Iveco Ağır Vasıta Satış Müdürü Tansu Giz, ağır vasıta üreticilerinin dizel motorlar ile emisyon hedeflerini karşılamakta zorlandığına değinerek,  iki yıl önce yaşanan dizel skandalları sonrasında alternatif yakıtlara yönelimin hızla artmaya başladığına dikkat çekti. Genel eğilimin otomobillerde elektrikli motor ya da benzin/elektrik hibrit motorlar olurken, ticari araçlarda özellikle ağır görev araçlarında doğal gazın öne çıktığını vurgulayan Giz, şöyle devam etti: “Avrupa’ya bakıldığında, Avrupa Birliği Mavi Koridor Projesi ile belirlenmiş rotalarda, her 150 kilometrede bir CNG, her 400 kilometrede bir de LNG istasyonu kurulmasını sağlayarak, bölge dahilinde doğalgaz kullanımını arttırıp sera gazı salımını düşürerek çevreye fayda sağlamayı hedefliyor. Avrupa’da CNG istasyonları sonrası LNG istasyonlarının da sayısı hızla artıyor” 
AB’nin 2025 yılına kadar kamyonlar için belirlediği karbon emisyonlarında yüzde 15, 2030 yılında yüzde 30 oranında azaltma hedefini doğru ve gerçekçi bulduklarını kaydeden Giz, “Önümüzdeki yıllarda dizel kullanımının hızla azalmasını bekliyoruz. AB’nin hedefini doğru buluyoruz” dedi.

35 bin CNG’li, bin adet LNG’li motor
Iveco’nun bugüne kadar 35 bin adet doğalgazlı motor ürettiğini vurgulayan Tansuz Giz, bu motorların önemli bir kısmının CNG’li (Sıkıştırılmış doğalgaz) olduğunu söyledi. “LNG’li (Sıvılaştırılmış Doğalgaz) doğalgazlı motordan ise şu ana kadar bin adet civarında motor üreten Iveco, doğalgazlı motor üretimi konusunda en yüksek tecrübeye sahip ticari araç üreticilerinden biri konumunda bulunuyor. Bu tecrübe ile birlikte 2018 yılında satışını gerçekleştirdiğimiz Iveco Stralis NP 460 ile ülkemizde ticari araçlar yeni bir soluk kazandı ve ilk defa LNG ile çalışan çekicimiz karayollarımızda çalışmaya başladı” diyen Giz, araçlarla ilgili şu teknik bilgileri paylaştı: “Iveco Stralis NP, 460 hp gücünde, tek yakıtlı, çift LNG depolu olup 1600 kilometreye kadar menzile sahip ve Iveco’nun en iyi yakıt verimliliği teknolojileri ve hizmetleriyle, dizel kamyona kıyasla yakıt harcamalarında yüzde 35’e kadar tasarruf sunuyor. Bu, Türkiye’de sunulan ilk sadece LNG ile çalışan çekicisi ve menzil kapasitesiyle rakipsiz. Ayrıca havaya olduğu kadar, 71 dBA’dan az olan son derece sessiz çalışmasıyla gürültü kirliliğini de büyük ölçüde azaltıyor”

CNG’li araçlar 8 yıldır Bolu Belediyesi’nde çalışıyor
Türkiye’de 12 adet Eurocargo CNG’li atık toplama aracının son 8 yıldır Bolu Belediyesi’nde çalıştığı bilgisini veren Giz, ayrıca LNG’li Stralis araçlardan iki adet sattıklarını söyledi. “Gelecekte birçok Avrupa başkentinin dizel yakıtlı araçların yasaklayacağı günlerde bulunuyoruz. Bunun olabilmesi için ise akaryakıt istasyonlarının yaygınlaşması üzerine Avrupa Birliği’nin yayımlamış olduğu direktifler ve bu konudaki politikalarına paralel olarak istasyon altyapısı ve araç sayısı günbegün artmaktadır” diyen Tansu Giz, gelecekle ilgili stratejileri hakkında şunları söyledi:

Avrupa’da yaygınlaşıyor
“Avrupa Birliği çapında Clean Fuels (Temiz Yakıt) akımının başlatılması ve LNG ile CNG’nin yanında, elektrik, biyoyakıtlar ve hidrojen gibi kaynakların da yakıt olarak kullanılmasının “Avrupa 2020 Strateji Belgesi’nde yer almasıyla yaygınlaşma hız kazandı. 22 Ekim 2014 tarihli ve 2014/94/EU numaralı Alternatif Yakıt İkmal Altyapısının Genişlemesi konusundaki Avrupa Birliği Direktifinde, Oto LNG ve Oto CNG ikmalinde 2020, 2025 ve 2030 sonuna kadar ulaşılması planlanan hedefler gösterilmiş ve üye ülkelere CNG-LNG ikmal istasyon ağı oluşturulması zorunluluğu getirilmiştir. Ülkemizde ise LNG’li araçlar ve LNG akaryakıt istasyonları üzerine 2017 yılı itibariyle mevzuat düzenlenmesi yapılmaya başlanarak CNG’den sonra özel sektörün önderliğinde ilerlemeler bekleniyor.”