31 Ekim tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ve 31 Aralık 2018 tarihine kadar devam edecek olan destekle, otomotiv satışlarındaki KDV oranı yüzde 18’den yüzde 1’e çekildi. Yeni düzenlemeden çekici, kamyon gibi ticari araç ürün grupları da yararlanacak, KDV indirimi sıfır araçlarla birlikte 2. elde de geçerli olacak. Bu indirimin daralan sektöre yatırım fırsatı sunması açısından önemli olduğunu kaydeden Tırsan Treyler Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Nuhoğlu, treyler endüstrisinin bu destekten yararlanamadığını, bu nedenle desteğin bir ayağının boşta kaldığını vurguladı.
“Treyler endüstrisi bu destek dışında tutulmamalı”
“Çekici ve treyler bir bütündür. Çekici yatırımı yapacak firmalar, aynı anda treyler yatırımı da yapmaktadır. Treyler endüstrisinin bu destek kapsamına alınmamasının nedeni nedir? Bu teknik bir hatadan mı kaynaklanmaktadır? Sektör olarak bizim talebimiz treylerlerin de destek kapsamına alınması ve bu indirimden yararlanmasıdır. Böylece firmaların yatırım yapmaları için sunulan destek anlam kazanmış olacaktır” diyen Nuhoğlu, treyler ve üstyapı sektörünün bu teşvik dışında tutulması ile ilgili olarak değerlendirmelerini şöyle sürdürdü: “Treyler sektörü, Türkiye otomotiv endüstrisi içerisinde çok önemli bir yer tutmaktadır. Ülkemizde satışı yapılan çekicilerin yüzde 50’sinin ithal olmasına karşın, satılan treylerlerin yüzde 100’ü yerli üretimdir. Treyler sektörü ihraç ürünleri taşırken bizatihi kendisi de ihracat yapan bir sektördür. Bu yönüyle değerlendirildiğinde sektöre verilecek destek, ülke ekonomisi ve ihracatı için de önemlidir. Bu anlamda treyler endüstrisinin bu destek dışında tutulmasının doğru olmadığını düşünüyoruz.”
Devletin KDV kaybı yok
Uluslararası nakliyecilerin yaptıkları iş gereği KDV’den muaf olduklarını belirten Zeynep Nuhoğlu, “Yani yaptıkları hizmetler karşılığında KDV ödemezler. KDV’siz fatura kestikleri için kendilerine kesilmiş olan faturalardan doğan KDV alacaklarının iadesini isterler. Uluslararası nakliyecilerin KDV iadelerini almaları bir yıl sürmektedir ve bu nedenle maliye bakanlığından sürekli KDV alacağı vardır. Ayrıca firmalar,  ödedikleri KDV kadar teminat mektubu vermektedir. Yeminli Mali Müşavirlere ciddi oranda inceleme ücreti ödenmektedir.  Yani devletin burada KDV kaybı söz konusu değildir. O anlamda bu konunun acil masaya yatırılması gerekmektedir”  şeklinde konuştu.
Nakliyeciler zor günler yaşıyor
2018 yılında, ihracattaki artışa rağmen ithalatta yaşanan daralma yüzünden ihraç ve ithal taşımalardaki dengeyi bozduğunu belirten Nuhoğlu, bunun da ihraç taşıması yapan araçların yüzde 73’ünün boş dönüş yapmasına neden olduğunu, firmaların tek yönlü taşıma yapmaları nedeniyle maliyetleri yükseldiğini kaydetti.
Yurtiçi nakliyecileri de değerlendiren Nuhoğlu, “İller arasındaki yük hareketliliğindeki dengesizlik nedeniyle zorluk yaşıyorlar.  Özellikle bölgeler arasında yapılan mal hareketindeki daralmalar yurtiçi taşımacılık hizmeti sunan nakliyecileri etkiledi” dedi. Uluslararası taşımacılık ve yurt içi taşımacılıkta yaşanan sorunlar sektörü olumsuz etkilemeye devam ettiğine işaret eden Nuhoğlu, 2019 yılı için kesinlikle sektörün her açıdan desteklenmesi gerektiğine inandıklarını vurguladı.