Mekanik tezgahların kurulması ve buhar gücünün devreye girmesiyle bugünkü endüstrinin ilk basamağını  aştık. O günden bugüne 200 yıldan fazla zaman geçti ve şu anda endüstrinin dördüncü evresine geçtik. Bugün ne oldu da endüstride yeni bir basamağa çıktık.

Teknoloji öyle bir hızla ilerliyor ki artık fabrikalarımızda daha çok robot kullanılıyor. Evde, işte, okulda her yerde nesnelerle iletişim halindeyiz. Yapay zekalar olmadan işlerimizi yapmamız mümkün olmamaya başladı. Çocuklarımız ‘tablet nesil’ olarak büyüyor. Bunlara alışmak bir yana 5 yıl içinde nereye varacağımızı kestirmek güç gibi görünüyor.

Gelecek ile ilgili yapılacak en iyi tasvir bekçi köpek ilişkisi. “Yarının fabrikalarında sadece bir köpek ve bir bekçi olacak. Bekçinin görevi köpeği doyurmak, köpeğin görevi de bekçiyi robotlara yaklaştırmamak olacak.” Olmaz böyle şey diyemiyorsunuz değil mi?

Endüstri 4.0’ın henüz başındayız ve neler getireceğine dair çok fazla seçenek var. Daimler şimdiden 365 bin kamyonu birbirine bağlantılı hale getirdi. Dünyada 5 yıl içinde 50 milyar makinenin bağlanması öngörülüyor.  Daimler otomatik yükleme yapan, dronlarla teslimat yapan kamyonetleri üretiyor.  Volvo kamyon inşaat madenlerinde sürücüsüz kamyonlarla işbaşı yaptı. Daha nice örnekler var.

Bağlantının yanında köşesinde ortasında ama mutlaka bir yerinde lojistik olacak. Endüstri 4.0’ın üzerine kurulu olduğu verimlilik, büyüme gibi konularda lojistik önemli bir rol oynayacak. Dahası teknolojik gelişme lojistikçinin elini güçlendirecek. Giderek insan kaynağı ihtiyacı azalırken, teknolojiye olan ihtiyaç artıyor. Dolayısıyla varolan sistemleri uyarlamak finansman ihtiyacını da yukarı çıkaracaktır.

Endüstri 4.0 lojistikteki konsolidasyon sürecini de hızlandıracak. Küçük lojistik firmalarının işleri iyice zorlaşırken, e-ticaret veya değişik sektörlerden firmalar lojistik işine girecek. Çünkü lojistik sektörü ölçekleri itibariyle bugünden çok daha güçlü konuma gelmek durumda kalacak.  Amazon.com’un lojistik hamlelerini böyle yorumlamak gerekecek.

Kemerlerinizi bağlayın çünkü endüstri 4.0 yolculuğu çok hızlı olacak. Filmlerdeki uçan arabalar kadar olmasa da kendi kendine gidebilen araçlar 5 yıla kalmaz kapımızda olacak.





Gelecek sayımızda görüşmek dileğiyle...