Ekol Lojistik COO’su Eyüp Soner lojistik sektörünün Türkiye’de hızlı gelişimini devam ettirdiğini şirket birleşmelerinin de olumlu yansıdığını söylüyor. 2013, özellikle şirket birleşmelerinin ve satın alımlarının yaşandığı bir yıl oldu. Bu sayede şirketlerin hali hazırdaki pazar payları yükselme gösterdi” diyen Soner, maliyetlerin düşürülmesi, kârın ve cironun artırılmasına yönelik yapılandırmalar sonucunda, sektörün ivme kazandığının altını çiziyor.

Tüm Avrupa kapsama altında

“Ekol Lojistik olarak Avrupa’nın stratejik noktalarında gerçekleştirilen yatırımlarımızla tüm Avrupa’yı kapsama alanına alarak bölgesel bir marka olma yolundaki ilerleyişimiz 2013’de hızla devam etti. 2013 yılını tahminlerimizin de üzerine çıkarak 367 milyon Euro ciro ile kapattık” diyen Eyüp Soner, 2013 yılında neler yaptıklarını ise şöyle anlatıyor: “2013 yılı bizim açımızdan son derece hareketli geçti. Özellikle son dönemde almaya hak kazandığımız AEO-Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası ile sektörün öncüsü olduk. AEO yatırımının yanı sıra 2013 yılına çok önemli iki yatırım ile başladık. İlki 12 Ocak’ta başlayan Ro-Ro seferleriyle müşterilerimize daha verimli, kaliteli ve sürdürülebilir hizmet sunuyoruz. En son teknolojiye sahip, Hatche, Paqize ve Qezban isimlerindeki modern Ro-Ro gemilerimizin seferleri, karşılıklı olarak haftanın üç günü Haydarpaşa-Trieste limanları arasında gerçekleştiriliyor.”

Ekol Avrupa’da çoğalıyor

2013’de Avrupa’da yatırımlarını sürdüren Ekol Lojistik,1996’da Almanya ile başlayan, Romanya, İtalya, Yunanistan, Ukrayna, Fransa ve Bosna ile devam eden atılımlarına Kasım 2013’de 1 milyon Euro yatırım ile faaliyete geçirdiği Ekol Macaristan’la devam etti. Böylece Ekol Lojistik Avrupa’nın 8 ülkesinde varlık göstermeye başladı.

Eyüp Soner Avrupa’da en hızlı büyüyen Türk şirketi  olduklarına vurgu yaparak Hollanda’nın öncü lojistik şirketlerinden KLG Europe’un Türkiye’deki şirketi KLG Lojistik Türkiye’yi bünyelerine katmalarının önemli bir atılım olduğunu ifade ediyor.

Soner “Bu satın alma ile Türkiye – Hollanda arası taşımaları artık daha kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirmeye başladık.  100 yıllık  KLG Europe, uluslararası operasyonlarıyla Batı Avrupa, Doğu Avrupa ve Çin'de kilit lokasyonlarda hizmet veriyor. Hollanda’nın yanı sıra Romanya, İngiltere, Çin ve Türkiye’de de şirketleri bulunuyor. Türkiye’deki yapılanmasını, Ekol Lojistik’e devretti” diyor.

 Sektör 2014’te de büyümesini sürdürecek

“Ekol olarak, Türkiye lojistik sektörünün geldiği çift rakamlı büyüme rakamlarını 2014’de de devam ettireceğini düşünüyoruz” diyen Eyüp Soner, Ekol’ün de kendi payını son üç yıldır olduğu gibi tekrarlayacağını ifade ediyor.

 2014’ü, ‘Verimlilikle gelen Karlılık’ programı doğrultusunda meyvelerinin toplanmaya devam ettiği ve odaklanmanın yoğun olacağı bir yıl olarak gördüklerini anlatan Soner, şunları söylüyor: “ Sektörde özellikle bürokrasinin azaltılmaya devam edilmesi, uluslararası fiziki ve görünmez engellerle savaşma ve çevremizdeki coğrafyalardaki rahatsızlık ve özellikle bunun ve dünya ekonomisindeki volatilitenin daha küçük ölçekli işletmelerdeki etkisi, konsolidasyon gibi başlıklar gelecek yıl da Ekol’ün gündeminde olacak.”

Büyüme ve karlılık aynı paralelde devam edecek

Daha önce olduğu gibi önümüzdeki dönemde de büyüme hızı ve karlılığı aynı paralelde tutmak istediklerini aktaran Soner, “Yakaladığımız karlılık artışını yine şirketin uzun vadeli başarıları için kullanarak çeşitli alanlarda yatırım yapmayı amaçlıyoruz. Ekol olarak, daha önceki yıllarda olduğu gibi 2014’de de yüzde 30’lar gibi büyüme oranlarına yaklaşmayı planlıyoruz.

 Otomotiv ve sağlıkta büyümeye devam

“Büyüme eğilimini yakaladığımız otomotiv ve sağlık sektörlerinde büyümeye devam ederek, yatırımlarımızı, bu büyüme oranlarına paralel olarak gerçekleştirmeyi planlıyoruz” diyen Eyep Soner, “Özellikle, geçtiğimiz yıl içinde Avrupa’da 8 ülkede yatırımlar yaparak bu bölgedeki varlığımızı sağlamlaştırdık. Yeni girilen pazarlarda büyümeyi hedeflerken, Kafkasya ve Orta Doğu pazarlarında da servis ağımızı genişleterek büyütmeyi amaçlıyoruz. Gelecek 10 yıl içerisinde lojistik sektöründe bölgesel en önemli oyunculardan biri olarak hızla büyümeye devam edeceğiz” diye konuşuyor.