SOMPO Japan Sigorta Genel Müdürü Recai Dalaş, 2015 yılının sigorta sektörü açısından 2014 yılına kıyasla daha olumsuz bir yıl olacağını söyledi. Geçmiş yıllarda oto sigortalarındaki zararın fiyat artışını zorunlu kıldığını, sektörün de TL bazında büyüdüğünü ve kasko sigortalarında yıllar sonra kara geçildiğini belirten Dalaş, sektör oyuncuların çoğunluğunun önceliğinin karlılık değil pazar payı olduğu için durumun değiştiğini kaydetti.

Recai Dalaş, hem kasko hem de trafik sigortasında fiyatların yeniden düşmeye başladığını ifade ederek, “Bu durum 2015 büyümesini kısıtlayacağı gibi kârlılığı da olumsuz etkileyecek. Sonuç olarak, 2015 yılında kısıtlı büyüme ve kaskoda bozulan kârlılık göreceğiz” dedi.

ZARARI HESAPLAYAMIYORUZ
Recai Dalaş, trafik sigortasında da sonuçların bozulmaya devam edeceğine değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şahsen, trafikte, şirketlerin aslında ne kadar zarar ettiklerini hesaplayamadığını düşünüyorum. Bir ara, şu anki fiyatların kâr getireceği düşünülüyordu ancak dinamikler sürekli değiştiği için, mevcut fiyat bile anlamlı zarar üretecek gibi görünüyor. Bunun sebebi de rezerv seviyelerinin yetersiz oluşu. Bedeni hasarların önemli bir kısmı büyük hasar limitinin altında kaldığı için, hesaplanan rezervler yetersiz kalıyor. Bu da çıkan sonuçları olduğundan çok daha iyi gösteriyor.”
Recai Dalaş, internet sigortacılığı hakkında da görüş bildirerek, internetin, sigortalı açısından bilgi edinme, satın alma kolaylığı getirdiğini; acente açısından da müşteri memnuniyeti, bilgilendirme anlamına geldiğini söyledi. İnternetin genel gider avantajı sağlamak için kullanıldığını vurgulayan Dalaş, “Bunlara akıllı telefonlar, tablet bilgisayarları eklediğimiz de yapılacakların sayısı artıyor. Ancak fayda sağlamalarına da dikkat edilmeli Birçok uygulamanın kısa sürede uygulama çöplüğünde yer aldığı görüldü” dedi.
 
İNTERNETTEN SİGORTA SATIŞI

Recai Dalaş, “Sigorta şirketleri tek satış kanalı olarak interneti ne zaman kullanacak?” sorusunu ise, şöyle yanıtladı:

“Şirketler, acente komisyonu ödemeyecekleri için yapacakları tasarrufu rekabet avantajı olarak kullanacaklardır. Piyasada yer alan, aralarında kendi şirketimin de bulunduğu belirli hacmin üzerinde üretimi olan, ağırlıklı acenteler ile satış yapan şirketlerin, interneti tek satış kanalı olarak kullanabileceklerini düşünmüyorum. Ancak sektöre yeni girecek oyuncular bu alanda faaliyet gösterebilir. Her şey internetten satılabildiğine göre, sigortada satılabilir ve satılmaya da başlandı.  Bu durum mevcut sigorta şirketleri ve acenteler için tehdit oluşturabilir. Ancak önümüzdeki 5-10 yılı konuşuyorsak, bu sınırlı bir tehdit olacaktır. Sigorta şirketleri ve acenteler kendilerini daha yüksek hizmet seviyelerine taşıyarak bu tehditle başa çıkabilirler. Acenteler ise müşteri ile daha fazla bütünleşip, internet üzerinden satılması zor ürün satış becerilerini geliştirerek, müşterilerinin bağlılığını artırabilirler. Sonuç olarak internet direk satış kanalı olarak ortadadır ancak önümüzde de uzun bir yol vardır.”

Japonlar için Türk pazarı cazip
Recai Dalaş, Sompo Japan Grubu’nun, Türkiye’den memnun olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Aradıklarını tam olarak elde ettiklerini düşünüyorlar. Türkiye, bu nedenle yatırım yapılabilecek ülkeler arasında ilk sırada. Aslında Japonya’da nüfusun artmaması ve giderek yaşlanması nedeni ile sadece sigorta şirketleri değil, diğer sektörlerdeki birçok dev şirket de yurt dışında yatırım olanakları arıyor. Bu noktada ülkemiz cazibe merkezi olma özelliğini sürdürüyor. Sompo Japan, Japonya’nın en önemli şirketlerinden biri olduğu için memnuniyeti diğer sektörler için de referans niteliği taşıyor ve Türkiye’ye ilgiyi artırıyor. Bu noktada şirketimizin başarısının da payı olduğunu söylemek gerekir.”