TCDD Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, bugün gazı gazetelerde ve internet sitelerinde "TCDD travers alımı ihaleleri" ile ilgili haberlerin yer aldığı anımsatılarak, söz konusuhaberlerle ilgili açıklama yapılmasının gerekli görüldüğü ifade edildi.

Haberlere konu TCDD travers ihalelerinin, kamu ihale mevzuatı çerçevesinde, açık ihale olarak yapıldığına dikkat çekilen açıklamada, travers alımının TCDD travers fabrikalarının üretimini aksattığı veya durdurduğu iddiasının gerçek dışı olduğu belirtildi. TCDD fabrikalarında ihtiyaç olan 60'lık travers üretilmediği için ihaleyle temin yoluna gidildiğinin ifade edildiği açıklamada, 49'luk traversin fabrikalarda üretildiği ve tamamının hatlarda kullanıldığı için hiçbir şekilde ihaleyle temin yoluna gidilmediği kaydedildi.

Haberlere konu hususların daha önce de gündeme geldiği ve gerekli açıklamanın yapıldığının anımsatıldığı açıklamada, şunlar bildirildi:

"2011 Sayıştay raporunda yer alan, Sayıştay ve KİT Komisyon süreçlerinde ibra edilen bir konunun, üstelik söz konusu rapor internet sitesinde yer aldığı halde, bir sayın milletvekili tarafından ortaya çıkarılmış gibi yansıtılması anlaşılamamıştır. TCDD kimseye ihale vermemekte, istekliler arasında en uygun teklifi veren firmalar doğal ve yasal süreç gereği ihaleyi almaktadır. TCDD hangi firma ortağının kimin akrabası olduğuna dair bir kritere bakmamakta, tüm ihalelerde yasallık ve uygunluk kriterini gözetmektedir. Kaldı ki, 60'lık traversler yapılan açık ihale sonucu sadece haberde adı geçen firmadan değil, diğer üretici firmalardan da alınmıştır."