Dünyanın 1 numarası

2012 yılından itibaren Valx’in Türkiye distribütörlüğünü yapan İntermobil, markayı Türkiye’de daha yukarılara çıkarmak için kollarını sıvadı. Fuwa’nın Valx’ı satın almasının önemine değinen Perahya, markanın yıllık bir milyon gibi adetle dünyanın en büyük treyler dingili üreticisi olduğunu vurguladı.  “Biz dünyada kim birinci ise onunla işbirliği yapmak isteriz. Bugün BPW ve SAF’ın yıllık üretim adetlerini toplayın iki ile çarpın Fuwa’nın rakkamıyla karşılaşırsınız. Elektronik olmayan, hammadde odaklı ürünlerde ölçek ekonomisi her geçen gün daha da önem kazanıyor. ‘Ne kadar çok üretirsen o kadar maliyet avantajıyla üretirsin’ mantığından yola çıkarsak bu işin bir numarası ile beraber olmak çok önem arzediyor.” diyen Perahya, satınalma süreciyle ilgili şu bilgileri verdi: “Valx dingilinin gövdesi Fuwa tarafından üretiliyor. Fren aksamları Wabco ve süspansiyon sisteminin tamamı Hollandalı üretici Weweler tarafından geliştiriliyor. Valx, MCB gurubunun bünyesindeydi. IAA Fuarı’nda yapılan duyuru ile Fuwa Valx’ı satın alarak bünyesine kattı.”

Türkiye’de Valx için montaj fabrikası kuracaklarını anlatan Rıfat Perahya, hali hazırda 20 tane yetkili servis ile de hizmet verdiklerini anlattı. Valx’ın tedarikçilerinden birinin de Wabco olduğunu hatırlatan Perahya, Wabco’nun Türkiye’de 69 noktada servisi olduğu bilgisini verdi.

Fiyatta agresif olacağız

“Valx olarak fiyat konusunda agresif olup yerli dingilden önemli bir Pazar payı almayı amaçlıyoruz.” diyen Perahya, yıllık 10 bin adet aks satmayı hedeflediklerini söyledi. Perahya, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’de pazarı domine eden 2 ithal dingille aynı kalitede dingili daha hesaplı olarak sunacağız. Bu şekilde onlardan önemli bir pazar payı alacağımızı düşünüyorum. Ayrıca yerli dingil kullanan fakat yerli dingilin yerine aradaki fiyat farkı kabul edilebilir olursa ithal dingil kullanmak isteyen firmalar bizi tercih edecek. Bu şekilde Türk treyler üreticilerinin de kalite seviyelerini ve marka değerlerini yükseltmelerine yardımcı olacağız. İki yıldır dingillerimiz Türkiye’de. Kullanıcılardan çok iyi dönüşler aldık. Bugüne kadar agresif olmadık çünkü Türkiye şartlarında Valx’ın problemsiz olarak kullanabileceğinden emin omak istedik ama 2015’te olacağız. Yüksek seviyede stok tutacağız ve bu sayede 1-2 hafta içinde sevkiyat yapacağız. Doğrudan treyler üreticilerine Intermobil olarak biz satacağız.” 2014 yılını da değerlendiren Rıfat Perahya, “Önceki röportajımızda 2014 yılında yüzde 20 büyüyeceğimizi belirtmiştik. Yıl henüz bitmedi ancak şimdiden sene sonu itibariyle satışımızın geçen seneye göre yüzde 30’un üzerinde büyüyeceğini söyleyebilirim.” dedi. Perahya, 2015 yılından da endişeli olmadıklarını söyleyerek Avrupa ve Rusya’daki gelişmelerin Türkiye’ye yapılacak yabancı yatırımları  pozitif etkileyeceğini ve Euro 6 motorlarının 2016 itibariyle zorunluluk olacağından 2015 yılında çekici ve treyler satışlarının hareketli olacağını beklediklerini söyledi.