Treyler pazarının ülkenin ekonomik durumundan bağımsız bir şekilde değerlendirmenin pek mümkün olmadığını belirten Aspöck Türkiye Genel Müdürü Selçuk Akman, nakliyecilerin mümkün olduğu kadar ellerindeki araçlarla işlerini yürütmeyi tercih ettiğini söyledi. Bunun nedenlerine açıklık getiren Akman, “Dövizin artışı ile nakliyecilerin maliyetleri önemli ölçüde arttı. Bunun dışında ihracat taşımaları arttı ama ithalat taşımaları çok düştü. Uluslararası nakliyecimiz dolu gidip boş dönüyor. Boş dönen araçlar nakliyecilerin zarar hanesine yazılıyor. Tüm bunlar nakliyecilerin yatırım yapmasını engelliyor. Herkes bu zor zamanların geçmesini bekliyor. Diğer yandan yurtiçi taşımacılar da benzer durumdalar” şeklinde konuştu.

Treyler ihracatta  tarihi rekora koşuyor
16 ton ve üzeri kamyon satışlarının da geçen yıla göre kasım ayında yüzde 80 daraldığını belirten Akman, 11 aylık kaybın yüzde 50’ye ulaştığını vurguladı. Bu düşüşün en büyük nedenini mega projelerin bitmesi, kentsel dönüşümün yavaşlamasına bağlayan Akman, yurtiçindeki talep düşüşü nedeniyle, treyler üreticilerinin ihracata yöneldiklerini vurguladı. Akman, treyler sektörünün yüzde 70- 80 ihracat oranıyla tarihin en büyük payına ulaşıldığının altını çizdi.
Treylerin KDV indirimi dışında tutulmasına anlam veremedik
Ticari araçlarda KDV’nin yüzde 1’e indirmesini desteklediğini anlatan Akman, treylerin bu kapsamda tutulmasına anlam veremediklerini söyledi. “Destek paketi hazırlanırken belki gözden kaçmıştır veya yanlışlık olmuştur şeklinde düşünüyorum” diyen Akman, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü: “Treyler olmadan çekici bir anlam ifade edemez. Özellikle frigorifik treyler, lowbed, tanker, damper gibi ürünler taşımayı gerçekleştiren esas bölümü oluşturur. Aracın kimliğini treyler veriyor çünkü yükü taşıyan treylerdir. Kamyonlar on road veya off road olarak temel iki ayrımı var. Ancak treylerin onlarca çeşidi var ve temel olarak hepsi birbirinden farklılık gösteriyor” dedi. Avrupa treyler pazarına da değinen Akman, 2019 yılında pazarda düşüş beklenmediğini ancak 2020 yılında yüzde 4 ile 6 arasında bir küçülme yaşanacağını belirtti. Aspöck Türkiye’nin güncel bilgilerini de paylaşan Selçuk Akman, temkinli bütçelerle ilerlediklerini belirterek, 2018 yılında döviz bazında yüzde 15 büyüdüklerini kaydetti. 2019 yılında yine yüzde 15 büyümeyi planladıklarını aktaran Akman, yurtiçinde pazardaki yerini güçlendireceklerini, yurtdışında ise Pakistan gibi yeni pazarlara odaklanacaklarını söyledi.