Iğdırlı Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkanı Ünay Turan, Batı kapılarındaki ÖTV’siz akaryakıt satışının burada olması halinde yabancıların payının azalacağını söylüyor.  Gürbulak Sınır Kapısı son yıllarda yoğun olarak kullanılan kapılar arasında yer alıyor. Türk Limanları’ndan özellikle İran ve Türki Cumhireyetler’e taşımaların yapılması ile geçiş sayıları arttı. Iğdırlı Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkanı Ünay Turan, yaşanan sorunlar nedeniyle İran plakalı araçların taşımadan aldığı payın önemli oranda arttığına dikkat çekiyor.

Ünay Turan, “Kapıkule’de , İpsala ve Haydarpaşa’da uygulanan ÖTV’siz, KDV’siz petrol satışının Gürbulak sınır kapısında da yapılması durumunda, İran araçlarının Türk nakliyesi ile rekabet edemez duruma gelecektir” diyor.  Ünay Turan “İran’ın Türk araçlarından mazot farkı adı altında almış olduğu ücretten dolayı Türk nakliyecileri İran araçları ile rekabet edemez duruma geldiler” diyerek İran’da petrole gelen yüzde 500’lük zammın Türk nakliyecisine uygulanırken İran araçlarının bu uygulamadığını anlattı. 

Turan, “Türk araçlarına mazot alımları için kart veriliyor. Ancak belirlenen istasyonların hiçbirinden alım yapılamıyor. Bu yüzden de İran’dan mazotun litresini 35 Riyal üzerinden  almak zorunda kalıyoruz. Böylece Türk nakliyecisi giriş gümrüğünde mazot farkı altında peşinen ödüyor” diyor. Bunun sonucunda İran araçları ile rekabet edemez duruma geldiklerinin altını çizen Ünay Turan, şöyle devam ediyor: “Bu sorunları defalarca resmi İran Urumiye bölge valisi toplantısında özellikle iki yıl önce dile getirmiştim. Onlar da bir çözüm getireceklerini söylemişti. Ama maalesef bugüne kadar gelişme olmadı. Daha da kötüsü oldu: İran devleti bunu bilerek kendi nakliyesini korumak için Türk nakliyesinin rekabet şansını bitirdi. İran, Türki Cumhuriyetler ve kendi ülkesine gelen Türk plakalı araçlardan büyük paralar kazanmaya başladı.”