Karayollarında seyreden araçlarda kullanılan aydınlatmalar, gümrüklerde incelenmeye tabi tutuluyor. “Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi (TAREKS) dahilinde yapılan incelemeler, Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülüyor. Aspöck Aydınlatma Sistemleri Genel Müdürü Selçuk Akman, uygulamayla ilgili olarak, “Ürünlerin yaklaşık yüzde 10’luk bir bölümü her ithalatta sisteme girilen kriterlere istinaden otomasyonla seçilerek incelemeye alınıyor, aynı faturada yer alan diğer ürünleri çekebiliyorsunuz. İncelemeye giren ürünler gümrüklü antrepoda millileşmeden bekletiliyor. TSE yetkilileri, 2-3 hafta içerisinde ürünleri yerinde inceliyor, tespitlerini tutanağa geçiriyor, bu işlem için ürün sayısına göre 3 bin ile 10 bin lira arasında bir ücret yatırmak durumundasınız. Akabinde ürünün test ve tip onayları talep ediliyor. Yapılan incelemede tip onayının ürüne ait olmadığı, ürünlerin üzerinde yer alan marka ile tip onay numaralarının, beyan edilen belgelerle aynı olup olmadığı kontrol ediliyor. Ürünün gümrükten çıkması 1-3 ayarında zaman alıyor. Son aylarda satış, pazarlama yerine bu tür ürünlerin tedarik işlemleri, ithalat ve gümrüklerle daha çok meşgul oluyoruz.” şeklinde konuştu. Denetlemeler sayesinde, kopya ve kalitesiz ürünlerin ithalatının önlendiğini aktaran Akman, bu sayede pazar paylarında artış yaşandığını söyledi. Akman, ancak yerli üreticilerin hala yeterince denetlenmediğini de vurguladı.
 

İlk Ecoled II treylerde kullanılmaya başlandı
Ecoled II’lerin kullanılmaya başlandığını aktaran Akman, bayilerden de talep geldiğini söyledi. Europoint III’e göre daha maliyetli olan Ecoled II’nin bütün fonskiyonlarının LED olduğunu vurgulayan Akman, LED lambaların ampüle göre daha hızlı yandığını ve kullanıcısına 100 km/saat hızda 4-5 metre daha önce durabilmeyi sağlayacak kadar erken görülme imkanı sağladığını, bazen bu mesafenin kazaları önlemeye yettiğini kaydetti. LED lambaların ayrıca daha dayanıklı olduğunu ifade eden Akman, stop lambaları dışında bütün ürünlerinin artık LED teknolojisiyle üretildiğini, stoplarda müşteri tercihinin ışık tipini belirlediğini söyledi.
Pandemide lojistik sektörünün oldukça aktif olduğunu dile getiren Akman, bu hareketlilik sayesinde Euro bazında yüzde 15 büyüme yaşadıklarını kaydetti. Akman, kendi tedarik zincirlerinde bir aksaklık yaşanmadığını, ürün sevkiyatlarını zamanında yaptıklarını söyledi.
Treyler sektöründeki yılın ilk çeyreğinde alınan siparişlerin etkilerini hissettiklerini belirten Akman, “İhracatta araçlarda bilinen markalar tercih ediliyor. Bu anlamda Aspöck ürünleri öne çıkıyor” şeklinde konuştu.
Yılın ikinci yarısında Avrupa pazarında düşüş beklediklerini anlatan Selçuk Akman, özellikle birebir satış yerine stok üretimi yapan büyük OEM firmaların pandemiden oldukça olumsuz etkilendiğini kaydetti.