Taşımacılıkta mega trendlere, verimli ve tam uyumlu çözümler sunmak için teknolojiler geliştiren ZF, Almanya’da gerçekleştirdiği test organizasyonu ile IAA (Uluslararası Otomobil ve Ticari Araçlar Fuarı) öncesi yeni ürün ve teknolojilerini tanıttı.  Modüler şanzıman sistemi TraXon, TraXon Dual, TraXon Hybrid, çift dingil uygulaması için yenilikçi arka aks bağlantısı, bağımsız ön süspansiyon gibi teknolojilerle marka, özellikle kamyon ve çekicilerdeki yenilikleriyle öne çıkıyor. Testlerde dünyanın farklı ülkelerinde üretilmiş kamyon ve çekiciler kullanıldı. Türkiye’den ise 3 markanın aracı yer aldı: Temsa ve Güleryüz otobüsleri ile Ford Cargo 1846 T çekici.

Mega trenlere özel çözümlerler geliştiriyor

IKA Test Alanı’nda gerçekleştirilen sürüşler öncesi firma ve ürünler hakkında bilgi veren Ticari Araç Birim Başkanı Frederik Staetler, global mega trendlere karşılık veren ürünler geliştirdiklerini söyleyerek öne çıkan noktaların ise daha fazla güvenlik ve tasarruf olduğunu belirtiyor. Seatler, binek ve ticari araçlara yönelik süspansiyon, bağlantı parçaları, modüler dizaynlar, platformlar stratejileri, düşük masraflı imalat, bölgesel üretim, pazara uyumlu ürünlerin geliştirilmesi gibi müşteri ihtiyaç ve beklentilerini karşılayan ürün ve hizmetleri devreye aldıklarını söylüyor. Araç üreticilerinin farklı tedarikçilerle çalışarak, bağımsızlıklarını korumak istediklerinin de altını çizen Steatler, ZF olarak buna uyumlu ürünler geliştirdiklerinin bilgisini veriyor. Ürünlerin geliştirilmesinde; performans, servis süresi, kullanım ömrü gibi farklı beklintileri de hesap ettiklerini anlatan Steatler, ZF’nin müşteri beklentilerine cevap veren uygulamalarını ise şöyle anlatıyor: “Yazılımla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Gelecekte klasik kullanımdan çok sürüş ortamını görmeyi sağlayan elektronik sürüş önem kazanacak ve bununla ilgili çalışıyoruz. Üreticiler standart ürün aldıklarında ürününün uygun fiyatta olmasını istiyorlar, daha teknolojik ürünlerin de müşteri tarafından kabul edilebilir fiyatlarla sunulması gerekiyor. ZF olarak bunu karşılayan ürünler geliştiriyoruz.”

Staetler, oluşturdukları know-how’un dünyayla uyumlu olduğunu ancak bazı ülkelerde temsil edilmedikleri için oralarda lokal üretim yapmayı tercih ettiklerini söylüyor. Telematik sistemler, hafif yapılı ürünler gibi alanlarda yoğunlaştıklarını aktaran Staetler, ilk 5 modüler ticari araç şanzımanı Traxon’un pazara sunulmasının kendileri için önemli olduğunu diğer önemli noktanın da ticari araçlar için geliştirilen ürünlerin hafif olması olduğunu kaydediyor. Staetler; “Ön aks gibi şasi ve şasi modüllerinde 40 kilogram (ön aksta) hafiflik sağladık” diyor. 

Türkiye bizim için önemli bir ülke

Basın mensupları için özel olarak gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında konuşan Otobüs Ürünleri (Şanzıman&Aks) Birim Başkanı Andreas Moser, Türkiye’nin otobüs üretimindeki önemine vurgu yaptı. Türkiye’nin ZF için çok önemli bir ülke olduğunu söyleyen Moser, hem otobüs üretimi hem de kullanımındaki yoğunluğun bu önemi artırdığını belirtiyor. ZF’nin  birkaç yıl önce değişen organizasyon yapısını anlatan Moser, “2011’e kadar üretim yapılan yere göre organizasyonumuz vardı. 2011’den sonra pazara ve müşterilere göre üretim stratejisine gittik. Otobüs ve kamyonların şanzıman ve aksla ilgili birimlerini ticari araç teknolojileri adı altında topladık. Artık müşterilerimiz tek kişiyle muhataplar. Şanzımanı da aksı da aynı kişiyle görüşebiliyorlar.”

