Periyodik bakımı yapılmayan araçların yakıt sarfiyatı iki katına çıkıyor. Yakıt tasarrufu, araç sahiplerinin önem verdiği konuların başında geliyor.Bunu etkileyen pek çok faktör var.Bunlardan biri de periyodik bakım.   Araçların hem iyi bir motor performansına sahip olmasıhem de yüksek miktarda yakıt tasarrufu sağlaması için mutlaka periyodik bakımlarının yapılması gerekiyor.  

PERİYODİK BAKIM NASIL YAPILMALI?

Periyodik bakımda nelere dikkat etmek gerekiyor, neler yakıt sarfiyatını artırıyor?   Bu soruları araç bakım uzmanı Haydar Mutaf cevapladı: "Ateşleme egzoz çok önemli bir unsur. Çünkü egzoz da her hangi bir patlak olduğu dahilinde aracın geri dönüşüm katalizör dediğimiz olay aracın yakıtının bir daha yanmamasını ve direk çıkışının çiğ çıkmasına sebebiyet verebilir. Ateşleme de buna en önemli bir unsur ateşleme düzgün olmadığı zaman araçta yakıt çiğ olarak motorda yanma sağladığından dolayı egzozdan çiğ olarak çıkar. Ve bu da sarfiyatımızı iki katına çıkartabilir."  

LASTİKLER DE TASARRUF İÇİN ÖNEMLİ

Aracın markasına ait buji ve buji kablolarının kullanılması, hava filtreleri ve lastik de yakıt tasarrufuaçısından önemli.   Mutaf; "Lastiklerimize özelikle dikkat etmemiz gerekiyor. Çünkü lastik aracın yakıt tasarrufunda yüzden on dilimde tasarruf sağlamasına sebebiyet veren unsurlardan birisidir. Nedir mesela kışın kart olmadığı halde kar lastiği takmak aracın yakıt sarfiyatını yüzde on beş yüzde yirmi artırır" dedi.   Periyodik bakım her 10 bin kilometrede yapılması gerekiyor.   Aracınızı bakıma götürürken dikkat edilmesi gereken en önemli unsur ise markaya göre eğitim almış veuzmanlaşmış bir ustayı tercih etmek.