Aspöck Türkiye’yi 2013 yılında gerçekleşen 300 bin TL’lik cirolardan, günümüzde 5 milyon Euro’luk satış gelirine ulaştırmayı başaran Aspöck Aydınlatma Sistemleri ekibi pandemi döneminde başarılı bir sınav verdi. Pandemi döneminde fabrikaların kapanması ve kapasite azaltımına gidilmesiyle ürün tedarikinde önemli sorunlar yaşandığına dikkat çeken Akman, "2020 yılı herkes için zor bir oldu. Özellikle pandeminin ilk dönemlerinde fabrikaların kapanması, OEM’lere parça tedarik edemeyeceğiz korkusu yaşattı. Aspöck Türkiye ve merkez üretim ekibi ve oturmuş organizasyonumuz sayesinde tüm talepleri karşıladık. Gelecek yıllara kendimizi daha da hazırlıklı hale getirdik. En az üç aylık dönem talepleri karşılayacak şekilde, stoklu çalışıyoruz. Özellikle ihracat yapan müşterilerimizin üretimlerinin aksamaması için elimizden gelen azami özeni gösteriyoruz. "Örneğin eskiden bir kalemden 1000 ad. ürün stok tutuyorken artık min. 1500 adet ürün stokluyoruz" şeklinde konuştu.

Önümüzdeki yıl Euro olarak yüzde 8-10 arasında bir büyüme tahmin ettiklerini açıklayan Akman, bu yıl için yıllık 14 bin araçlık aydınlatma seti tedarik ettiklerini söyledi. "Biz Türkiye treyler pazarını 18-20 bin adet olarak görüyoruz" diyen Akman, bu yıl artan ihracat sayesinde Pazar aylarını yüzde 70 ‘ li oranlarına çıkardıklarını kaydetti.

Menşei uyumsuzluğu sorunu çözüldü

Sektör adına önemli ve olumlu bir gelişmenin yaşandığına dikkat çeken Selçuk Akman, menşei uyumsuzluğu sorununun çözüldüğünü aktardı. Akman, konuyu şu şekilde anlattı:

"Karayollarında seyreden araçlarda kullanılan aydınlatmalar, gümrüklerde incelenmeye tabi tutuluyor. Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi (TAREKS) dahilinde yapılan incelemeler, karayolunda kullanılan lambaların ilgili regülasyonlarına uygunluğunu, 25 no.lu tebliğ ile kontrol ediyor. Fakat bu inceleme de aranmaması gereken bir şey olan ‘Tip Onay Belgesinde üreticinin bulunduğu ülke ile ithalat yaparken faturanın üzerinde yazan ülke menşeinin aynı olması’ gerekiyordu. Eğer aynı değilse buna ‘menşei uyumsuzluğu’ deniliyor ve ürünü gümrükten alamıyordunuz. Menşei uyumsuzluğunun otomotiv sektöründe önemli aksamalara yol açtığını, geçen yıl Sanayi Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve TSE’yi ziyaretlerimde dile getirdim, akabinde bu kurumlar gönderdiğimiz resmi dilekçelerle de takipçisi olduk. Bizim gibi VW, Volvo gibi pek çok marka menşei uyumsuzluğuna takıldı. Ancak dördüncü dilekçemize olumlu cevap geldi. Artık, üretici ülke ile faturanın üzerinde belirtilen ülkenin aynı olması şartı aranmıyor, zaten AB müktesabatı da bu şekilde uygulanıyor."

Resimaltı: (Soldan sağa) Aspöck Aydınlatma Sistemleri Satış Mühendisi Samet Doğan, Genel Müdürü Selçuk Akman.