Karbondioksit (CO2), küresel ısınmayı tetikleyen sera gazı emisyonlarının en önemli kaynaklarından birini oluşturuyor. Tek başına otomobiller, taşımacılık sektörüne bağlı CO2 emisyonlarının yarısına yakınından, AB’deki toplam CO2 emisyonunun ise yüzde 12’sinden sorumlu. Bu nedenle AB, karayolu taşımacılığından kaynaklanan CO2 emisyonlarının azaltılmasına büyük önem veriyor. AB’nin 2035 ve 2050 hedefleri çerçevesinde emisyon azaltım projeleri ile daha temiz bir mobilite sunulmak isteniyor.

Motorlu taşıtların vergilendirmesine ilişkin spesifik bir AB düzenlemesi bulunmadığından, üye ülkeler kendi vergi sistemleri doğrultusunda, motorlu taşıtlara farklı kriterleri temel alarak çeşitli vergiler uyguluyorlar. Kayıt vergilerinin hesaplanmasında ise, üye ülkeler, CO2 emisyonlarından benzin tüketimine, aracın fiyatından yaşına, ağırlığından motor silindir hacmine kadar birçok farklı kriteri ya da kriterler bileşenini dikkate alıyor.

Emsiyona göre vergilendirme

Avrupa Birliği ülkelerinde uygulanan yol vergisi ise, Türkiye’deki Motorlu Taşıt Vergisi’ne karşılık geliyor. Ticari araçlara uygulanan yol vergilerinde; ağırlık, akslar, egzoz emisyonları, benzin tüketimi gibi unsurların esas alındığı AB ülkeleri arasında, ticari araçlara yol vergisi uygulamayan ülke bulunmuyor.  AB’de Euro 6 motorlu bir kamyonun yol geçiş vs ücretleri Euro 4 araca göre çok daha düşük oluyor. Türkiye henüz AB’nin bu vergilendirme politikasını seçmiş değil ve yeni araçtan daha çok vergi alınma prensibi devam ediyor.  Ancak emsiyona bağlı vergilendirme yönünde Maliye Bakanlığı’nın çalışmaları söz konusu. Önümüzdeki dönemlerde bu yönde tebliğ bekleniyor..

Avrupa egzoz gazı emisyon mevzuatına göre, yeni araçlarda CO2 emisyonu 2015 yılına kadar km başına ortalama 130 g olacak şekilde düzenlendi. Bu oran 2021 yılında ise 95 g/km’ye düşürülecek.

Avrupa’nın egzoz gazı emisyon mevzuatının amacı nedir?

1993 yılında Euro 1 düzenlemesinin hayata geçirilmesinden bu yana, karayolu trafiğinden kaynaklanan emisyon değerlerinde yüksek oranda bir azalma sağlandı. 1990 yılından bu yana, dizel motorların partikül emisyonları yaklaşık yüzde 99 oranında azaltılırken, günümüzdeki dizel araçlar 1990’ların başlarındaki benzer taşıtlara kıyasla yüzde 98 daha az nitrojen oksit salınımı gerçekleştiriyor. Bir başka kıyaslamada karbondioksit salımı bakımından Euro 0‘dan Euro 5’e kadar AB tarafından yüzde 87 emisyon azalımı sağlandı. HC salımı bakımından Euro 0’dan Euro 5’e kadar AB tarafından yüzde 81 emisyon azalımı sağlandı. NOX salımı bakımından Euro 0’dann Euro 5’e Kadar AB Tarafından yüzde 86 emisyon azalımı sağlandı.

Zehirli partikül salımı bakımından Euro 0’dan Euro 5’e kadar AB tarafından yüzde 97 emisyon azalımı sağlandı. Güç aktarım organlarında elektriğe geçişteki ilerlemenin sürmesiyle birlikte, bu emisyon değerleri daha da düşecek.

Temiz motorlar temiz yakıt seviyor

Euro 6’ya geçişle birlikte emisyon azaltımında da önemli bir mesafe kat edilecek. Euro 5 ve 6 araçlarda kullanılan dizelin azami kükürt içeriğinin 1.000 ppm den aşağı olması gerekiyor.

Öncelikle kalitesiz akaryakıt veya daha önemlisi 10 numara yağın kullanımında ciddi bir azalma olması bekleniyor. Çünkü Euro 5 ve 6 motorlarda kalitesiz akaryakıt kullanılması motorlarda önemli sorunlar çıkarabiliyor. Bu yüzden tüketiciler için de caydırıcı bir rol oynanıyor.

Türkiye’de Euro 6’ya geçiş nasıl olacak?

Türkiye’de Euro 6’ya geçişin ilk aşaması 1 Ocak 2015 itibarıyla gerçekleşiyor.  03.08.2011 tarih 28014 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 595/2009/AT Yönetmeliği’nde ve 16.05.2014 tarihindeki 29002 sayılı değişiklik ile Türkiye’de mevcut tiplerde, 01.01.2016 tarihinden itibaren imal edilecek araçlarda Euro 6 zorunlu hale geliyor.

