Zor günlerden geçiyoruz. Ancak bir yandan da sektörün kendi heyecanları var. Ford Trucks, uluslararası uzun yol taşımacılığına uygun olarak çekicisini yeniden tasarladı ve üretti. Geliştirildiği yerde tanıtılan yeni çekicinin ilk tasarımından üretimine kadar geçen 5 yıllık süreçte,1.200 Ford Otosan mühendisi görev aldı. Ford Otosan, bu araç için çok emek verdi ve ekim ayından itibaren bunun meyvelerini toplayacak.
Alternatif yakıtlı araçlarda gelişmeler ardı ardına geliyor. Dünyada üretilmiş en güçlü doğalgazlı çekici Iveco 460 NP çift depo benzinle 1.600 kilometre yol katediyor. Araç dizele göre kendini 1,5 yılda amorti ediyor. Bu sıradışı rakamlar sektördeki taşları oynatabilir diye düşünüyorum. Trailer Innovation Ödülü’nü 2017 senesinde Yüksek Güvenlikli Bitüm Tankeri ile ‘Emniyet’ kategorisinde kazanan Tırsan, bu yıl son teknoloji ürünü olan 3 aracıyla Trailer Innovation 2019 Ödülü’nün ‘Şasi’, ‘Emniyet’ ve ‘Konsept’ kategorilerinde ön elemeyi geçerek aday oldu. Sonuçlarını heyecanla bekliyoruz.
Lojistik sektörünü asıl heyecanlandırabilecek gelişme ise Blockchain (Blok Zincir). Blockchain 1990’lı yıllarda ortaya atılan bir teknoloji olmasına karşın son yıllarda sektörlerin kullanabileceği bir seviyeye ulaştı. Bitcoin’in yıllardır başarılı bir şekilde kullandığı bu sistem başta lojistik olmak üzere bir çok sektörün geleceğini değiştirecek.
Dünyada taşımacılık alanında Blockchain kullanılmaya başlandı.  Maersk ve IBM iş birliğinde kurulan Blockchain tabanlı açık Küresel Ticaret Dijitalleştirme Platformu, Güney Amerika ve Afrika’dan Avrupa’ya yapılan konteyner taşımacılığında kullanılıyor. Platform taşımacılık maliyetinin düşürülmesi, kâğıt üzerinde yürütülen süreçlerden kaynaklanan verimsizliğin giderilmesi, izlenebilirliğin artırılmasını amaçlıyor.  Türkiye’nin ticaretinde dijitalleşmeyi sağlayacak olan ilk Bockchain çözümü için firmalar biraraya geldi. Aralarında, IBM, Güler Dinamik Gümrük Müşavirliği şirketi, ATEZ Yazılım, Chain&Chain Technologies, Schneider Elektrik, Schenker Arkas, Vakıfbank, Universal Eğitim ve Danışmanlık, FLS Lojistik ile ACC Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği’nin olduğu geniş konsorsiyum, gerçek bir senaryo üzerinden Fransa’nın Lyon kentinden Türkiye’de Manisa’ya yapılacak bir ticarete blockchain teknolojisini entegre edecek.
Blockchain’in nasıl işlediğini, lojistiğin hangi alanlarında kullanılacağını, yararlarını, süreçlerini geniş bir şekilde sayfalarımıza taşıdık. Haberi hazırlarken heyecanlandık, etkilendik. Gelişimi sağlayacak koşulları sağlayabilirsek, geleceğe daha güvenli bakabiliriz diye düşünüyorum.
Daha güzel günlerde buluşmak dileğiyle.

- - - - -