Vodafone Türkiye Mayıs 2010’da faaliyete geçirdiği Vodafone İş Ortağım programı dahilindekiVodafone İş Ortağım Kırmızı Bulut çatısı altında kurumsal müşterilerine inovatif çözümler sunuyor. Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, KOBİ’lere bilişim ve IT hizmetlerini, istihdam ve altyapı için herhangi bir yatırım yapmadan  yüzde 95 tasarrufla sunduklarını söylüyor. Kırmızı Bulut çatısı altında şirketlerin her yerden, her zaman ve her cihazdan çalışmalarını sürdürebildiğini aktaran Aksoy, “Şirketlerin verimliliklerini artırmaya ve maliyet avantajı elde etmelerine katkı sağlamaya çalışıyoruz. Kırmızı Bulut sayesinde basit bir hesaplama ile şirketin web altyapısı için gerekli girdilerden; sunucu, tasarım, e-posta, güvenlik, personel ve hosting için aylık yaklaşık olarak 2 bin TL’lik masraflarını, 100 TL gibi bir meblağa indirerek yaklaşık yüzde 95’e varan tasarruf imkanı sağlıyoruz. Yazılım güncelleme, sunucu kapasite takibi ve yedekleme gibi konular KOBİ’lerin iş süreçlerinin bir parçası olmaktan çıkıyor. Bu süreçleri iş ortakları yerine Vodafone takip edip yönetiyor ve KOBİ’ler işlerini büyütmeye odaklanabiliyor. Böylelikle günümüzün hız ile tanımlanan iletişim ortamında müşterilerinin ihtiyaçlarına çok daha etkili şekilde yanıt verip rekabet avantajı elde ediyorlar” diye konuşuyor.

Geleceğin teknolojisine 80 milyon TL yatırım

Vodafone Türkiye olarak, bulut bilişimi geleceğin teknolojisi olarak gördüklerini ve bu alana özenli yatırımlar yaptıklarının aktaran Engin Aksoy,Türkiye’nin en büyük veri merkezi olan İstanbul Esenyurt’ta bulunan Vodafone Türkiye Bulut Teknolojileri Üssü’nü 80 milyon TL yatırım bedeliyle hayata geçirdiklerini söylüyor.

Vodafone Türkiye Bulut Teknolojileri Üssü, 9 bin metrekarelik kapalı alanı ile Türkiye’nin en büyük veri merkezi olma özelliğini taşıyor. Bir ‘mükemmelliyet merkezi’ olarak tasarlanan ve toplam 1400 sistem kabineti kapasiteli merkez, 9 bin metrekare kapalı tesis alanında brüt 3 bin metrekarelik 4 ana salondan oluşuyor ve bu özelliğiyle Türkiye’de ilk kez uygulanan ‘bina içinde bina’ yapısıyla dikkat çekiyor.  Ergin Aksoy, veri merkeziyle ayrıca IT tabanlı servislerinin takip ve operasyon ana merkezi olarak Tuzla ve İzmir veri merkezleri ile yedekli çalışarak iş sürekliliği ve kesintisiz servis sunumu sağlayacaklarını de kaydediyor.

Bu yeni merkezle birlikte Vodafone’un Türkiye’de 3 büyük şehirde bulunan veri merkezleri sayısının 6’ya, büyüklüğünün ise 12 bin metrekareye ulaştığı bilgisini veren Aksoy, “Veri merkezimizle Vodafone İş Ortağım çatısı altında hizmet verdiğimiz kurumsal müşterilerimize bulut çözümleri sunmakla birlikte, yurt dışındaki Vodafone müşterilerine de hizmet sağlayacak kapasiteye eriştik” diyor.

Lojistiğe yeni soluk

“İş yönetimi çözümleri kapsamında sunduğumuz ve Oksijen Ar-Ge mühendisleri tarafından geliştirilerek dünyaya da ihraç edilen Lokasyon Bazlı Çözümler (VodafoneLocate), lojistik sektöründe gerekli lokasyon hizmetlerine yeni bir soluk getiriyor” diyen Aksoy şöyle konuşuyor: “Türkiye’de ilk kez sadece yurtiçinde değil, yurtdışında da cep telefonu aracılığıyla mobil ekip takibine olanak sağlayan VodafoneLocate, Oksijen mühendislerinin uzmanlığıyla Türkiye’de geliştirilerek diğer Vodafone Grubu operatörlerine ihraç ediliyor. Ayrıca GPS özelliği ile mobil telefona ek herhangi bir cihaza ihtiyaç olmadan mobil ekipler hakkında daha hassas lokasyon bilgisi sunuyor.