AR-GE’ye 2 milyar euro

ZF’nin son yıllarda ciddi oranda büyüyerek 20 milyar euroluk cirolara yaklaştığını ve 80 bin çalışanının bulunduğunu aktaran Andreas Moser, toplan cirolarının yüzde 10’ununu yeni yatırımlara harcadıklarının bilgisini paylaşıyor. 26 farklı ülkede 122 üretim tesislerinin bulunduğunu da kaydeden Moser, ticari araçların kendileri için ayrı bir yere sahip olduğunu belirtiyor. “Çünkü o müşterilerimiz para kazanmaya çalışıyorlar ve servis önemli” diyen Moser, şöyle devam ediyor:  “Müşterilerimizin en büyük isteği  yakıt ekonomosi. Ne kadar az yakıt tasarrufu elde edilirse o kadar çok CO2 tasarrufu yapılacaktır. Ürünün verimliliği artırmak, ürünlerimizi her geçen gün daha hafif yapmak zorundayız. Gün geçtikçe şehirde yaşayan insanlar arttığı için otobüs işimiz iyi gidiyor. İstanbul çok iyi bir örnek. Metrobüs hattına bakıldığı zaman ne kadar verimli bir iş olduğunu görüyorsunuz. Elektrikli otobüslerde ciddi gelecek olduğunu düşünüyoruz ve bunun şanzımanıyla ilgili çözümler üretmemiz gerekiyor.”

40 kilogram daha hafif aks yaptı

Otobüs Aks Geliştirme Müdürü Andreas Grossi ise akslarla ilgili bilgiler verdi.  Grossi, AV132 II’nin 2012 yılında geliştirildiğini ve tork değerinin yüzde 10 artırıldığını söylüyor. AV132 II’nin daha sağlam hale getirildiğini aktaran Grossi, 2 yıldır kullanımda olan bu aksların kalitesinin de test edildiğini belirtiyor. Yeni aks AV 133’ün daha verimli ve hafif olacağını söyleyen Grossi,  “Körük taşıyıcıları alüminyum alışımdan yaptık ve denemelerine başladık. Böylece 40 kilogram haifilettik. Hedefimiz aksın toplam ağırlığından yüzde 5 tasarruf sağlamak bu da 50 kilogramı tekabül ediyor” diyor.

Yeni e-mobilite için geliştirilen AVE 130 aksı hakkında da bilgi veren Andreas Grossi, bu aksın geleneksel aksa monte edilebildiğini bunun da montaj kolaylığını sağladığını söylüyor. Grossi AVE 130 ile ilgili şu bilgileri veriyor: “Bu aksın montaj kolaylığının yanısıra fren aksamı ve aynı zamanda aşınan parçalar geleneksel aksla aynı ve dolayısıyla servis kolaylığı da var. Sağ ve sol yanda ikitane elekrikli motor var ve bunlar iki fişle motora bağlanıyor. Bu araca elekriğin nereden geldiği önemli değil; aküyle, jenaröt vasıtasıyla, yakıt hücresiyle veya treleybüs gibi elektrik alıp çalışabiliyor. Bu akstaki en büyük avantaj geleneksel akslara birçok parça bağlanırken AVE 130’a sadece elektrik bağlantısı takılıyor. Bu sistemde mevcut içten yanmalı motorun yerine elektrikli motor kullanılmasıyla 200 kilogram ağırlık tasarrufu sağlanıyor. Okadar aksama ihtiyaç olmadığından iç mekandan da yer kazanılmış oluyor. Şu anda aksımız hazır ve 300 tanesi piyasada test ediliyor.”

ZF-Innovationstruck (yenilikler kamyonu)

ZF, karayolu taşımacılığında artan beklentileri karşılayacak akıllı sistemler geliştiriyor. Bunların en sonuncusu ZF-Innovationstruck (yenilikler kamyonu).  ZF Friedrichshafen AG, ZF ve Bosch şirketlerinin ortak girişimi olan ZF Lenksysteme GmbH ve telematik uzmanı Openmatics s.r.o. tarafından birlikte gerçekleştirilen ZF-Innovationstruck, bir tablet vasıtasıyla uzaktan kontrol edilebiliyor bu da kolay manevra imkanı sağlıyor. Treyler ve römork ile birlikte 25,25 metre uzunluğunda olan bu kamyonda; ilerici şanzıman, direksiyon ve telematik sistemler birbirine bağlanmış. Araç tablet üzerinde simüle edilmiş. 12 farklı açıdan gelen kamera görüntüler ile aracın her noktası rahatlıkla görülebiliyor. Bu sayede kolay bir manevra hakimiyeti sağlanıyor ve araç en dar alanlara bile girip çıkabiliyor. Nakliye firmalarının iş süreçlerini hızlandıracağını düşündüğümüz ZF-Innovationstruck’ı biz de kullandık. İlk başta zorlanacağımızı düşündük ancak aracı çok rahat kullandık ve farklı yönlere manevra yapabildiğimizi gördük. Direksiyon başında yapamayacağız harekeleri tabletle rahatlıkla yapabildik. 

