Ticari araçlarda KDV’nin yüzde 18’den 1’e düşürülmesini değerlendiren OKT Trailer Genel Müdürü Hakan Maraş, desteğin pazarı pek de olumlu etkilediğini söylenemeyeceğini kaydetti. “Satış adetleri hem geçen yıla hem de bir önceki aylara göre düşük seyrediyor. Bu nedenle treyler ve üst yapı sektörüne de kamyon satış adet ve verilerine bakıldığında herhangi bir ekstra yansıması görülmüyor” diyen Maraş, treyler ve üstyapı sektörünün bu teşvik dışında tutulmasını ise şöyle değerlendirdi:
“İlgili teşviğin ticari araç pazarına olan etkilerine baktığımız zaman kamyon ve çekici tarafını çokta hareketlendirmediği görülmektedir. Treyler ve üst yapı sektöründeki ihtiyaç sahipleri bundan etkilenerek bir alım yönüne gidebilirdi. Genel pazar değerlendirmesine göre ciddi bir değişiklik unsuru oluşturacağını düşünmüyoruz ancak yatırımcı gözünde değerlendirdiğimiz zaman ilk anda alım bütçesi açısından cazip bir hal alırken yılsonu değerlendirmelerinde bu durumun nötr kaldığı görüşündeyiz. Treyler olarak olmasa bile üst yapılı araçlarda kamu satışlarında kamyon firmaları yüzde 18 ile üstyapıları alırken üstyapılı olarak fatura etmesi durumunda kurumlara yüzde 1 ile fatura etmektedir.”
Hakan Maraş, treyler ve üstyapıda KDV’nin yüzde 18’den 1’e düşürülmesinin mutlaka dikkatleri çekecek ve sektöre bir hareket katacağını iddia etti. 2019 yılı pazar öngörülerini de paylaşan Maraş, şunları söyledi:
2019’da olumlu gelişmeler olacak
“2019 yılında yeni marka konumlandırmamız ve açılışını gerçekleştirdiğimiz Ar-Ge merkezimizin çıktısı ürünlerimizde yenilik ve teknolojiyi merakımız ile birleştirerek, farkı hissedilecek semi treyler ve araç üstü ekipmanlar üreteceğiz. Bu da bizim yeni pazarlara istenilen özelliklere hızla cevap vermemizi ve mevcut pazarlarımıza daha fazla yenilik getirmemizi sağlayarak bizi bir adım öne taşıyacaktır. 2019 bizim için yeniliklerle dolu, her ihtiyaca uygun çözümlere karşılık verebileceğimiz güçlü pazarlara hitap edeceğimiz bir yılı temsil ediyor. 2019 yılında yurt içi satış ve yurt dışı ihracat rakamlarında olumlu yönde gelişmeler olacağı kanaatindeyiz.”