Türkiye’deki konteyner taşımalarında damper treyler şaseleri, tenteli treyler, sal kasa römorklar veya ahşap kasalı kamyon araçların bir şekilde konteyner taşıyıcıya dönüştürüldüğünü ifade eden Seyit Usta Treyler Genel Müdürü Seyit Arslan, “Bizler konteyner taşıyıcıyı römorklara fazla yük taşıttırabilmek için esnemeye mukavemetli çelik malzemelerle imal edip hafiflettiğimizde mevcut fren hesaplarımızı gözden geçirirken, merdiven altı üreticiler; damper dorse şaselerine, ahşap kasalı kamyonlara ve tenteli römorkları sal kasa hale getirip onlara sadece kilit görünsün yeter mantığı ile konteyner kilidi takıp araçları kontrolsüz ve bilinçsizse yola koyuyorlar. Yollarda tehlike yaratan bu araçların bir an evvel kontrol altına alınıp bir çare bulunmasında fayda var.” dedi.  

Arslan, uyarılarına şöyle devam etti: “Hepimiz karayollarında ailemiz ve çocuklarımızla yolculuk yapıyoruz.  Olabilecek kazaların sorumlusu kim veya kimler olacak bunu sorgulamak gerekir diye düşünmemiz lazım. Bana göre öncelikle römorku imal eden firma ve sırasıyla taşıyan ve taşıtan nakliyeci, yükleyen resmi ve özel limanlar, yükleme yapan özel konteyner terminalleri de sorumlulukta ciddi olarak pay sahipleridir. Tenteli treyleri soyup sal hale getirilip dört tane konteyner kilidi takılıp konteynır taşıyıcıya çevriliyor. Bu olacak iş değil. Eskimiş kasalara kilit taksanız ne olur takmasanız ne olur? Zaten kasa şase üzerinde zor duruyor, takılan kilitler ise sadece yetkilileri kandırmak için süs olarak yerini almış. Ayrıca araçlara takılan kilitlerin bazı testlerden geçmesi, sertifikalı olması ve ayrıca takılan kilitlerin tekniğine uygun olarak takılması gerekiyor.” Konteyner taşıyıcıların çeşitlerine göre Tip Onayı (Uygunluk Belgesi) ile üretilmesi gerektiğini anlatan Arslan, her römorkta olduğu gibi konteyner taşıyıcılarında uzunluğuna ve hafifliğine göre fren parametrelerinin (fren performansını) ayarlanması gerektiğini ve bunların da fren tip onayında yer alması gerektiğini söyledi. “Örneğin römorkun ağırlığı hafifletme ile 5500 kg’den 4500 kg’a düşürüldüğünde uygun fren parametrelerini girmeniz gerekir yoksa seyir halinde araç yüklü veya yüksüz fren performansı uygun olmayacaktır. Hafif römorka uygulanan fren parametresi ağır römorka uygulanırsa performans düşer ve durma mesafesi uzar. Aracın kilosuna göre fren parametrelerinin (fren performanslarının) tekrar yapılması gerekiyor. Bu biz üreticiler için ayrı külfet ek maliyet ama yük güvenliği için bunu yapmamız gerekiyor. Piyasada merdiven altı diye tabir ettiğimiz üretici firmalar, ellerinde bulunan bir tek Tip Onayı Belgesi’ni isterse tenteli, tanker, sal kasa, damper, lowbed veya konteyner taşıyıcı olarak düzenliyorlar. Bunu müşteri bilmiyor diye üreticiler tarafından kullanılması, hem teknik olarak hemde yasal olarak uygun değil. Römork ağırlıkları ruhsata yanlış işletiliyor. Ağırlığı 5500 kg gelen römork, ruhsatta ve teknik belgesinde 3500 kg yazılıyor. Bunda amaç ruhsat üzerinde istiap haddini yüksek göstermektir.” diyen Arslan,  uygulamanın Ulaştırma Bakanlığı’na yapılan müracaatlarda özellikle C2 yetki belgesi alımlarında haksız rekabet yarattığına değindi. Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Üç dingilli römork belgesi ile iki dingilli römork üretenlerin, iki dingilli belgesi ile üç dingilli römork üretenlerin, imalat belgesi olmayan üreticilere ne yazık ki belge satan faaliyette olan ve olmayan bazı firmaların bulunduğu bu ortamda ülkemizde bizler (dürüst iş yapanlar) halen daha yük güvenliği adına ve mesleğimize sahip çıkmak adına daha çok duyarlı olmalıyız.”

Seyit Arslan, denetim yapan trafik kontrolü yapan emniyet ve jandarma mensuplarına ile teknik muayeneleri gerçekleştiren TÜVTURK’e önemli görevler düştüğünü hatırlatarak “ Konteyner taşıyıcı müşterilerini de almak istedikleri römorkun teknik belgelerini sorgulamaları konusunda dikkatli olmaya çağırıyoruz.” dedi.   Güvenli,çevreci ve verimli ürünler   Konteyner taşımacılığı ve liman içi aktarma ürünlerindeki uzmanlığıyla tanınan Seyit Usta, ihtiyaçlara yönelik ürünler üretiyor. Bu ürünlerden Liman İçi Tava Yarı Römork, sıvı dolu konteynırların limanda aktarılması sırasında, konteynerdan sızan malzemeleri bir depoda topluyor. 45 Feet konteyner aktarma römorku ise 45 feet konteynerların yanı sıra önüne ve ortasına konulan hareketli stoperler sayesinde kaymayı önleyici özelliği sebebiyle 1x40 feet, 2x20 feet gibi konteynerleri taşıyabiliyor. 20 feet ve 40 feet ölçülerinde imal edilen Bağlama Kafesi ise gemilerde istiflenmiş konteynerlerin güvenli bir şekilde bağlanabilmesini sağlıyor. Çalışan elemanın güvenliğini sağlamak için köşelerinde ve ortalarında emniyet kemerlerinin takılacağı zincir halkaları bulunan Bağlama Kafesi’ne iki tarafta bulunan kapıları sayesinde çift taraftan girilebiliyor. Zemini galvanizli ve delikli sac ile kaplanan Bağlama Kafesi’nin köşelerinde konteynerların üzerindeki twistlocklara ulaşmayı kolaylaştıracak üçgen boşluklar bulunuyor. Blower ve Rotary sistemli konteyner taşıyıcı ise tanecikli granül yapıdaki malzemeleri konteynerdan hızlı ve etkin bir şekilde silolara aktarıyor. Yarı römork üzerinde birbiri ile entegre çalışan hidrolik sistemler, hava pompası (Blower), sanayi elektriği ile çalışan elektrik motorları, hidrolik ve hava sistemini aynı anda kullanan Rotary valf ile arkada Rotary valfı muhafaza eden araç ölçülerini etkilememek adına geliştirilmiş bir kızak sistemi ile uzayabiliyor.