Kamu, üniversite, dernek ve özel şirketler gibi çok farklı görevleri başarıyla yerine getirmiş bir isim Mine Kaya. Şu anda  SGS TransitNet Genel Müdürlük  görevini yürüten Kaya, kadınların işlerine duygusallığı karıştırdıklarını belirterek, erkeklerin bu konudaki yaklaşımını daha doğru buluyor. “Kadınların iş dünyasında başarılı olabilmesi için iş hayatında duygularını geri plana atmaları gerekir. Her zaman söylüyorum iş arkadaşımı, astımı, üstümü sevmek zorunda değilim ama saygı göstermek zorundayım. Herkes işini layıkıyla yerine getirmek zorunda. Bu ilişkiyi iyi sağlayabilirseniz, işi yürütürsünüz. Sağlıklı, mutlu bir şekilde yaşarsınız. İşinde başarılı olmak için işini severek yapmak gerektiğini belirten Kaya’nın gençlere başarılı olmak için verdiği diğer bir tavsiye de dil eğitimi konusunda kendilerini geliştirmeleri oluyor.

Kadın erkek ayrımına 
inanmıyorum
Lojistiğin kadınlara göre bir meslek olduğunun altını çizen Kaya, “Kadında detaycılık var. Her türlü bakış açımız bu sektörde işe yarıyor” diyor. Kadınların olduğu ortamlarda daha nazik olunduğunu söyleyen Kaya, sözlerine şöyle devam ediyor:  “2001 yılında özel sektörde ilk işe başladığımda, kabullenmekte zorlandıklarını gördüm. Ancak daha sonra bilginiz ve sahip olduğunuz davranışlarla, artık sizleri kadın veya erkek olarak görmüyorlar. Profesyonel bakış açısı geliyor. Kadın ve erkek ayrımına da inanmıyorum, işini iyi yaptıktan sonra bir fark olacağını düşünmüyorum.”
“Lojistik sektöründe neyi değiştirmek isterdiniz?” sorusunu Mine Kaya şöyle cevaplıyor: “Firmaların kalite belgesini almalarını ve yapılarını da kurumsallığa göre yeniden şekillendirmelerini çok isterdim. Patron şirketinin, kurumsal şirketlere dönüşmesini isterdim. Lojistik bölümü öğrencilerin sektörde daha çok yer almasını isterdim. Lojistik bölümlerinden mezun olanlar sektöre yabancı değil. Onları yoğurmanız daha kolay. Bu çocuklar çok emek sarf ederek okuyorlar. İçlerinde potansiyeli çok olanlar var. Bu çocukları değerlendirmemiz gerekiyor.”

Lojistiğin geleceği 
Lojistiğin geleceği  ile ilgili fikirlerini de paylaşan Kaya, “Millet olarak kafamız çalışıyor ama iyi bir plan yapmamız lazım. Her yere OSB (Organize Sanayi Bölgesi) ve lojistik köy açmaya çalışıyoruz. Bu doğru mudur? Almanya ve İspanya örneklerinden ilerleyecek olursak, oralarda büyük çaplı yerler yapmışlar. Bunun çok iyi anlaşıldığını ve iyi planlandığını zannetmiyorum. 2004 yılında Macaristan’a lojistik hub projesi vardı. Çin’den mallar gelecek, her işlem sanal ortamda gerçekleşecek ve Macaristan’dan tüm Avrupa’ya dağılacak. Bugün bu projenin hayata geçtiğini görüyoruz. Mantığın böyle işlemesi lazım.”
İspanya, Yunanistan ve Rusya’ya beyan açacak hale getireceğiz
Kaya, son olarak SGS’de ne yapmak istediklerini şöyle anlatıyor: “Geçen yılı oldukça başarılı tamamladık. Kısa sürede yapılandık. Bunun da sonuçlarını gördük. Önümüzdeki yıllarda bunu devam ettireceğiz, bunun için projelerimiz var. Ortak transit sistemine yönelik İspanya’yı beyan açacak hale getirmeyi planlıyoruz. Pilot uygulamasını yaptık. Sırada Yunanistan var. Ayrıca Rusya ile ilgili ciddi bir çalışmamız da var.”