İhsan MEMİŞ'in o açıklamaları :

27 milyonu aşan sürücü belgeli yol kullanıcılarının tümü aktif olarak şu an araç kullanmıyor, Ancak büyük bir çoğunluğu Okulların tatil olması  nedeniyle Deniz kenarlarına veya yazlıklarına gidecekler. Asıl tehlike burada yatmaktadır. Çünkü yolların kullanma yoğunluğu  en az iki kat ve hatta üç kat artacaktır. Birde  sıcak bir havada uzun yollara gidecekler ve yeni sürücü belgesi almış gençlerin sabırsızlıkları ve heyacanı da ölümlü kazaları tetikleyen önemli bir unsurdur. Mutlaka Trafikte tecrübeli sürücüler acemi sürücülere rehberlik etmelidirler. Aslında tecrübeli sürücü, usta sürücü risk almaktan kaçınan sürücüdür.

Ölümlü Trafik kazalarını azaltabilecek en  basit tedbirler

1-Araç sürücüsü olarak sabah yola çıkacaksanız mutlaka normal kahvaltınızı yapınız. Aşırı yemek yemeyiniz.Yolda kullanacağınız sağlıkla ilgili ilaçlarınız var ise onları da yanınıza almayı unutmayınız.Dar ayakkabı ve dar elbise giymeyiniz.Hususi otomobillerin istiap haddi  sürücüsü ile birlikte 5 kişidir.Bundan fazla katiyen yolcu almayınız,mümkünse daha rahat bir yolculuk için 4 kişi ile seyahat ediniz.

2-Mutlaka sürücü ve yanındaki  koltukta oturan ve arkada oturanlar emniyet kemeri takınız veya taktırınız.Bu konuda eşler veya çocuklar birbirlerinize tolerans göstermeyiniz.Eşlerden biri emniyet kemeri takmaz ise kesinlikle arabadan ininiz.Kesinlikle 12 yaşından küçük çocukları ön koltukta oturtmayınız. Ön Koltuğa oturarak bebeklerinizi ve çocuklarınızı kucağınıza almayınız.Bu hatayı yapan başka insanları da mutlaka uyarınız ve ikna ediniz.

3-Araç kullanırken mutlaka direksiyon simidini 9-15 şeklinde tutunuz. Ayrıca tek el ile araç kullanmayınız. Yan dikiz aynalarınızı 90 dereceye ayarlayınız. Arka dikiz aynanızı tam geriyi görecek şekilde ayarlayınız.

4- Sürekli araç kullanmak yorgunluğa ve uykuya sebep olacağı için devam etmekten ısrarla kaçınınız. Yaz sıcağında en az 3 saatte bir verilecek 10-15 dakikalık molalar ile dinleniniz ve en az 100 mt yürüyünüz.

5-Araç bakımınızı ve gerekli kontrolleri tatile çıkmadan önce yapınız veya uzmanına yaptırınız.(Lastikler, aydınlatma donanımı, sıvı kontr.vb.) Araç lastik havalarını standarda göre vurunuz.

6-Uyku getiren veya aşırı gürültülü muzikten kaçınınız. Stresli konulardan veya aile içi munakaşalardan kaçınınız. Ayrıca sürücünün yol izlemesine engel olacak hal ve hareketler yapmayınız. Aracın ön konsol önüne , çakmak,kalem,nazarlık vs. koymayınız

7- Tepe üstleri, köprüler, kavşak ve tünellerde öndeki araçları sollamayınız. Hız kurallarına mutlaka uyunuz. (Hız: otomobiller için şehirlerarası bölünmüş yollarda azami 110 km. ,Oto Yollarımızda azami hız 120 km. dir.

8-Gözlerinde problemleri olanların Gece yolculukları yapmaları sakıncalıdır. Ayrıca çok zorunlu olmadığı müddetçe  gece yolculuğa çıkmayınız. Gündüze göre gece görüşü azaldığı için güvenli yolculuğun temeli gündüz yolculuk yapmaktır. Şayet gece yolculuk yapacaksanız öndeki araçla takip mesafenizi iki katına çıkartanız ve hızınız gündüz yolculuğuna göre biraz daha düşürünüz.

9-Cep telefonunu seyir halinde iken kullanmayınız . Mutlaka kapatınız ve mola yerlerinde açarak konuşma ihtiyacınızı karşıladıktan sonra tekrar kapatınız.   Acil bir durumda telefon konuşmanızı aracınızı yol kenarına  çekerek yapınız.

10-Varış noktasına yaklaşıldığında (30-40 klm kala) rehavete varıp trafik kurallarını hiçe saymayınız, hızınızı artırmayınız ve daha dikkatli olunuz.

11-Lutfen yukarıdaki kurallara uyunuz. Biliyoruz diye es geçmeyiniz. Ölümlü kazaların hepsi bilipte uymamaktan ve 2 saniyelik bir hatadan kaynaklanmaktadır. Kendi canınız, eşiniz, çocuğunuz, anne  ve babanızın canını (iki) saniye için harcamayınız.  Trafik ve yol güvenliği alanında danışmak için   web sitemiz www.trafik.org.tr dir.Lutfen e-posta ile danışınız.