ATP ve BTB’nin Sektöre Etkileri konulu panelin moderatörlüğünü Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Murat Korçak yaptı. Panalistler, yeni mevzuatın uluslararası taşımacılık ve yurtiçi taşımacılığa etkileri konusunda değerlendirmeler yaptı.

ÖZEL: ERTEMELE OLURSA HAKSIZ REKABET DOĞAR

UND İcra Kurulu Başkanı Alper Özel, ülkemizin uluslararası taşımacılıkta güçlü bir frigorifik altyapıya sahip olduğunu belirterek sorunun yurtiçi taşımacılık kısmında yaşandığının altını çizdi.

“Uluslararası taşımaları ATP konvansiyonuna uygun olarak yapıyoruz ve filomuz bu standartlara uygun” diyen Özel, teknik süreçlerde ve periyodik muayenelerde eksiklikler yaşanabildiğini bunun da denetlemeler yaygınlaştıkça ortadan kalkacağını belirtti.

Yurtiçi taşımalarda kayıp ne kadar düşerse ülke rekabetçiliğinin o derece artacağını anlatan Özel, “Avrupa, Orta Asya olmak üzere tüm bölgelere yoğun frigorifik taşımalar yapıyoruz. Avrupa'daki birçok ülkeyle karşılaştırılamayacak kadar güçlü bir filo yapımız var. Türk taşımacısı o yüzden Avrupa’da tercih ediliyor” dedi.

Yeni yönetmelik ve uygulamalardaki standart artışının sektöre getirdiği maliyetleri yorumlayan Özel, “Bir takım teşvik mekanizmaları devlet tarafından gündeme getirilebilir. Bunu Avrupa ülkelerinde görüyoruz. Hızlı uyum sağlanması için teşvik ve destekler devreye alıyor” dedi.

Benzer sürecin ADR konusunda yaşandığını hatırlatan Özel, önemli bir uyarıda bulunarak ADR örneğini verdi. Özel, “Benzer bir eşleşme projesi geldi. Tankerler için TSE ile anlaşıldı, mevzuatlar çıkarıldı ve geçiş süreci kondu ancak geçiş süreci ertelendi, daha sonra tekrar ertelendi. Biz iuluslararası taşımalarda buna zaten uygunuz ancak yurtiçinde bu sorun var. BTB için de bu erteleme olabilir diye korkuyoruz. Alan ve almayan arasında haksız bir rekabet olabiliyor. Bu nedenle denetimleri iyi organize edilmesi gerekiyor. Bu da süreci baltalayarak standardın yükselmesini engelliyor. Bunu başarabilirsek kalite artar, israf azalır, maliyetler azalır” diye konuştu.

KARYELİ: TREYLERCİLER TSE BELGELERİNE GÖRE ÜRETİMLERİNİ PLANLIYOR

ATP mevzuatı projesini çevresel sürdürülebilir bir proje olarak değerlendirdiklerini söyleyen TREDER Sorumlusu ve BRF Treyler Üretim Müdürü Cihan Karyeli, “Kalitelinin korunması, belgelendirilmesi, gıda sarfiyatının minimum seviyeye düşürülmesi, kullanılan araçlarda standardizasyonların sağlanarak maliyetlerin düşürülmesi ATP’nin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor” dedi.

“Biz tasarımlarımızda eksikliklerimiz neler, yalıtım kaybı varsa nereye müdahale etmemiz gerekiyor gibi süreçleri bu testler sayesinde görüyoruz” diyen Karyeli, mevzuatın önemine dikkat çekti ve Treyler üreticilerinin şu anda tedarik ve üretim altyapılarını TSE tarafından getirilen belgelere göre yaptıklarını belirtti.

TARAKÇIOĞLU: GIDA SİSTEMİNE GEÇTİK

FAO Türkiye Sorumlusu Mehmet Tarakçıoğlu, BM kuruluşu olarak ve Türkiye’de 82 yıldır faaliyet gösterdiklerini belirterek, “İklim değişikliğine uyma programından hareketle çeşitli programlar yürütüyoruz. FAO olarak küresel anlamda gıda güvenliğinde gıda sistemine geçtik. Gıdanın fiziki bulabilirliği ve bunlardan faydalanılması kapsamında iyileştirmeler üzerinde çalışıyoruz. Gıdanı Korum Kampanyası ulusal hükümetin kampanyası ancak biz bunun genişletilmesini görüşüyoruz” açıklamasını yaptı.

SARVAN: STANDARTLARA ÇOKTAN HAZIRIZ

TAİD Başkan Yardımcısı ve Tırsan Treyler Üretim Müdürü Çetin Sarvan, son iki yılda pandeminin gıda ve ilacın kısıtlanamayacağını gösterdiğini belirterek, üreticiler için standardın önemine vurgu yaptı. “TAİD ulusal olmakla birlikte uluslararası bir işbirliği içinde. Biz bugüne hazırlanmıştık. Tüm üreticiler olarak 2030 yılına hazırlanıyoruz” diyen Sarvan yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi: “Ticari araçlar seviyesinde en verimli, en yeşil araçların üretilmesini sağlamak için çalışıyoruz. ATP konusunda her türlü mükellefiyeti sağlamakla görevliyiz. Bu yüzden tüm üreticiler yeni TİP belgelerini alıyorlar” dedi.

Tırsan’ın ödüllü Ar-Ge merkezine sahip olduğunu ve patent konusunda otomotivde birinci sırada olduklarını söyleyen Sarvan, otomotiv sektörünün en büyük Ar-Ge merkezini açacaklarını söyledi.