TIR’lar için mobil manevra

Ticari araç sektöründe verimlilik ve otomatize sürüş trendi devam ediyor. ZF Lenksysteme şirketi yakıt tasarrufu sağlayan ve CO2 emisyonunu azaltan yenilikleri tanıtıyor. Elektro hidrolik direksiyon sistemi ZF Servotwin® elektronik arabirimi sayesinde ticari taşıtta yardımcı fonksiyonları gerçekleştirme olanağını sunuyor. ZF Innovations-Truck (yenilikçi kamyon) ticari araç sektörünün geleceğine bir bakış sunuyor. ZF Lenksysteme, Servotwin sistemi ve mobil cihazlar için kendi geliştirdiği kumanda yazılımıyla (App) ticari araçları otomatik işletmek için anahtar teknolojiyi sunuyor. Enerji tasarrufu sağlayan VARIOSERV® pompası daha da iyileştirilmiş ve daha verimli çalışması sağlanmış. Arka aks direksiyon sistemi de yeniden tasarlanarak, Power-on-demand prensibine uygun elektrik tahrik sistemi sayesinde çok daha ekonomik çalışıyor.

Modüler şanzıman sistemi traxon

ZF’nin test ettiğimiz bir diğer yeniliği de ağır vasıtalarda ilk kez kullanılan çift kavramalı debriyaj sistemi sunan modüler şanzıman sistemi TraXon oldu. Tamamıyla yeni bir ana şanzıman ve modüler konseptiyle tasarlanan TraXon, ticari araç pazarının geniş uygulama alanına ve çok yönlü çözüm arayışına hitap ediyor. Yenilikçi şanzıman, ilk bakışta birbirine zıt olan birkaç özelliği bünyesinde birleştiriyor: faydalı ağırlıktan ödün vermeden daha fazla tork aktarımı; azaltılmış ses seviyesiyle daha geniş vites aralıkları; uygulamaya göre kuru debriyajın yanı sıra hibrid modülü, çift kavramalı debriyaj modülü veya konvertörlü kavrama ile işletilebilirlik ve motor bağlantılı PTO ile uyumluluk. ZF, bu yeni şanzıman için yenilikçi PreVision GPS vites değiştirme stratejisini geliştirmiş; bu sistem, GPS ve navigasyon verilerine bağlantısı sayesinde ileriyi görerek ve yakıt tasarrufu sağlayarak çalışıyor. ZF TraXon şanzıman oldukça esnek. Ana şanzıman; tek veya çift diskli debriyaj, çift kavramalı debriyaj, hibrid modülü, motora bağlı güç çıkışı PTO ve konvertörlü kavrama gibi 5 farklı modülle birleştirilmiş.

Kesintisiz güç, yüksek yakıt tasarrufu: traxon dual

Testte en çok ilgimizi çeken ürünlerden biri de TraXon Dual’di. Hıza uygun aks tahvil oranına sahip geleceğin kamyonları için geliştirilen bu modül çekiş kesintisi olmadan vites değiştirme imkanı veriyor, bu da yakıt tüketimini düşürürken konforu artırıyor.  Yeni, modüler otomatik ticari araç şanzımanı TraXon ile ilk kez ağır kamyonlar için de çift kavramalı debriyaj modülü kullanıma sunulmuş. Şanzıman ve “Top 3” vites değiştirme stratejisi ile çoğu vites değiştirmeler yük altında dahi neredeyse hiç hissedilmiyor. Öyle ki test esnasında aracın 10’uncu vitesten 11’inci vitese geçtiğini anlayamadık. Bu özellik, arka aks tahvil oranı küçük olduğundan motor devrini düşük aralıkta tutabilen kamyonlar için bir avantaj. Çift kavramalı debriyaj modülü ve vites geçiş karakteristiği sayesinde yakıt tasarrufu sağlayan bu tahrik modelinin ileride daha çok tercih edileceğe benziyor.

