9 günlük bayram tatili boyunca toplamda 3 bin 319 kaza gerçekleşti.Geçtiğimiz bayram tatilinde resmi rakamlara göre meydana gelen trafik kazalarında 131 kişi hayatını kaybederken 6 718 kişi yaralandı.

„Birleşmiş Milletler, 2010 ila 2020 yılları arasında trafik kazalarında ölenlerin sayısının dünya çapında 1,3 milyondan 1,9 milyona yükseleceğini tahmin ediyor

„Yaşanan kazaların bir çoğu sürüş destek sistemleriyle engellenebiliyor. Sürüş destek sistemleri ile sürücüleri önceden uyarabiliyor, hatta sürücü geç kaldığında sistem harekete geçerek sürücü kaynaklı kazaların engellenmesi hedefleniyor.

Geçtiğimiz Kurban Bayramı süresince gerçekleşen trafik kazalarında can ve mal kaybı meydana gelirken ağır bilanço resmi istatistiklere de yansıdı. Uzun bayram tatili boyunca, yurt genelinde meydana gelen 3 bin 319 trafik kazasında 131 kişi hayatını kaybetti, 6 bin 738 kişi de yaralandı. Tatil güzergâhlarında gerçekleşen kazaların sebepleri arasında, aşırı hız ve dikkatsizlik sonucu sürücülerin ‘direksiyon hâkimiyetini kaybetmesi’ ve ‘araçlarla arkadan ve önden karşılıklı çarpışmalar ilk sırada yer aldı. İstatistiklere göre kazaların %90’ı sürücü hatalarından meydana geliyor. Bunlar çoğunlukla geçiş üstünlüğü, dönüş hataları, aşırı hız, hatalı mesafe tahminleri vb. Hatalar, sürücülerin kritik durumlarda yanlış kararlar verebilmesinin yanında monoton yol koşullarında sürücünün algı ve dikkatinin düşmesinden kaynaklanıyor.

Günümüzde geldiğimiz teknolojik düzey aslında oluşan kazaların birçoğunu engelleyecek seviyede. Dünyanın önde gelen otomotiv yan sanayi kuruluşlarından biri olan Bosch, sürüş destek sistemlerini geliştirmek için aktif şekilde çalışmalarına devam ediyor. Otomasyonu daha da artırılan sürüş fonksiyonlarının her biri, ölümlü trafik kazalarının ortadan kaldırılmasını hedefleyen “sıfır kaza” vizyonuna giden yolda önemli kilometre taşı görevi görüyor. Bosch’un dünyanın dört bir yanında yaklaşık 5.000 mühendisi bu sistemlerin geliştirilmesinde görev alıyor. Gelecekte Euro NCAP en yüksek notu olan beş yıldızı, sadece sürüş desteği fonksiyonlarına sahip araçlara verecek; 2014 yılından itibaren araçların Otonom Acil Fren Sistemi (AEB) ve Şerit Değiştirme Uyarı Sistemi (LDWS); 2016 yılından itibaren ise, elektronik yaya koruma sistemine sahip olması gerekiyor.

Trafik kazaları Türkiye’de her yıl artarak devam ediyor

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı’nın verilerine göre trafik kazalarında son 10 yılda %185’lik bir artış gerçekleşmiş durumda. Yine son 10 yılda gerçekleşen 8 milyon 801 bin 512 kazada 42 bin 721 kişi hayatını kaybederken 869 bin 761 kişi yaralandı.

Dünyada da durum farklı değil

Birleşmiş Milletler, 2010 ila 2020 yılları arasında trafik kazalarında ölenlerin sayısının dünya çapında neredeyse yüzde 50 artarak 1,3 milyondan 1,9 milyona yükseleceğini tahmin ediyor. Her yıl 100.000’in üzerinde insan Hindistan yollarında hayatını kaybediyor ve ne yazık ki bu trendin azalacağına dair herhangi bir işaret görünmüyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde, trafik kazalarında hayatını kaybedenlerin sayısı 2000 yılında 42.000’den 2010 yılında 33.000’e indi. Aynı şekilde, kaza analiz verileri ESP sürüş destek sisteminin ortaya çıkmasından bu yana Avrupa yollarında ölümlü kaza oranının büyük ölçüde azaldığını gösteriyor.   Avrupa’da, trafik kazalarında hayatını kaybedenlerin sayısı 2001 yılında 54.000’den 2010 yılında 30.500’e indi.