Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Engin Koyuncu, geçtiğimiz yıl ihracat anlamında yoğun bir geçişin yaşandığı kapının, birçok ülkeye  ihracat ve transit taşımalar için rantabıl konumuna geldiğini belirterek, “Ancak Sarp Sınır Kapısı’nda ÖTV’siz akaryakıt uygulamasına geçmezsek, öyle bir zaman gelecek ki bu kapıda Türk plakalı araç bile göremeyeceğiz” diyor.   

Sarp Sınır Kapısı, Bağımsız Devletler Topluluğu, Afganistan, Pakistan gibi ülkelere yapılan ihracat ve transit taşımalarda yoğun olarak kullanılıyor. Engin Koyuncu, Sarp’ın çok kullanışlı bir kapı konumuna geldiğini belirterek , “Gürcistan’ın radikal kararları doğrultusunda güvenliği en yüksek seviyeye getirmesi de kapının önemini artırıyor” diyor.   Yabancıların maliyetleri düşük Yabancı plakalı araçların oranının artmasıyla ilgili yorum yapan Engin Koyuncu, yabancı araçların taşıma oranlarının artmasını ihracatın ve transit taşımaların yapıldığı ülkelerin motorin fiyatlarının ve vergilendirme sistemlerinin daha makul seviyelerde olmasına bağlıyor.

“Bununla birlikte yabancı ülkelerde araç  maliyetlerinin oldukça alt limitlerde olması, Türkiye’de ise maliyetlerin gün geçtikçe daha da kötüye gitmesi  rekabet etme şansımızı azalıyor” diyen Koyuncu şöyle devam ediyor: “Yabancı araçların artmaması için öncelikle devletimize görev düşüyor. Nasıl ki gemilerimize, uçaklarımıza ve hatta balıkçı teknelerimize  ve Avrupa ülkelerine çalışan bazı sınır kapılarımıza ÖTV’siz motorin veriliyor, Sarp sınır kapısında yeri hazır olan benzin istasyonumuzdan da ÖTV’siz akaryakıt verilmelidir. Aksi takdirde sınır kapılarımızda öyle birgün gelecek ki, Türk tırlarını hiç göremeyeceğiz.”  

Sarp’ta tek peron çalışıyor

Sarp Sınır Kapısı’nda TOBB tarafından modernize edilen gümrüğün 4 adet peronu bulunuyor. Ancak bu peronlardan sadece biri aktif olarak çalışıyor. Diğer 3 peron ise kapalı. Engin Koyuncu, bu peronların biran önce açılması gerektiğini kaydederek, “Biran önce personel takviyesi yapılmalı. Gümrüğün Türkiye’den Gürcistan’a giriş tarafında tünellerin kaldırılıp köye giriş yolunun anayoldan ayrı tutulması sağlanmalı” diyor.   

Daha fazla yol yapıyoruz  

Engin Koyuncu, “Bizler Hopa olarak devletimizden çok fazla bir şey beklemiyoruz, çünkü bizler çok zor şartlarda Gürcistan’a ve buna bağlı diğer ülkelere silahlı adamlar tutarak taşıma yaptık” diyerek “Devletimizden tek beklentimiz kapılarda uygulanan 550 litre  motorin hakkımızın diğer kapıların nerelerden taşıma yapıldığına bakılarak kilometre farklarına göre düzenlemesidir. Örneğin Kapıkule gümrüğünden çıkan bir tırın İstanbul’un en uç noktasına tahmini gidiş dönüşü 500 kilometredir. Bu tıra 550 litre motorin hakkı verilmektedir.  Oysa ki Sarp sınır kapısından çıkan bir tır İstanbul’dan taşıma yaptığında yaklaşık gidiş dönüş 2500 kilometre yol yapıyor ve motorin hakkı ise yine 550 litre. Bu durum acil olarak düzeltilmelidir” diye konuşuyor.  

SARP SINIR KAPISI İHRAÇ SEFERLERİ

2009 Toplam sefer sayısı                                 :  62 bin 356 Türk plakalı araçların ihraç sefer sayısı      : 59 bin 420 Yabancı plakalı araçların ihraç sefer sayısı : 2 bin 936 2010 Toplam sefer sayısı                                 : 71 bin 174 Türk plakalı araçların ihraç sefer sayısı     : 66 bin 276 Yabancı plakalı araçların ihraç sefer sayısı: 4 bin 898