Bölgesel güç olma, hatta global marka olma iddiasındaki firmalarımızın da farklı ülke ve bölgelerde yatırımlar yaptığını görüyoruz.

Türk firmalarının yurtdışı yatırımları son dönemde hız kazansa da henüz yeterli seviyede değil. DEİK Yurtdışı Yatırımlar İş Konseyi’nin 2014 raporunda bunu görüyoruz. Yapılan lojistik yatırımların adetleri artsa da oran olarak küçük bir yer tutuyor. Ancak son dönemde yapılan yatırımların da ümit verici olduğunu söylemek mümkün.

Türk firmalarının yurtdışı yatırımları son dönemde hız kazandı. Yatırımların büyük bölümü Avrupa ülkelerine gerçekleştiriliyor. 2013 yılı DEİK Yurtdışı Yatırımlar İş Konseyi Raporuna göre geçtiğimiz yıl yapılan yatırımlarda ilk 10 ülke toplam yatırımların yaklaşık yüzde 85’ini çekiyor. 2013’te Avrupa’ya yapılan yatırımlarının payının yüzdesel olarak azaldığı görülüyor.

Özellikle son dönemde Türk firmalarının farklı bölge ve ülkelere yönelik ilgileri artsa da bu yatırım olarak henüz kayda değer bir rakam yaratmıyor. Marka ve şirket alımlarında ağırlıklı olarak AB ülkeleri tercih ediliyor. Şirket alımlarında Afrika cazip ülke olarak görünmüyor. Asya ve Amerika’da ise sıfırdan şirket kurmak yerine şirket alımları öne çıkıyor.

Yapılan yatırımların sektörlere göre dağılımına bakıldığında, geçtiğimiz yıl hizmet sektörünün oranı yüzde 40, sınainin ise yüzde 60 olduğu görülüyor. Son yıllarda iş ve finansal hizmetler ile holding faaliyetlerinde artış gözlemleniyor.

Yurtdışı yatırım yapan Türk şirketleri üretim ve pazar odaklı bir profil sergiliyor. Ürün ve pazar çeşitliliği, marka bilinirliliğini arttırma, maliyet avantajı; yatırımları tetikleyen en önemli faktörler oluyor.

DEİK Yurtdışı Yatırımlar İş Konseyi’ne göre; kısa ve orta vadede yatırımların yöneleceği bölgeler çoğunlukla CIS ve MENA bölge ülkeleri olacak. Irak, Rusya, Çin ve Hindistan pazarları yatırım planlarında öne çıkan ülkeler.