Ferhat Nakliyat Sahibi ve UND Yönetim Kurulu Üyesi  Mehmet Tahir Aydoğan, bölgede çok sayıda nakliye firması olduğunu ve yapılan taşımaları kaldıracak sayıda araçlarının bulunduğunu belirterek, “Habur’da oluşan uzun kuyruklar ve ihracatçıların bu tutumunun devam etmesi durumunda yabancıların payı artacaktır” diyor.

Habur Sınır Kapısı’ndan yapılan ihraç taşımaları son yıllarda çok önemli artışlar gösterdi. Geçtiğimiz yıl toplam 360 bin 602 adet geçiş yapılırken bu rakam 2010 yılında 487 bin 645 adede ulaştı. Yabancı plakalı araçların taşıma sayısı ise iki katından fazla artış göstererek 6 bin 960’tan, 15 bin 400’e çıktı. Irak taşımaları hakkında bilgi veren Ferhat Nakliyat Sahibi ve UND Yönetim Kurulu Üyesi  Mehmet Tahir Aydoğan, Irak’ın bir tüketim ülkesi olduğuna vurgu yaparak, buraya yapılan ihraç taşımalarının Türkiye için çok önemli olduğunu belirtti. Körfez savaşı sonrası Irak kapısının kapanmasından sonra bölge nakliyecileri çok zor durumda kaldılar. Ancak kapının açılması ve son dönemde komşu ülkelerle yapılan iyi ilişkilerin sonrasında taşıma sayıları katlanarak arttı.

Tahir Aydoğan, bölge nakliyecileri olarak pazar paylarını İran, Suriye ve Ürdün gibi ülkelere kaptırmamak için yoğun çaba gösterdiklerini ve riskler aldıklarını belirterek, “Biz bunun bedelini sektör olarak ödedik. Arabalarımız yakıldı, şoförlerimiz öldürüldü. Ama sonuçta bu ülkemizin menfaatinedir. Aynı geminin içerisindeyiz. Güneydoğu’da nakliyecilik en önemli geçim kaynağıdır ve hayati önem taşımaktadır” dedi.    Irak’ın güneyine de gideceğiz Irak taşımalarının arttığına dikkat çeken Aydoğan, önümüzdeki yıllarda da bu artışın devam edeceğini anlattı. Irak taşımalarının şu anda ancak Kuzey Irak ile sınırlı kalması nedeniyle potansiyeli yeterince kullanamadıklarının da altını çizen Tahir Aydoğan, geçtiğimiz yıl belirli riskleri alarak Güney Irak’a ve Basra’ya taşımalar gerçekleştirdiklerini ancak bunun riskli olması nedeniyle düzenli bir sefer yapamadıklarını söyledi.   2011’de Basra’ya taşımalar başlayacak “Bizim hedeflerimiz İskenderun ve Mersin limanından aldığımız yükleri direkt Basra’ya kadar taşımaktır” diyen Tahir Aydoğan, 2011 yılında Türk plakalı araçlarla Basra’ya düzenli seferler başlatmayı düşündüklerini söyledi.