Türkiye ağır vasıta pazarının 2018 yılına iyi başladığını, Temmuz ayı dahil olmak üzere üretimin ve satış sonrasının tatmin edici şekilde ilerlediğini kaydeden Intermobil Genel Müdürü Rıfat Perahya, “Ağustos ayı itibariyle, kurdaki dalgalanmayla bir panik havası oluştu. Ağustos ayında yüzde 35 oranındaki devalüasyon piyasaları olumsuz etkiledi. Eylül ayına geldiğimizde firmalar ayakta kalma moduna geçti” dedi.
Ticari araç pazarında, satış sonrası hizmetlerde son beş yılda önemli oranda büyüme yaşandığına dikkat çeken Perahya, öz sermaye yerine banka kredileri kullanıldığını ve satış ile büyümeye odaklanıldığını kaydetti. Kısa vadede her firmanın kendi içyapısını güçlendirmesi gerektiğini söyleyen Perahya, ancak güçlü öz sermaye, disiplinli nakit akışı yönetimi, doğru stok yapısı ve azalan kredi kullanımı ile bu darboğazdan güçlenerek çıkılabileceğini vurguladı.
Treyler sektöründe, 2017-2018 yıllarının yerli pazarın daraldığı seneler olduğunu kaydeden Perahya, çekici ve treyler yatırımı yapmanın her zamankinden daha zor olduğuna dikkat çekti. “Avrupa’da damperin bu denli büyük payı elde ettiği başka ülke yok” diyen Perahya, bunun da aslında pazarın inşaat temelli büyüdüğünün göstergesi olduğunu söyledi. Treyler üreticilerinin ihracat pazarlarına yönelmesiyle güzel satış rakamlarına ulaştıklarını belirten Perahya, “Elbet bir gün yurtiçindeki talep ortaya çıkacak. Buna ihracattaki satışlar da eklendiğinde sektör istenilen satış rakamlarına ulaşacak” şeklinde konuştu. 
Türkiye’nin sunduğu avantajlar belki de başka hiçbir ülkede yok
Yurtdışında “Türk Malı” algısının çok iyi noktalara geldiğini vurgulayan Rıfat Perahya, yabancı yatırımların yeniden ülkemize yöneldiğini söyledi. “Bunun son örneğini Wabco ile gördük. Bugün verilen destekler, 6-7 yıl önce verilseydi, Türkiye daha çok yatırımcıyı çekmiş olurdu. Türkiye’de şu anda verilen teşvik ve avantajlar belki de başka hiçbir ülkede yok.” diyen Perahya, KDV indiriminin zamanında ve yerinde bir destek olduğunu açıkladı. Perahya, treylerin de bu kapsam içinde alınmasını ve 2019 yılının ilk yarısında da desteğin devam etmesi gerektiğini söyledi. Perahya, bu desteklerin pansuman niteliğinde olduğunu asıl olarak kalıcı, sürdürülebilir kararlar alınması gerektiğini vurguladı.
4PL’yi farklı alanlarda
projeler geliştirerek vermeye devam edeceğiz
Intermobil olarak, 2018 yılını bir önceki yılın paralelinde bitirdiklerini aktaran Rıfat Perahya, “Bu yıl bizim için en önemli gelişme;  36 yıldır satış ve mühendislik alanlarında hizmet sağladığımız Wabco’ya tedarik zinciri yönetimi tarafında da hizmet vermeye başlayarak partnerliğimizi bir üst seviyeye taşımak oldu. Yeni hizmet alanımız olan 4PL’yi farklı projelerle geliştireceğiz.” şeklinde konuştu.
2019 yılında pazar şartlarının kendiliğinden regüle olacağını aktaran Rıfat Perahya, pazarın bu haline çok hızlı reaksiyon verildiğini aktararak sözlerini şöyle noktaladı: “Türk insanı olarak özellikle son 5 senede bağışıklık sistemiz o kadar kuvvetlendi ki, bu kadar olumsuz gelişmeye rağmen hala ayaktayız. Esneğiz, hızlı karar alabiliyoruz ve bir şekilde hayatta kalmanın yolunu buluyoruz. Bu söylediğim hem kurumsal yapılar hem de farklı ölçeklerdeki aile şirketleri için geçerli olan ve çok önemli bir özellik.”