Traxon hybrid

TraXon Hybrid, uzun mesafe taşımacılığını daha ekonomik hale getirmek için tasarlanmış. Sistem fren enerjisinin geri kazanılması sağlıyor. Bu elektrikli yan tüketicileri olan kamyon uygulamalarında avantajlar sağlıyor. TraXon Hybrid konfigürasyonunda kavrama muhafazasında yer alan elektrikli motorla ağır kamyonlarda; fren enerjisinin geri kazanılması (reküperasyon), sadece elektrikli sürüş, start-stop fonksiyonu ve taşıt motorunun desteklenmesi (boost) gibi tüm hibrid fonksiyonları gerçekleştirilebiliyor. Çoğu uygulamalar için cazip olan bir diğer husus ise, hibrid modülün jeneratör modunda, örneğin soğutmalı nakliyelerde diğer ekipmanların elektrik beslemesini de üstlenebilir olması. TraXon Hybrid, bu sayede kamyonun yakıt tüketimini ve emisyonunu azaltma yönünde katkı sağlıyor.

Kamyonlar için bağımsız ön süspansiyon ıs 80 tf

ZF’nin ağır kamyonlara yönelik; daha fazla konfor, güvenlik ve verimlilik için geliştirdiği yeni IS 80 TF bağımsız ön süspansiyonu, geleneksel salıncak bağlantılı, hava süspansiyonlu rijid aksa göre yaklaşık 40 kilogram ağırlık avantajı sağlıyor.  ZF mühendisleri bu hedefe aks kolu taşıyıcı prensibini daha da geliştirerek ulaşmış. Salıncaklar dingil pimi yönünde uzatılmış ve kendisine bağlanmış. Yay kuvvetleri bağımsız ve kompakt taşıyıcı üzerinden destekleniyor. Böylece aks taşıyıcısına gerek kalmıyor. Sonuç olarak süspansiyonsuz ağırlık azalmış, aks  kinematiğinde olumlu sonuç ve yay yollarında artış sağlanmış.  Yoldaki kusurlar böylece şasi tarafından daha iyi dengelenebiliyor ve araç ve sürücü konforu artıyor.

650 servis noktasında hizmet veriyoruz

ZF Pazarlama Müdürü Ulrich Walz, organizasyonun ikinci gününde gerçekleştirilen fabrika ve servis alanları bilgilendirme ve gezi toplantısında, satış sonrası hizmetleri geçtiğimiz yıl 1,5 milyar Euro ciro ile kapattıklarını belirterek, 77 lokasyon ve 650 servis noktasında müşterilerine hizmet verdiklerini aktarıyor. Almanya’da 5 tane büyük depoları olduğunu söyleyen Walz, 5 farklı bölümde müşterileri hizmet verdiklerini söylüyor. Walz verdikleri hizmetleri ise şöyle anlatıyor:

Revizyon Ürünler:  Kaynakları korumak için revizyon yapıyoruz. Yenilenmiş malzemelerin hazırlanmasını ve satışını yapıyoruz. Yüzde 95 oranında malzeme tasarrufu ve enerji tasarrufu sağlıyoruz. Yenileme merkezimiz Avrupa ve Kuzey Amerika’da bulunuyor.

Bakım ve Onarım: Amacımız arıza olmadan ön görülü bakım yapmak. Bu gelecekte büyük hasarların oluşmasını engelliyor. Bakım ve servis bu hizmetlerimiz içerisinde. Onarım esnasında müşterilerimizin mağdur olmaması için geçici ürün veriyoruz. Filo sahiplerine ömrü boyunca bakım anlaşması yapıyoruz.

Teknik Bilgi: Ürünlerin doğru kullanılması, değiştirilmesi ve montaj edilmesini sağlıyoruz. Bunun online olarak internet üzerinden veriyoruz. Bazı zamanlarda sürücü eğitimleri veriyoruz.

Lojistik ve Elektronik Servis: Ürünümüzün doğru zamanda ve doğru yerde bulunması için 72 lojistik merkezimiz var. Almanya’da 5 tane ana depomuz var. Lojistikçilerimiz 146 ülkede faaliyet gösteriyor. Elektronik ortamda sipariş alıyoruz ve müşterilerimize hizmet veriyoruz.

Satış Sonrası Sistem uzmanlığı:  ZF bütün ürünleri üretiyor ama biz bunların yedek parka sorumluluğunu üstleniyoruz.