha dürüst ve gerçek fiyatlarla yaklaşmış olsaydık bu duruma gelmezdik.” 

Mars şeffaf bir firma
Tulgar, Mars Logistics’in hesabını yapan ve bunu müşteriyle paylaşan bir firma olduğunun altını çiziyor ve “Biz yıllardır şeffaf hareket ediyoruz” diyor.  Geçmiş dönemlerde gösterilemeyen bir takım maliyetlerden dolayı rekabette zorlandıklarını anlatan Tulgar, denetlemelerin artmasıyla beraber rekabet ortamının düzeldiğini kaydediyor. Tulgar, “Yaptığımız seferleri nasıl gerçekleştirirsek gerçekleştirilelim (Ro-ro, karayolu, demiryolu) sefer maliyeti teker teker hesaplanır ve her hafta takip edilip iyileştirilmeye çalışılır. Bütün bu sefer maliyet çalışmalarımız müşteriye sunduğumuz hizmet kalitesini ve verimliliğini ilgilendiriyor. Biz sürdürülebilir hizmeti verip baştan verdiğimiz sözleri gerçekleştirmek için bu analizleri yapıyoruz. İşin temeli bu” şeklinde konuşuyor.  

2018 depolama çözümlerinde atılım yılı olacak
Mars arka arkaya açtığı lojistik merkezlerle de öne çıktı. Tulgar Anadolu yakasında açılan 4. lojistik merkezin bu yakadaki yüklerin konsolide edilip ihraç edilmesi noktasında kendilerine büyük avantaj getirdiğini söylüyor. Bu sayede hem Anadolu hem de Avrupa yakısından ihraç çıkışlarının yapıldığını aktarıyor. Bunun yanında Mars’ın İzmir, Mersin, Adana gibi farklı şehirlerdeki ihraç çıkışları devam ediyor. Bu lojistik merkezlerinin fayda sağlayacağı en önemli konulardan biri de katma değerli hizmetler. Tulgar depolama çözümleri sundukları müşteri sayılarının her geçen gün arttığını belirtiyor. Bu alana geç giriş yaptıklarını söyleyen Tulgar, buna sebep olarak da 2012 yılına kadar depolamada oluşan büyük atıl kapasiteyi gösteriyor. Tulgar bu süreci şöyle anlatıyor: 
“Yatırım yapanlar da anladılar ki önce depoyu yap sonra bekle yaklaşımıyla olmuyor. Karşılıklı proje yapalım sonra yatırım yapalım noktasına gelindi. Biz işte bu noktadan itibaren katma değerli kısımda oyuna dahil olduk. Çok pozitif bir ivme ile devam ediyoruz.” Depolama çözümleri beraberinde e-ticareti de getiriyor. Tulgar konuyla ilgili şu yorumu yapıyor: 
“ E-ticaretle ilgili 2018’de temaslarımız olacak. Artık olmazsa olmaz. Çünkü hacmi artıyor. Bu alana iyi hizmet üretmek gerekiyor. Tabi bu da yetmiyor E-ticaret firmalarının da sağlıklı olması gerekiyor ki iş yapabilesiniz.”