Yatırım Adası Endüstri Bölgesi ile bölge yenilikçi, sürdürülebilir yatırımlarla katma değerli ürün ve hizmet üreten bir konuma gelecek. Bu doğrultuda bölgenin ve Türkiye'nin uluslararası rekabetine katkı sağlayan bir merkez oluşturulması amaçlanıyor. Trabzon Yatırım Adası Endüstri Bölgesi'nde Ar-Ge ve inovasyon odaklı, katma değer yaratan, ileri teknoloji içeren ürün-hizmet üretmeye yönelik çalışmalar yapılacak. Ayrıca, proje kapsammda büyük ölçekli, stratejik doğrudan yabancı yatırımları bölgeye çekilecek ve artan ihracatla önemli bir ekonomik girdi sağlayacak.

2 milyar 400 milyon dolar yatırım planlanıyor

Trabzon Yatırım Adası Endüstri Bölgesi 2 bin 210 dekar alan üzerinde 188 parsel üzerine kurulacak. Endüstri bölgesinde 1 milyar 800 milyon TL altyapı yatırımıyla 2 milyar 400 milyon dolar üstyapı ve tesis yatırımı yapılması planlanıyor. Tamamlandığında 23 bin 500 kişinin istihdam edileceği bölgenin yılda bir milyar 500 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşacağı öngörülüyor. Bütün bunlarla beraber bölgede 2 milyar 400 milyon dolar yıllık katma değer oluşturulacak. Trabzon Yatırım Adası Endüstri Bölgesi'nde; gıda teknolojisi, biyoteknoloji, nanoteknoloji, sağlıkteknolojisi, savunma sistemleri, güvenlik teknolojisi, uzay-havacılık, bilişim teknolojisi, telekomünikasyon, elektronik ve otomasyon, otomotivteknolojileri alanlarmdayatırımlar alacak.

İyidere Lojistik Merkezi Türkiye'nin 150 mega projesinden biri

Trabzon ve Rize'yi ticaret üssü haline getirecek İyidere Lojistik Merkezi için geri sayım başladı. Türkiye'nin 150 mega projesinden sadece biri olan İyidere Lojistik Limam'nm 2023 yılının son aylarında tamamlanması bekleniyor. İyidere Lojistik Merkezi'nin cumhuriyetimizin 100'üncü yılında hizmete açılması planlanıyor. Limanın hizmete girmesiyle yılda 3 milyon ton genel kargoyla birlikte 8 milyon ton dökme yük, 100 TEU konteyner ve 100 bin araç Ro-Ro kapasiteli olarak bölgesel ticaretin can damarı olacak. Yıllık 13 milyon ton kapasiteli İyidere Lojistik Limanı projesinin GSYH'ya etkisi 192 milyon dolar, üretime katkısı 428 milyon dolardan fazla olacak. Proje30 fazla sektör Projeden detaylar aynı zamanda bin kişiye doğrudan, 34 sektörde 8 bin kişiye de dolaylı istihdam sağlayacak. Projeyle Trabzon ve Rize, Karadeniz'e açılan yeni bir lojistik üs olurken liman hem bölge illerinin ekonomisine hem de ülkenin ticaret hacmine önemli katkılar sunacak. Trabzon ve Rize'yi ticaret üssü haline getirecek İyidere liman, Türkiye ekonomisine güç katacak. GSYH'ya yaklaşık 200 milyon dolar, üretime etkisinin ise 400 milyon doların üzerinde etkisinin olacağı öngörülüyor. Ancak projenin tamamlanması için demiryolu şart. Demiryolu bağlantısının olmadığı bir lojistik liman düşünülemez. Trabzon ve Rize'nin yıllardır beklediği demiryolu bağlantısı da bu projeyle hayata geçecek.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adıl Karaismailoğlu, Rize İyidere Lojistik Limanı projesiyle 30'dan fazla sektörde 8 bin kişiye dolaylı istihdam sağlanacağını bildirdi. Bakan Karaismaıloğlu, Rize iyidere Lojistik Limanı’nın bölge ve ülke ekonomisine önemli katkılar sunan bir lojistik üs olacağını kaydederek, GSYH'ya etkisinin yaklaşık 200 milyon dolar, üretime etkisinin ise 400 milyon doların üzerinde olacağını belirtti. Bölgenin en önemli ihtiyaçlarından biri de istihdam. Direkt olarak bin kişiye, dolaylı olarak 8-10 bin kişiye istihdam kapısı oluşturacağını öngörülüyor.