Hafif ticari araçlar için, yeni tip onayı alacak modellerin, 1 Ocak 2016’dan itibaren Euro 6 emisyon standardına uygun olması planlanıyor. Hali hazırda satışı devam eden sıfır modellerin, Euro 6’ya revize edilerek satışına devam edilmesi için ise araç üreticilerine 1 Ocak 2017’ ye kadar süre tanınması gündemde.

Ağır ticari araçlar için Euro 6’ya geçiş 3 aşamalı olarak planlanmış durumda. Bu aşamalar Euro 6A, Euro 6B ve Euro 6C şeklinde adlandırılıyor. Yeni tip onayı alacak araçlar 1 Ocak 2015’ten itibaren ilk aşamada istenen normları (Euro 6A) ve 1 Ocak 2016’dan itibaren ise üçüncü aşamada (Euro 6C ) istenen normları karşılamak durumunda. Halen satışı devam eden yeni modellerin revize edilmesi için ise aynı şekilde üç aşama söz konusu. 1 Ocak 2016’dan itibaren ilk aşama normları karşılanmalı, 1 Ocak 2017’den itibaren ise araçlar üçüncü aşamaya uygun olmalı.

Euro 6 araçlarda fiyatlar neden artıyor?

Euro 5 normlarını yakalamak için motorlarda EGR ve SCR teknolojisinden biri tercih ediliyor. Ağır vasıtalarda, sadece AdBlue özellikli bir SCR katalitik konvertör bunu yapabiliyor.  AdBlue özellikli SCR katalitik konvertör sistemi, AdBlue adlı kokusuz üre çözeltisi ile nitrojen oksitleri zararsız su buharına ve nitrojene dönüştürüyor. AdBlue, belirli aralıklar ile araç bakımlarında yeniden dolduruluyor. Ağır vasıtalarda kullanılan SCR teknolojisiyle artan maliyetin tüketiciye yansıyacak kısmının 3 ile 10 bin Euro arısında olması bekleniyor.

Aradaki bu farkı ödemek istemeyen tüketiciler Euro 5 alımına gidecek. Bu nedenle pazarda bir artış beklentisi var. Bu beklentiye arttıran bir diğer neden ise aynı sürecin AB’de yaşanmış olması. 2014 yılında Euro 6’ya geçişin zorunlu olduğu Avrupa’da 2013 yılında ciddi bir pazar artışı yaşandı.  

MAN Kamyon ve Otobüs Tic. A.Ş. Kamyon Satış Direktörü Serkan Sara:

Türkiye’de Euro 6’ya geçiş sürecinin benzerini Euro 5’e geçişte de tecrübe etmiştik. Avrupa Birliği’nde olduğu gibi Türkiye’de de Euro 6’ya geçiş nedeniyle pazarda yaşanacak artışa paralel bir strateji ile planlamalarımızı geliştiriyoruz. Euro 6’ya geçişin de etkisi ile 2015 yılında, 2014’e göre daha büyük bir pazar olacağı öngörülebilir.

Türkiye’de yakıt kalitesi belirli bir seviyede ancak bunun, Euro 6’dan da kaynaklanan nedenlerle daha da yükseltilmesi gerekiyor. Bu kapsamda birçok akaryakıt dağıtım şirketinin mevcut yakıtlarının analizlerini yapıyor, bu konudaki gelişmeleri yakından takip ediyor ve Euro 6 ile ilgili olarak hazırlıklarımızı gerçekleştiriyoruz.

Avrupa’da şu anda yollarda Euro 6’lı MAN’lar çalışıyor ve araçlarımızı test ediyoruz. Bu kapsamda, hem Euro 6’dan, hem de MAN’ın geliştirdiği ileri teknolojilerden kaynaklanan yakıt tüketimlerinde azalışlar olduğu bu testler sonucunda raporlanmaktadır.

MAN’ın Efficient Line serisi çekicilerin, Euro5 motorlarda da yakıt tüketiminde sağladığı avantajlar, Türkiye’nin her bölgesinde tescil edilmiştir. Bu nedenledir ki çoğu müşterimiz, showroomlarımıza  “çok az yakan çekiciden almak için geldik” diyerek ziyaret etmektedir. Tüm araçlarımızda da bu açıdan kazançlar ortaya koyulmakla birlikte Efficient Line serisi araçlarımız, Euro 6 ile de yine “yolların en az yakan ve en verimli aracı” iddiasını sürdürerek müşterilerimize hizmet verecektir.

Ayrıca Türkiye'nin Euro 6’ya geçişinin Avrupa Birliği’nden iki yıl sonra olmasının, ilk alım maliyetlerine olumlu yansıyacağını düşünüyoruz.

Euro 6 teknolojisi ile çevreye çok daha duyarlı, zararlı gaz salınımı en az seviyedeki ve daha sessiz çalışan araçların üretimine başlayacağız.

Bugüne kadar Euro 5 normlu 6 ton ve üzeri yaklaşık 10 bin aracın satışını gerçekleştirdik.

