Pegasus Hava Yolları, 2014 yılı Ocak-Haziran dönemi finansal sonuçlarını Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) açıkladı.Pegasus'tan yapılan açıklamada şirketin büyümesini 2014 yılının ilk yarısında da sürdürdüğü belirtilerek,yılın ilk 6 ayında cironun biir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 33 arttiği ve brüt karın da 86,4 milyon TL olarak gerçekleştiği bildirildi.

Pegasus'n ilgili dönem içerisinde artan satış hacmine paralel olarak arz edilen koltuk kilometre maliyetlerini de düşürdüğü kaydedilen açıklamada, geçen yılın ilk 6 ayında 4,13 Euro olan Pegasus'un arz edilen koltuk kilometre maliyetinin, bu yılın aynı döneminde yüzde 2 gerileyerek 4,06 Euro'ya indiği belirtildi.

PAZARDAN DAHA HIZLI BÜYÜYOR

KAP açıklamasına göre, Pegasus ilk 6 ayda taşıdığı yolcu sayısını ve doluluk oranını da artırdı. 2013 yılının ilk 6 ayında 7,6 milyon olan iç ve dış hat toplam yolcu sayısı 2014 yılının aynı döneminde yüzde 22,4 büyüme göstererek 9,2 milyona ulaştı. Buna göre iç hatlardaki toplam yolcu sayısı yüzde 21,5 büyüme ile 5,7 milyona; dış hatlardaki toplam misafir sayısı yüzde 24 büyüme ile 3,5 milyona yükseldi. Yılın ilk yarısında, doluluk oranı iç hatlarda yüzde 82'ye ulaşırken,dış hatlarda ise yüzde 75,4 olarak gerçekleşti. Aynı dönemde toplam koltuk kapasitesindeki büyüme yüzde 22,3 olarak gerçekleşti.Açıklamada Türkiye'deki havacılık sektörü verilerine bakıldığında ise Pegasus'un, yılın ilk altı ayında iç hatlarda pazarın 1,4, dış hatlarda pazarın 1,7 katı büyüdüğübelirtilirken,şirketin 2014 Ocak- Haziran döneminde iç hat pazar payını yüzde 26,7'den yüzde 28'e, dış hat pazar payını yüzde 9,1'den yüzde 9,8'e çıkarttığı hatırlatıldı.

"KAPASİTEMİZİ VE PAZAR PAYIMIZI ARTIRDIK"

Pegasus olarak sahip oldukları coğrafi konum, uçuş ağı ve düşük maliyet yapısı gibi tüm rekabet avantajlarını en etkin şekilde kullandıklarını ifade eden Pegasus Hava Yolları Genel Müdürü Sertaç Haybat değerlendirmesinde şunları söyledi:

"Yüksek uçak kullanım oranlarımız ve yakın dönemde verdiğimiz 12,2 milyar dolarlık uçak siparişi ile gelecek dönemde de Avrupa'nın en hızlı büyüyen düşük maliyetli havayolu şirketlerinden biri olmaya devam edeceğiz. Büyüyen bir pazarda bir yandan kapasitemizi artırırken bir yandan da geçmiş yıllarda olduğu gibi pazar payımızı artırmaya devam ettik ve uçaklarımızın verimli kullanımını sürdürerek arz edilen koltuk kilometre başına maliyetlerimizi düşürmeyi başardık."