Türkiye yurtiçi treyler pazarının türbülans içinde olduğunu aktaran Yalçın Dorse Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Şentürk, türbülanstan kurtulmak için pazarın ortalama çizgiyi yakalaması gerektiğinin altını çizdi. Şentürk, Ticari araçlarda KDV indiriminin piyasadaki türbülansı azaltmak için iyi bir karar olduğunu ancak treyler üreticilerinin desteğin dışında tutulmasının sektörün moralini bozduğunu anlattı. Şentürk, açıklamalarına şöyle devam etti: “Anlamak güç. Çekici ve treyleri birbirinden ayırmamak lazım. Et ve tırnak gibidir. Zaten bankalarımız treylere kredi açmakta çekiniyorlar. Devletin de bu ayrımı yapması treyler üreticilerinin elini daha da zayıflatıyor.”
Dövizdeki dalgalanma ihracatı olumsuz etkiliyor
Yurtiçindeki talep düşüklüğünü ihracat ile kapatmaya çalıştıklarını söyleyen Şentürk, bu yıl üretimin tamamını ihracata ayırdıklarını anlattı. İhraç pazarlarında çalışmanın zorluğundan da bahseden Şentürk, dövizdeki dalgalanmanın treyler üreticilerini zor durumda bıraktığını vurguladı. Yalçın Şentürk, durumu şöyle aktardı: “Dövizin artışı ihracat pazarları için rekabet avantajı yaratıyor. Ancak dövizin inişli çıkışlı olması aldığınız işlerin zarar yazmasına neden olabiliyor. Örneğin, Euro kuru 7 TL iken müşteriye fiyat veriyorsunuz. Buna göre ürün tedarik ediyorsunuz. Ürünü teslim ettiğinizde Euro kuru 6 TL oluyor. Aradaki fark zarar etmenize neden oluyor.”
Döviz kuru sabitlenebilir
İhracatçılar için kurun sabitlenmesi gerektiğini belirten Yalçın Şentürk, bu sayede ihracatçıların üretim ve satışta elinin rahatlayacağını aktardı. Türkiye’de üretilen treylerlerin özellikle Avrupa’da önemli pazar payına ulaştığını anlatan Şentürk, “Avrupa pazarı bu yıl en iyi zamanlarından birini yaşadı. Türkiye’deki üreticiler de bundan nasibini aldı. Amacımız bu pazarda kaliteli ürünlerimizle aranan marka olmak” şeklinde konuştu.
Devlet desteği ile pazar daha çabuk toparlanabilir
2019 yılı ile ilgili öngörülerini de aktaran Yalçın Şentürk, ekonomik seyrin yurtiçi treyler pazarını doğrudan etkileyeceğini belirterek, yine ihracat pazarlarına ağırlık vereceklerini söyledi. “Görünen o ki ihracat yine çıkış noktamız olacak. Yurtiçi pazarın kendine gelmesi zaman alacak gibi görünüyor. Eğer devletimiz hurda teşviki, düşük faizle kredi ve KDV indirimi gibi destekler sağlarsa pazar daha çabuk toparlanabilir. Sektör olarak da böyle bir beklentimiz var. Bugüne kadar çok fazla destek görmedik. Otomotiv sektörünün dışında tutulmak istemiyoruz. Otomobil, kamyon veya otobüs üreticisi vergi veriyor da treyler üreticisi vergi vermiyor mu? Bu treyleri yabancılar değil, Türk insanı üretiyor. Artık devletimizin sesimizi duyması lazım.”