Biz ilk Euro 6 aracımızın satışını 2014 yılında gerçekleştirdik ve aracımızı müşterimize teslim ettik.  2015 yılında da Euro 6 araçlarla ilgili olarak müşterilerimiz ile görüşmelerimiz devam etmektedir. Bu kapsamda, planlarımız arasında 2015 yılında özel bir Euro 6 araç tanıtımı yapmak yer almaktadır. 

Iveco Satış ve Pazarlama Müdürü Tansu Giz:

2015 yılının son çeyreği hareketli geçecek

2015 yılında 3.5 ton ve üstü pazarın hemen hemen 2014 seviyesinin biraz üzerinde 67 bin adet civarında gerçekleşmesini bekliyoruz. Bu rakamın yaklaşık 30 bin adedi ağır vasıta satışı olarak gerçekleşebilir.

Euro 6 uygulaması Türkiye’de kamyon sınıfı araçlarda 1 Ocak 2016 tarihi itibari ile başlıyor, gayet tabi her yeni teknoloji bir maliyet farkı ile geliyor. Tüketici bu maliyet farkından mümkün olduğu kadar etkilenmemek için alımlarını öne, özellikle 2015 yılının son çeyreğine çekecektir. 2015 yılının sonunda Euro 6 maliyetinin nispeten daha fazla olduğu ağır vasıta sınıfı araçlarda talep de bir artış bekliyoruz.

Tüketici bizden şu anda bile Euro 6 araç talep ederse verebiliyoruz, Euro 6 satışlarına 2016’yı beklemeden başladık. Özellikle uluslararası nakliyeciler Avrupa’da daha rahat ve ucuz geçiş için Euro 6 talep ediyorlar.

Bugüne kadar 16 ton ve üstü segmente 1800 adet Euro 5 araç satışı gerçekleştirdik.

Talep olduğu sürece 2015 yılında Euro 6 araç satacağız ancak bunun yüksek miktarlarda olacağını öngörmüyoruz.

Scania Genel Müdürü İlhami Eksin: Pazar hareketli olacak

Euro 5 araçlar için 2015’in son model yılı olmasından ve Euro 6 normlarına sahip araçlarda oluşacak maliyet farkından ötürü pazardaki talepte yükselme olabileceğini düşünüyoruz. Yine de biz müşterilerimizin Euro 6 motorlu araç taleplerini geri çevirmeyerek teslimatını gerçekleştirebiliyoruz. Kısaca özetlemek gerekirse, bu geçiş sürecinde pazarda Euro 5 araçlara yönelik bir hareketlenme olacağını tahmin ediyoruz.

Erteleme olmaz

AB kriterleri çerçevesinde karayolu taşımacılığında yol haritamız bellidir. Bir takvim içerisinde planlamalar yapıldı ve önceden duyurularak herkesin hazırlıklarını tamamlanması için fırsat verildi. O yüzden herhangi bir erteleme veya değişiklik olabileceğini düşünmüyoruz.

Bildiğiniz gibi Scania markamız olarak, müşterilerinin her ihtiyacına cevap verebilmek amacıyla 250 ile 730 beygir arası güç seçeneğine sahip 18 farklı motor seçeneği sunuyoruz. Euro 6 motorlar da dahil olmak üzere pazardaki en geniş motor seçeneğine sahip marka olan Scania, yapılan bağımsız testler sonuçlarında en düşük yakıt tüketimi değerlerine ulaşarak farkını ortaya koyuyor.  Ayrıca, Top Team yarışması ile servislerimizin satış sonrası hizmet kalitesini de en üst noktaya çıkartarak müşterilerimize en iyi hizmeti verme gayretimiz, sektördeki farkımızı oluşturmaktadır.

18 farklı motor seçeneği

Bir lojistik firmasının işletme maliyetlerinin büyük çoğunluğunu akaryakıt gideri oluşturmaktadır. Scania, Streamline modeli ile yüzde 4’e varan oranlarda daha az yakıt tüketimi sağlanırken, üzerine eklenen teknolojik yenilikler ile özellikle Euro 6 normundaki motorlarda, önceki nesil Euro 6 seçeneklerine kıyasla bu orana yüzde 3 daha ekledi. Böylelikle müşterilerimiz, Euro 6 normlarına sahip aracın ilk satın alma maliyeti daha yüksek gibi görünse de, uzun vadede maliyetini karşılayarak kar ettirebilecek bir araç satın almaktadır.

Euro 6 daha çevreci

Çevresel etkilerine baktığımız zaman,  Euro 4 ve Euro 5 arasında çok büyük bir emisyon değeri farkı yokken, Euro 6’da özellikle HC ve NOx emisyonlarında büyük bir düşüş yaşanıyor ve bunu sağlamak tabii ki teknik olarak da kolay değildir.  Scania, teknolojisi ile Euro 6’ya geçişte herkesin beklediği gibi yüksek bir yakıt tüketimi değil, aksine neredeyse Euro 5 seviyesinde yakıt tüketen motorlar ile kullanım maliyetiyle birlikte çevresel etkileri de minimuma indirmektedir.