Amazon, hane halkı ve temel mallara yönelik tüketici talebi değişikliklerine uyum sağlamak ve yerinde barınma kısıtlamaları nedeniyle e-ticaret faaliyetindeki artışla mücadele etmek için geniş değişiklikler yapmak zorunda kaldı.
Şirket, siparişlerdeki artışı karşılamak için yaklaşık 100 bin dağıtım işçisi işe alma çılgınlığı başlattı. Ancak iki günlük teslimat taahhütlerini ve bakkal teslimatlarını karşılamak için mücadele etti.
Üçüncü taraf satıcılara kendi müşterilerine ve yüksek talepli ürünlere odaklanmaları için sunulan üçüncü taraf satıcılara sunulan fiyat katkısı ve taklitlerle mücadeleye ek olarak, Amazon tarafından temel olmayan ürünler ve son mil teslimatı için yerine getirilmesi gibi hizmetleri de ölçeklendirdi. Amazon, lojistik ve lojistik teknolojileri alanına girmeye devam etti. E-Ticaret devi, mevcut hava kargo operasyon hizmetlerini Avrupa’ya genişleterek lojistik erişimini de genişletti. Buna ek olarak, kendine ait bir hava kargo planlıyor olabilir. Şirketin başarısı da yeni rekabet biçimleri çekiyor. 

Alibaba adımlarını yavaşlatmadı
Alibaba’nın lojistik hizmetleri, Çin’in kapanışında erken saatlerde çevrimiçi siparişlere yönelik talepteki artışı karşılamak için anahtardı.
Ayrıca, virüsle mücadelede yardımcı olmak için lojistik teknolojisi çözümleri uygulamada - kilitlenme sırasında erkenden Wuhan’da teslimatlar yapmak ve Çin’deki KKD’lerin ve tıbbi malzemelerin siparişini ve yerine getirilmesini hızlandırmak için özel bir platform başlatmak için önemli bir oyuncuydu . 
Alibaba, COVID-19 sırasında navlun yönetimi için piyasa bilgileri ve en iyi uygulamaları sağlayan Freightos Grubu uzmanlarının yer aldığı son web semineri de dahil olmak üzere müşterilerini pandemi sırasında desteklemek için adımlar attı.
Virüs ve kapatma, Alibaba.com pazarını ABD KOBİ satıcılarını içerecek şekilde genişlettiği, Avrupa’da Aliexpress’in yayılmaya devam ettiği ve her iki Çin’de de ekspres ve son kilometre teslimatına yatırım yaptığı için Alibaba’nın lojistik ve e-ticaret alanındaki adımlarını yavaşlatmadı.
Uluslararası lojistik sarsıldı
Navlun açısından, piyasanın oynaklığı dijitalleşme için hızlandırıcı işlevi gördü. 
Salgından bu yana ortaya çıkan veya dijital araçların kullanımının arttığını gören birçok lojistik sağlayıcı Kuehne + Nagel, Sea Explorer platformunda aksaklıklar hakkında güncellemeler için bir özellik yayınladı. Zim kriz sırasında yükü hızlandırmak için elektronik konşimentolar başlattı ve WebCargo sert bir vuruşla bile rekor sayıda hava kargo e-rezervasyonunu günlüğe kaydetti. 
Ancak pandemi sırasındaki navlun teknolojisi örneklerinden daha belirgin olan, krizin teşvik ettiği sayısallaştırma ihtiyacının konuşmaları ve farkındalığı oldu. Son zamanlarda yapılan bir çalışmada, navlun nakliyecilerinin üçte ikisi kriz nedeniyle teknolojiye daha fazla yatırım yapmayı planladıklarını bildirdi. Çok sayıda endüstri lideri ve analisti pandeminin teknolojiyi gereksiz veya hoş olarak görülmesini zorunlu hale getirdiğini düşünüyor. 
Covid-19 ile ilgili olmayan navlun sayısallaştırmasında önemli adımlar da bu çeyrekte gerçekleşti, örneğin Ocean Network Express, elektronik konşimento sunan taşıyıcıların saflarına katıldığını duyurdu.  Evergreen, anında fiyat teklifleri ve e-kitaplar sunan dijital bir platform olan GreenX’i başlatmak için büyük bir adım attı. DCSA Konsorsiyum ayrıca yeni IMO siber güvenlik gereksinimlerine uymak için kurallar yayınladı.
İlk çeyrekte WebCargo’nun Etihad Airways ile yeni ortaklığı, Lufthansa’nın da eBooking API’sini yayınladı.
Yük ileticileri arasındaki teknoloji gelişmeleri arasında CH Robinson, tedarik zinciri çözümleri geliştirmek için bir inovasyon inkübatörü başlattı. Kontainers, ileticiler için geliştirebileceği çevrimiçi satış portallarına hava ve karayolu modu ekledi. DCSA, izleme ve izleme API’leri geliştirmek için Chain.io ile bir ortaklık duyurdu. CMA CGM hidrojenle çalışan nakliye gelişim grubuna katıldı.

