Mersin Deniz Taşımacılığı Zirvesine, iş dünyasının "ana konteyner limanı Mersin'e yapılsın" talebi damgasını vurdu. Zirvede Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, Mersin Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Atahan Çukurova, MİP Genel Müdürü Johan Van Daele, Hürriyet yazarı Levent Sefer konuşmacı olarak yer aldı ve Mersin'in denizcilik potansiyelini değerlendirdi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan sunumunda yapımı yılan hikayesine dönen Doğu Akdeniz Ana Konteyner Limanı projesini gündeme getirdi ve projenin adresinin Mersin olması gerektiğini ifade etti. Ticaret Bakanlığına projenin akıbetini sorduklarını, bakanlıktan gelen yazıda ise karayolu bağlantılarının olmaması nedeniyle projenin durdurulduğunun, ÇED raporunun yenilenmesi gerektiğinin kendilerine iletildiğini kaydeden Kızıltan, "Ana konteyner limanı bir an evvel hayata geçirilmeli. Devlet bu limanın Mersin'de yapılacağına söz verdi. Sözünü yerine getirmesini bekliyoruz. Ne kadar incelenirse incelensin ne kadar rapor yazılırsa yazılsın her yolun Mersin'e çıktığını görüyorsunuz. MİP bizim göz bebeğimiz. Kendi içinde kapasitelerini artırabilirler ama Akdeniz'deki yük trafiğinin tamamını karşılayamaz.”

Başkanı Mustafa Gültak TCDD ve MlP'in Mersin Limanı'nı büyütme projesine de değinerek, Akdeniz Belediyesi olarak bu projenin yanında olduklarını vurguladı. Gültak; "Çünkü kapasiteyi büyütmeden hedeflediğiniz rakamları yakalayamazsınız. Temel atma törenine Sayın Ulaştırma Bakanımız geldiğinde, ana aktarma konteynır limanının da halen Mersin'e yapılacağını da bizzat kendisi ifade etmiştir. Ana aktarma limanının başka yere kaydırıldığı doğru değildir. Yeni yatırımlarla 3 milyon TEU, ana aktarma konteynır limanı da geldiğinde yaklaşık 12 milyon TEU'luk bir kapasiteden bahsettiğinizde, Mersin; bir anda sadece Türkiye'nin değil, tüm dünyanın en önemli liman şehirlerinden biri olmaya taliptir. Bu bir hayal değil, rahatlıkla gerçekleşecek bir olaydır" şeklinde konuştu.

Sözlerini; "Farkında mıyız bilmiyorum ama bir elmasın üzerinde oturuyoruz" şeklinde sürdüren Başkan Gültak; şöyle devam etti: "Mersin'in yöneticileri, Mersinli iş insanları ve bu kentin yaşayanları bunun farkında olmalıdır. Afrika'nın herhangi bir ülkesinde yerin kilometrelerce altından çıkarılan elmas, sadece bir taş ama bu taşı işlediğinizde milyonlarca dolar ediyor. Şu an biz de o durumdayız. Adeta işlenmemiş bir elmas gibiyiz, işlenmemiz gerekiyor. Aksi halde hedeflediğimiz rakamlara ulaşamayız."

Mersin-Adana Hızlı Tren Projesinin hızla ilerlediğini kaydeden Başkan Gültak; "Karaman-Mersin Hızlı Tren Projesi gündemde ve hızla projelendiriliyor. Gaziantep-Şanlıurfa-Adana-Mersin'de, kaliteli ray sistemi ile yük taşımacılığında kullanılacak demir taşımacılığı da hızla projelendiriliyor. Önümüzdeki yıllarda bu projelerin hepsi bitecek. Ayrıca Türkiye'nin en önemli bölgesel ve lojistik havalimanı olan Çukurova Bölgesel Havalimanı'na, inşallah 29 Ekim'de ilk uçak inecek. Bir tarafta deniz, bir tarafta Türkiye'nin en önemli lojistik merkezlerinden biri olan havalimanı, bir taraftan da Avrupa'ya, Doğu'ya ve Ortadoğu'ya açılan otoban ve duble yol kalitesindeki yollar ve tren yolları... Bunların hepsini üst üste koyduğunuzda bir elmasın üzerinde olduğumuz bir kez daha anlaşılacaktır" diye konuştu. Başkan Gültak; Mersin'in, Kilikya Dönemi'nde dahi bir liman şehri olduğu belirterek, "Mersin'in, 180 yıl önce küçük bir liman kasabası olduğu bilgisi bence eksiktir. Çünkü Mersin, milattan önce bile bir liman şehridir" dedi.

Mersin Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Atahan Çukurova ise şunları söyledi: "Mersin merkezi bütçeye aldığından daha fazlasını veren bir şehir. İhracatı ithalatından fazla olan, hinterlandı oldukça geniş olan bir lojistik şehri. Konteyner yük trafiğinin yüzde 17'sini üstlenen bir liman şehri. Mersin'in yeni yatırımlara ihtiyacı var. Doğu Akdeniz Ana Konteyner Limanı yerinin muğlak bırakılması endişe yarattı. Bu konuyu defalarca gündeme getirdik. Çoğunda net yanıt alamadık. Birinde devletin kaynağı yok dendi, birinde imar planlarında yol işaretlenmemiş dendi. Oysa çok rahat aşılacak sorundu."