Samsun’da üretim yapan Çarsan Treyler, kurulduğu 2002 yılından itibaren büyümesini sürdürüyor. Samsun Küçük Sanayi Sitesi’nde faaliyete başlayan Çarsan Treyler, 400 metrekarelik alanda aylık ortalama 2 adet treyler imalatı ile başladığı hikayesine, bugün 10 bin 500 metrekaresi açık 2 bin metrekaresi kapalı alanda devam ediyor. Aylık üretim adedini 15’e çıkardıklarını belirten İbrahim Öztürk, 38 personeliyle pandemi şartlarına karşın üretime devam edebildiklerini söyledi.

Yeni fabrika 30 bin metrekare alan üzerine olacak

"Yakın bir zamanda Çarşamba’da kurulacak yeni OSB’ de 30 bin metrekare alana fabrika inşa etmeyi planlıyoruz. Mevcut ürünlerimize ilave olarak önümüzdeki yılın ilk aylarında alüminyum silobas imalatına yoğunlaşacağız. Şimdiden Ar-Ge çalışmalarına başladık" diyen Öztürk, Samsun’da üretici olmanın sağladığı avantaj ve dezavantajlardan şöyle bahsetti:

"Samsun bilindiği üzere bir tarım şehri ve bu yüzden kalifiye personel bulmakta zorluk çekiyoruz. Samsun’da maalesef Organize Sanayi Bölgesi bir tane bulunduğumuz ilçede yok ve yapılması planlanıyor. Sanayi anlamında diğer şehirlere göre yetersiz. Tedarikçi firmaların uzağında olmak da bize ayrı bir maliyet doğuruyor."

İbrahim Öztürk, 2020 yılının başından itibaren tam kapasite çalıştıklarını ifade ederek,2018 ve 2019 yıllarına göre sipariş adetlerinde yüzde 40’lık bir artış olduğunu kaydetti. "Pandemi sürecinde herkes gibi ilk başta bizde çok endişelendik. Alınması gereken tüm önlemleri aldık. Ama tüm önlemlerimize rağmen maalesef 4 çalışma arkadaşımızda Covid-19 tespit edildi. Yayılım riskini ortadan kaldırmak için kendi kararımızla iş yerimizi 1 hafta süre ile kapattık. Sonrasında önlemlerimizi daha da sıkılaştırarak tekrar üretime başladık" diyen Öztürk, kamunun sektör için atabilecek adımları; "Öncelikle treylere bankalar tarafından diğer motorlu ticari araçlar gibi kredilendirilmesini sağlardım. Treyler üreticilerine daha fazla istihdam sağlamaları şartı ile makine, teçhizat desteklerinde bulunurdum. Faizsiz kredi desteğinde bulunurum" şeklinde sıraladı.

TREDER Ailesinin bir parçası olunca, derneğin katkılarını daha iyi anladık

TREDER’in sektörünü çok iyi temsil eden, sektörün sorunlarını çözebilmek için çalışan faydalı bir dernek olduğunu belirten Öztürk, bunu ailenin bir parçası olduğunda daha iyi anladıklarını ifade etti. "Derneğimizin gündeminde sahtecilik, tip onaya uygun olmayan treyler üretimleri, kullanılmış (eski) akslar vb gibi ürünlerle treyler imalatlarının önüne geçilmesi gibi konular var" diyen Öztürk, kendilerinin de üzerlerine düşen her şeyi yapacaklarını ifade etti.