GEFCO Türkiye Genel Müdürü ve Orta Doğu Bölge Müdürü Denis Renard ve Türkiye Satış-Pazarlama Direktörü Serkan Çelik, basın mensuplarıyla bir araya gelerek 2019’u değerlendirdi ve 2020 yılı ile ilgili öngörülerini paylaştı.
Gefco’nun bitmiş araç lojistiği dışında bütün alanlarda büyüme kaydettiğini açıklayan Denis Renard, en fazla büyümeyi de endüstriyel proje kargo alanında yaptıklarını kaydetti. Bitmiş araç lojistiğinde bu kadar keskin düşüş beklemediklerini aktaran Renard, son çeyrekteki hızı toparlanmayı da kendilerini şaşırttığını söyledi. Ekonomistlerin, büyüme tahminlerinin ise doğru çıktığını ifade eden Renard, yıl ortasında bu kadar hızlı bir toparlanma ve büyüme trendine girmesinin beklenmediğini kaydetti.

10 yılda üç kat büyüdü
 “Türkiye’deki faaliyetlerine bir müşteri ve 10 çalışanımız vardı. Gefco Türkiye’deki operasyonlarına Peugeot’a bitmiş araç lojistiği alanında destek vererek başladı. O zamandan bu yana Gefco, çalışan sayısını 10’dan 280’e çıkartarak Türkiye’de büyümeye devam etti ” diyen Renard, Gefco Türkiye’deki cirolarını, son 10 yılda cirosunu neredeyse üçe katladığını söyledi.   Gefco’nun karlı bir şirket olduğunu ve Türkiye’nin de buna dahil olduğunu anlatan Renard, sağlıklı bir finans yapıya sahip olduklarını vurguladı.

İş yapış modellerimiz değişecek
2020 yılı öngörülerini de paylaşan Renard, “Pazarda dalgalanmalar olabilir. Ancak önceki yıllardaki gibi krizler olmaması önemli. Fabrikamız yok. Veri üretiyoruz, veri yönetiyoruz. 10 yıllık süreç içeresinde iş yapış modellerimiz tamamen değişecek. Biz de kendimizi buna göre hazırlıyoruz” dedi.
Gefco, önümüzdeki beş yıl içinde yılda yüzde 10’dan fazla büyümeyi hedefliyor. Diğer birçok pazardan daha hızlı büyüme kapasitesine sahip olduklarına inanan Gefco, Türkiye’yi büyük bir pazar ve önemli bir geçit olarak görüyor. Türkiye, Gefco için stratejik bir ülke ve Türkiye’de büyümeyi hedefliyor.

Mobiliteye, lojistik hizmet
2. el araç hizmeti vermeye hazırlandıklarını belirten Renard, araç üreticilerinin mobiliteye önem verdiklerini söyledi. Moveecar hizmeti ile 2. el araçların taşınmasına ek olarak, depolama, taşıma, yönetim, değerlendirme, tamir ve seyahat deneyimi gibi ögeler bulunduğunu söyledi. Renard, sistemin çalışmasını şöyle anlattı: “Moveecar uygulaması aracılığıyla, müşteriler araç kira süreleri bittiğinde bir uyarı alacak. Böylece araç, kiralama şirketine geri gönderilmeden önce uygulamayı kullanarak tamir siparişi geçebilecekler. Araç sahibi uygulamayı kullanarak denetim planı yapabilecek ve uygulayabilecek. Eğer aracı satmak isterse, Moveecar aracın durumunu satış için tekrar uygun hale getirerek yeni sahibine iletecek. Yakında kullanıma açılacak olan anahtar teslim bu hizmet, Moveecar’ın araç ömrü boyunca sunduğu çözümlerin ne kadar geniş olduğunu gözler önüne seriyor.”
Gefco tarafından satın alınan Chronotruck’ın, nakliyeciler ve teslimatçılara mevcut arz ile talepleri karşılayan ve güçlü algoritmalar aracılığıyla işlerini kolaylaştıran dijital bir karayolu taşımacılığı pazarı sunduklarını belirten Renard, “Göndericiler bir talepte bulunduğunda, taşıyıcıların coğrafi konumları belirleniyor ve anında fiyat teklifi veriliyor. Chronotruck pazar çözümü işletmelerin kendilerine uygun fiyat ve zaman aralığında çalışan bir taşıyıcı seçebilmelerine olanak sağlıyor. Böylece müşteri taleplerinin yüzde 95’i çözüm buluyor. Yakında Avrupa genelinde hizmet vermeyi planlayan Chronotruck, Fransa’da 9 binin üzerinde müşteriyle çalışıyor. Platform, şu anda İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca, Lehçe, Portekizce ve İspanyolca olmak üzere 7 dilde kullanılabiliyor” şeklinde konuştu.
Gefco Türkiye’nin, Ortadoğu ülkeleri için de yönetim merkezi olduğunun altını çizen Renard, “Bu ülkeler arasında Irak ve UAE bulunuyor. Türkiye’deki GEFCO ekipleri Ortadoğu bölgesinin de başarısında pay sahibi, Suudi Arabistan’da kurulan bir ortak girişim olan ALS de bunun en son örneği. 17 yıldır Türkiye’de faaliyetlerimizi sürdürürken, ekspertiz faaliyetlerimizi de geliştirdik. S. Arabistan’da bir işbirliği yaptık, Türkiye’deki modeli orada da başarı ile gerçekleştirdik” dedi.