TAYSAD’ın İstanbul üye toplantısında konuşan Dudaroğlu, “Hazırladığımız rapor tamamlanınca ‘Babayiğit’in nasıl bulunacağından, stratejik üretim için yabancı yatırımın nasıl geleceğine kadar belgemiz olacak” dedi.

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD), 2015 yılı ile ilgili öngörülerini üyeleriyle paylaştı. İstanbul üye toplantısında konuşan TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, 2023 yılında otomotiv endüstrisinin ihracat hedefi 75 milyar dolara ulaşabilmesi için sektörün her yıl kesintisiz yüzde 14.3 seviyesinde büyümesi gerektiğinin altını çizdi. Bu hedef için çalıştıklarını kaydeden Dudaroğlu, “Bunun için stratejik yol haritası hazırlıyoruz. Ayrıca kritik teknolojilerin Türk ekonomisine kazandırılabilmesi için de bir çalışma yapıyoruz. Bu tamamlanınca ‘babayiğitin’ nasıl bulunacağından, stratejik üretim için yabancı yatırımın nasıl geleceğine, tedarik sanayinin yüksek teknolojilerde kümelenme kabiliyetinin artırılmasına kadar elimizde bir rapor olacak” dedi.

Toplantıda tedarik sanayinin 2014’de 22 milyar dolar ciroya ulaştığını, bunun 9.5 milyar dolar seviyesinin ihracat olduğunu, sektör istihdamının ise 130 bin kişiyi aştığını hatırlatan TAYSAD Başkanı Dudaroğlu, üye sayısının ise 345’e ulaştığını aktardı. Dudaroğlu, gündemlerinde her zaman iç pazarın, Ar-Ge ve inovasyon stratejilerinin, teşviklerin, nitelikli insan gücünün olduğuna dikkat çekti. 2015 yılında iç pazarın 750-800 bin dolayında öngörüldüğünü, üretimin 1.150 bin ile 1.200 bin arasında beklendiğini kaydeden Dudaroğlu,  ihracatın ise 23 milyar dolar seviyesinde tahmin edildiğini söyledi.

Dudaroğlu, “Türk otomotiv tedarik sanayiyi küresel otomotiv pazarında tasarım teknoloji ve tedarik gücü ile ilk 10’ a taşıma vizyonumuz var. Bunun için stratejik yol haritası hazırlıyoruz. Eylem planlarımız ve girişim projelerimizi hazırlıyoruz” dedi.

Çin’de bugün olmazsa yarın mutlaka olmalıyız

Çin’in 20 milyondan fazla araç ürettiğini ve hedefinin ise 40 milyon olduğuna vurgu yapan Dudaroğlu, “Çin’de bugün olmazsak yarın mutlaka olmalıyız. Bunun için Çin ile temaslarımızı geliştiriyoruz. Bu ülkede nerelerde nasıl yatırım yapılabilir, iş yapma zorlukları karşısında tıkanıklıkları nasıl aşabiliriz diye ilişkilerimizi geliştiriyoruz. Bunun yanı sıra Avrupa ve ABD’de de temaslarımızı artırıyoruz. 2015’te AUDİ, BMW, Scania ziyaretlerini programa aldık. ABD’de ilk kez South Carolina’da temaslarımız olacak” diye konuştu.

Ayrıca Piri Reis Üniversitesi Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kaya Ardıç ile Anadolu Isuzu Genel Müdürü Tuğrul Arıkan da TAYSAD üyelerini Türkiye ekonomisi ve otomotiv endüstrisinin gelişimiyle ilgili bilgilendirdi.