Vodafone İş Ortağım Kırmızı Bulut kapsamında cihazların güvenli şekilde izlenmesine ve yönetilmesine imkan tanıyoruz. Bilgi güvenliği çözümleri kapsamında sunulan Güvenli Mobil Cihaz Yönetimi, bu ihtiyaca en yenilikçi şekilde karşılık veriyor. Bu hizmetle işletmeler, mobil cihazlarını tek merkezden yönetebiliyor. Çalışan yetkilerini sınıflandırma, ihtiyaca göre yetki artırma ya da kısıtlama gibi işlemleri kolaylıkla gerçekleştire biliyorlar. Ayrıca Vodafone ve Microsoft’un global işbirliğini Türkiye’ye taşıyarak Microsoft Office 365’i başta KOBİ’ler olmak üzere tüm kurumların hizmetine sunuyoruz.”

Makineler arası iletişim

Vodafone İş Ortağım markası altında kurumsal müşterilere makineler arası iletişim (M2M) çözümleri sunuyor. M2M teknolojilerinin sunduğu imkanlarla filo ve varlık yönetimi, otomotiv çözümleri, uzaktan bakım ve kontrol mümkün kılınıyor. Engin Aksoy, M2M alanında 20 yılı aşkın deneyimi bulunan Vodafone Grubu’nun bağımsız ve saygın kuruluşlar tarafından yapılan araştırmalar sonucunda M2M İletişimi Servis Sağlayıcılığı alanında dünya liderlerinden biri olarak faaliyet gösterdiğini ifade ederek, “Biz de bu bilgi birikimini Vodafone Türkiye’nin iş ortağı olan kurumların kullanımına seferber ediyor, iş ortaklarımızın ihtiyaçlarını gözeterek, onlara özel çözümler geliştiriyoruz” diyor.

 Fordcargo örneği

Makineler arası iletişime Ford Cargo’da uygulanan Filobil çözüm örneğini veren Engin Aksoy, şu bilgileri aktarıyor:  “Filobil sisteminde alınan veriler, hem filo sahibi müşterilere, hem de Ford Cargo servislerine iletilebiliyor. Araç bilgileri online olarak takip edilebiliyor. Böylece eş zamanlı bilgilendirme yapılıyor. Filobil sisteminden sağlanan anlık bilgiler, Ford Cargo müşterilerinin araç bakımlarını gerçekleştiren servislere iletiliyor. Alışageldiğimiz bakım bilgisinin çok ötesinde zengin ve anlık bir veri iletimi sunulmuş oluyor. Bu bilgiler doğrultusunda gerçekleştirilen bakımlar, araç ömürlerinin uzamasını sağlıyor. Araç yatırımlarının geri dönüşünü de hızlandırıyor. Yüksek devirde araç kullanmak, çok sık fren yapmak veya gereksiz vites değiştirmek gibi araçta yakıt tüketimine yol açan veya araç ömrüne olumsuz etki eden sürücü davranışları da bu sistem sayesinde kontrol edilebiliyor. Sistem, bu özelliğiyle sürücü davranışlarını düzeltecek önlemler almayı kolaylaştırıyor. Araç ve sürüş güvenliğine zemin oluşturuyor. Tüm bu bilgiler raporlanıyor ve araç sürüş detayları ile ortaya çıkan sürücü profilleri, şirketlerin sürücü eğitimlerini yeniden düzenlemesine fırsat tanıyor. Filobil yazılımıyla Ford Cargo araç ve filo sahipleri, işletme masraflarının yüzde 50’sini gözden geçirebiliyor. Bu da etkin bir güvenlik ve tasarruf sağlıyor. Araç, lojistik, sipariş, zaman ve güvenlik yönetiminde etkin bir operasyon ortaya konabiliyor.”

Havilogistics’in verimliliğini artırdık

Filo ve Varlık Yönetimi alanında örnek firma olarak gıda lojistiği alanında küresel bir tedarikçi olan Havi Logistics’i gösteren Engin Aksoy verdikleri hizmet sonucu ortaya çıkan avantajları ise şöyle anlatıyor: “Havi Logistics’in şirket araçlarına takılan cihazlar ve Vodafone SIM kartları üzerinden sağlanan veri akışı ile firma, araçlarının yerini internetteki haritalar üzerinden takip edebiliyor. Bu sayede araçlarını düzenli takibi, rota planlaması ve ısı kontrolü ile etkin lojistik yönetimi gerçekleştirilebiliyor. Ayrıca hız ve mesafe kontrolü yapılarak, hız sınırları aşılınca SMS ile bilgilendirme yapılabiliyor. Acil durumlarda araç filosuna ait lokasyon bilgilerini paylaşımını sağlayarak sürücü güvenliğini artırıyor ve araç hırsızlığı durumlarında aracın yeri tespit edilebiliyor. Ayrıca sürücülere gerçek zamanlı rota, yönlendirme ve trafik durum bilgilendirmesi gibi uzaktan destek hizmetlerinin sağlanıyor. Böylelikle Havi Lojistik M2M hizmetlerimiz ile yakıt tasarruf ve etkin bir çalışma sayesinde maliyetleri azaltarak, verimliliğini artırıyor.”