TREDER Başkanı Kaan Saltık, yılın son aylarında yaşanan ekonomik gelişmeleri ve treyler pazarını TREDER Haber Dergisi için değerlendirdi. Yılın son ayında krizin dip yapmasını beklediklerini dile getiren Saltık, 2019 yılının ilk altı ayında ekonomik seyrin düşük seviyede seyredeceği tahmininde bulundu. Saltık, 42 dereceye çıkan ateşin biraz düştüğünü ancak bu ateşin kalıcı olmasından endişe duyulduğunu aktardı. Bu endişelerin sebebini dış ticaret dengesine bağlayan Saltık, “Dış ticaret dengesi son 2 ay ihracat lehine değişti. Bu durum 3 ayda daha devam ederse stabilize olduk demektir. Kendimize gelmemiz en erken üçüncü çeyreği bulur.” dedi. Saltık, ilave siyasi veya uluslararası bir kriz olmaz ise 2019 yılı sonunda işlerin düzelmeye başlayacağını ifade etti.
Türkiye’nin önü açık
Türkiye’nin güçlü ve dinamik bir ekonomiye sahip olduğunun altını çizen Başkan Saltık, üretime ve sanayiye dönük her adımın ekonomiyi ileriye taşıyacağını savundu. Ülke kaynaklarının doğru kullanımıyla, hızlı reaksiyon alınabileceğini belirten Saltık, “Türkiye-Avrupa arasındaki ekonomik ilişkiler güçlendikçe, piyasalar daha sürdürülebilir bir zemine oturuyor. Hedef pazarımız Avrupa olmalıdır. Avrupa ile olan rekabet ve işbirliğimiz arttıkça Türkiye’nin de önü açık olacaktır.” dedi.
Treyler sektörü 3 yıldır krizde
Treyler sektörünün 3 yıldır krizde olduğunu dile getiren Başkan Saltık,  bu yıl pazarın; 17 bin adetlerde kapanacağını beklerken, 12 bin adetlere düşmesiyle piyasanın iyice dip yaptığını ifade etti. Türkiye treyler pazarının, potansiyelinin altında seyrettiğine vurgu yapan Saltık, pazar potansiyeli hakkındaki görüşlerini şöyle aktardı:  “Türkiye 100 bin adetlik treyler üretim kapasitesine sahip. 100 bin adet nerede 12 bin adet nerede? Üretimimizin yarısını ihracata ayırdık. Ancak yetmez. Türk treyler sektörü; 30 bin adedi yurtiçine, 30 bin adedi de yurtdışına olmak üzere üretim ve satış yapacak gelişme katedebilir. Bunun planlanmasının yapılması lazım.” Başkan Saltık, önümüzdeki yılın da iyi sinyal vermediğini, 2019’un bu yılki gibi 12 bin adetlerde gerçekleşebileceği uyarısında bulundu. 
Türkiye treyler parkı yaşlandı
Türkiye treyler parkının resmi kayıtlara göre 300 binin üzerinde olduğu bilgisini paylaşan Saltık, bunun 50 bin adedinin yenilenmesi gerektiğini söyledi. Saltık, sözlerine şöyle devam etti: “Firmalar son yıllarda yatırım yapamadılar ve filolar yaşlandı. Yurtiçinde her yıl ortalama 25 bin treylerin trafiğe kaydının yapıldığını göz önünde bulundurursak, son 3 yılda 40 bin adetlik park yenilenmesinin yapılamadığı ortaya çıkıyor. Tabi bunu sadece yurtiçi olarak görmemek lazım. Treylerler yurtdışında da kullanılıyor. Lojistik firmalarımız, araçlarını yenileyemedikleri için uluslararası alandaki rekabet güçleri azalıyor. Yeni nesil treylerler kullanıcısına hem ekonomi hem de güvenlik sağlıyor.”
Treyler sektörünün reçetesi: KDV indirimi ve hurda teşviki
Treyler sektörünün reçetesini de veren Başkan Saltık, hurda teşviki ve KDV indirimi ile sektörün biraz da olsa nefes alabileceğini gündeme getirdi. 6 önemli sektörde yapılan KDV indirimine treylerin dahil olmaması üzerine Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a dernek olarak bir mektup gönderdiklerini aktaran Saltık, mektupta bahsi geçen konuları şöyle anlattı: “Mektubumuzda ticari araçlarda yapılan indirimin anlam kazanması için treyler sektörünün de bu indirime dahil olması gerektiğini anlattık.  Türk treyler sektörünün, ülkemizin treyler ihtiyacının tamamına yakınını karşıladığını aktardık. Sektörün bir milyar TL’lik ihracat hedefi olduğundan bahsettik. Özetle, desteği ne kadar hak ettiğimizi sıraladık. Umarım bu mektupla sektörümüz daha iyi anlaşılmıştır ve bundan sonraki desteklerde sektörümüzü görebiliriz.”