UND ve VİNÇDER öncülüğünde, Ağır ve Havaleli Yük Taşımacılığı-Hareketli Vinç Operasyonları Çalıştayı Kadir Has Üniversitesi’nde gerçekleşti. Çalıştayda 4 yıldır üzerinde çalışılan ağır ve havaleli yüklerin karayolundaki seyrini düzenleyecek mevzuat taslağı da paylaşıldı. Ulaştırma Bakanlığı’nın talebi doğrultusunda geniş bir ekip tarafından hazırlanan taslak ağır ve havaleli yüklerin taşınmasında yepyeni uygulamalar içeriyor. Taslak ulaştırma bakanlığına gönderilecek.

Taslak programının açıklandığı çalıştayda konuşan UND İcra Kurulu Başkanı  Fatih Şener, çalıştayın lojistik hizmetler ve Türkiye için önemine işaret ederek,sektörün birçok sorunu olduğunu bu çalıştay sonucu ortaya konacak mevzuatın bu sorunları gidereceğini söyledi. 

Bu çalıştay için hazırlanan taslak çalışmaları için yurtdışına gidildiğini, taşımaların yerinde görüldüğünü ve o ülke kanunlarının incelendiğini aktaran Şener, “Hazırlanan taslak ihtiyaçları karşılayacak nitelikte. Tarihi bir dönemeçte olduğumuzu düşünüyorum. Ve sorunların çözüleceğine inanıyorum.” dedi.

Kadir Has Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Ömer Faruk Görçün de yaptığı konuşmada, taslağın oluşturulmasında bilimsel çalışmalarla sonuç almaya çalıştıklarının altını özellikle çizerek, uluslararası örneklerle karşılaştırdıklarını ve doğru yolda olduklarını gördüklerini söyledi. Vinç hareketlerinin Türkiye için önemli olduğunu belirten Görçün, taslağın hazırlanış amacını da, “Ağır ve havaleli yük taşımacılığı vinç hareketleri olmadan yürüyemez. Vinç operasyonlarına geçmişte olmadığından fazla ihtiyaç duyuluyor. Yeni bir mevzuat hazırlamamız gerekiyordu. Ayakları yere basan sadece nakliyecinin ve operatörün menfaatini koruyan değil; tüm tarafların haklarını koruyan bir mevzuat hazırlamaya çalıştık” diye açıkladı.

UND Ağır Taşıma Grubu Başkanı Tamer Erdoğan da sektörde denetimlerin 2008 yılında başladığını ve bundan sonra da sıkıntıların ortaya çıktığını kaydetti. UND olarak hemen konuyla ilgili değerlendirme toplantıları yaptıklarını ve 2011 yılında çalışmaların başladığını söyledi. Talat Aydın’ın da katılımı ile yeni bir kanun yapılması yönünde karar alındığını söyleyen Erdoğan, sektörde yaşanan sıkıntıları giderecek bir taslak için 4 yıldır çalışıldığını ifade etti. Vinçder Başkanı Ramazan Midilli ise konuşmasında bu çalışmanın kıymetinin herkes tarafından bilinmesi gerektiğini belirterek,  “İzin belgesi olmadan çıkması gereken ekipmanlarımız vardı ve bu yönde sorunlar yaşıyorduk. Yüklerin kendi ekipmanlarını taşımakta sorunumuz vardı. Trafiğe daha fazla araç çıkarıyorduk, maliyetlerimiz artıyordu. 60 ton ağırlığı 20 metre boyu olan araçlarımız izin belgesiz trafikte seyri gerçekleşebilecek, gece sürüşleri gerçekleşecek, TEM otoyolunu kullanma hakkı olacak… Önümüzdeki engeller bu yönetmelik taslağı ile ortadan kalkacak” şeklinde konuştu.