Avrupa Birliği lojistik ve taşımacılık sektörünü yeniden tasarlamak için çalışıyor. Bunun için Bulut Bilişim Temelli İş Uygulaması Palatformu geliştirilecek. Projeyi Türkiye’den KoçSistem ve Arçelik yürütecek. Arçelik A.Ş. Tedarik Zinciri Direktörü Ahmet İhsan Ceylan projenin ana hedefinin lojistik süreçlerindeki izlenebilirlik, tedarik zincirlerinde firmalar arasındaki bilgi akışı ve işbirliğinin artırılması gibi unsurların tamamını kapsayacak çözüm ve sistemlerin oluşturulması olduğunu söyledi.

AB girişimi kapsamında, geleceğin tarım ile uluslararası lojistik ve taşımacılık altyapısının oluşturulması adına yürütülen FIspace projesi için oluşturulan yıldızlar ekibinde Türkiye’den sadece KoçSistem ve Arçelik yer aldı. Sistem dünya lojistik ve taşımacılık sektörünü yeniden tasarlamayı hedefliyor. ’Geleceğin İnterneti Kamu-Özel Sektör Ortaklığı’ (Future Internet PPP) programı kapsamında yürütülen ve 2013 yılının başında, 24 aylık ilk fazı tamamlanan taşımacılık ve lojistik projesi FInest, ikinci fazına geçerken, tarım ve gıda alanındaki diğer ArGe projesi ‘SmartAgriFood’ ile birleşti. Böylece projenin kapsamı genişletildi yeni adı FISpace oldu.

İlk fazı yaklaşık 8 milyon Euro olan projenin ikinci fazda bütçesi 20 milyon Euro’ya çıktı. Bu bütçenin 13,5 milyon Euro’luk kısmını Avrupa Komisyonu karşılıyor. 24 ay gibi bir sürede tamamlanması planlanan proje ile geleceğin tarım, lojistik ve taşımacılık altyapısının oluşturulması ve internet esaslı esnek, kolay erişilebilir olan ‘Bulut Temelli İş Uygulaması Platformu’nun geliştirilmesi amaçlanıyor.

FIspace’in temel hedefi ise geleceğin internet ortamında uluslararası pazarda tarım, gıda, lojistik ve taşımacılık operasyonlarının planlanması, dünya çapında tedarik zincirinin en önemli ve en karmaşık alanı olan depolama ve taşıma faaliyetlerinin optimize edilmesi ile ülke ekonomilerinde önemli yer teşkil eden küresel işletmelerin maliyetlerinin azaltılarak rekabet gücünün artırılması olarak özetleniyor.

Arçelik A.Ş. Tedarik Zinciri Direktörü Ahmet İhsan Ceylan, KoçSistem Ar-Ge ve İş Uygulamaları Danışmanlık Direktörü Ömer Özgür Çetinoğlu ve Proje Koordinatörü Dr. SjaakWolfert, FIspace hakkında bilgi verdi.