Yatırımlar durmadı
Lojistik sağlayıcılar için arka ofis otomasyon çözümleri sunan Shipamax, A serisi fonlarda 7 milyon dolar topladı. Slync.io, lojistik veri otomasyon çözümü için çoğunlukla büyük nakliye firmalarından 11 milyon dolar topladı. SourceDay, tedarik zinciri yönetim yazılımı için 12,5 milyon dolar topladı. 
Dijital pazar Dray Alliance 10,2 milyon dolar topladı. Maersk Growth, e-ticaret yerine getirme sağlayıcısı Huboo’ya yatırım yaptı.
Trucker Tools gibi bazı dijital yük sağlayıcıları, yeni dijital rezervasyon ve izleme araçları yayınlayarak baskıyı hafifletmeye çalıştı. Piyasanın oynaklığı da karayolu taşımacılığı için tahmini fiyatlandırma araçlarına profil ve nakliyeci ilgisini arttırdı. 
Covid-19 dışındaki gelişmelerde, Uber Freight rekor gelirler açıkladı. Emerge, 20 milyon dolar daha topladı. Transfix, platformunun öngördüğü oranlar için bir garanti başlattı. Transplace, LaneHub’ı satın aldı. Afrika’daki bir yük ve son kilometre rezervasyon platformu olan Sendy, Toyota’dan 20 milyon dolarlık fon sağladı.
Kendi kendine giden araç teknolojisindeki gelişmeler sırasıyla Locomation ve Waymo’yu kendi kendine sürüş kamyonlarının ABD otoyollarında test edileceğini duyururken, Starsky Robotics kapılarını etkin bir şekilde kapattı.
Pandemi sırasında Amazon ve Alibaba’nın lojistik teknolojisine güvenme örneklerine ek olarak, Bringg gibi son kilometreli teknoloji şirketleri de tedarik zincirinin teslimata yardımcı olmaya çalıştı. 
Bringg, Covid-19 sırasında KOBİ’ler için nakliye yönetimi yazılımını ücretsiz yaptı. Şirket ayrıca 30 milyon dolar ek fon sağladı.
E-ticaret siteleri son mil sağlayıcılarla entegre yardımcı platform olan Shippo, 30 milyon dolar yen fon aldı. Instacart yıl sonunda 50 eyalette olmayı hedeflediğini açıkladı. Bu arada Skipcart, artık Walmart’ın bakkaliye hizmetinin teslim edilmeyeceğini açıkladı.
Kalifornia, sürücüsüz ve elektrikli otomobil geliştirmelerinde sürücüsüz dağıtım Nuro araçlarını eyalet genelinde şehirlerde çalıştırmak için onayladı. Amazon, DHL ve diğerleri filoları için elektrikli araçlar geliştirmek için bir koalisyon başlattığını duyurdular.

Drone’lar yoğun olarak kullanıldı
Drone teslimat çözümleri kriz sırasında birçok şekilde test edildi. Örneğin Gana’da Zipline, drone, UPS ve ortakları tarafından Covid-19 test örnekleri teslim etti ve Virginia’da Covid-19 desteği için dronelarını test etti ve Alphabet’in Wing’i ABD ve Avustralya’daki pilot şehirlerinde rekor miktarda ev eşyası teslimatı yaptı.
Drone ile ilgili diğer gelişmelerde Swiss Post ve Matternet, Lugano’da drone teslimatlarına devam edebildi. JAL tıbbi teslimat dronunu test etmek için onay aldı. Volocopter, insansız hava taksisinin geliştirilmesi için DB Schenker ve diğerlerinden 94 milyon dolarlık fon sağladı.

Blockchain
3PL SF Express, Çin’deki kapanma sırasında kritik malları izlemek için blok zinciri kullandığı için Covid-19 yanıtına yardımcı olmak için blockchain lojistik çözümleri kullanıldı ve gıda tedarik zinciri ile ilgili blockchain çözümleri kritik hizmetler olarak kategorize edildi. 
Diğer blockchain gelişmelerde Alibaba Koala ithalat platformu gönderi takibi için blockchain kullanıyor. CargoX en blockchain ürünü konşimento elektronik fatura uluslararası sigorta kuruluşu tarafından onaylayan, Standard Chartered Bank katılan ilk banka oldu. TradeLens ve üyeleri CargoSmart asılı halde Küresel Shipping Business Network bir hissedarlar anlaşması imzaladı.
Şangay merkezli blockchain geliştiricisi VeChain, gıda tedarik zincirlerinde uçtan uca şeffaflığı artırmak için bir gıda güvenliği çözümü olan “ToolChain” i başlattı. Bu Hizmet Olarak Blockchain (BaaS) platformu, Covid-19 salgınının ardından artan gıda güvenliği endişelerinin ortasında tedarik zinciri gıda izlenebilirliğini artırıyor.