Global Compact Türkiye’nin Sürdürülebilir Tedarik Zinciri Çalışma Grubu’na da katılan UTİKAD, Türk lojistik sektörüne kazandırdığı “Sürdürülebilir Lojistik Belgesi”ni tanıttı ve küresel ölçekte neler yapılabileceğini anlattı.

12 bini aşkın imzacısıyla dünyanın en yaygın sürdürülebilirlik platformu olan UN Global Compact, insan hakları, çalışma standartları, çevre ve yolsuzlukla mücadele başlıklı dört ana alanda 10 ilkesi ve "sürdürülebilir ve kapsamlı küresel ekonomi" vizyonu ile uluslararası düzeyde faaliyetlerini yürütüyor.

Faaliyet gösterdiği tüm alanlarda lojistik sektörünün geleceğini ön plana koyan UTİKAD da sürdürülebilirlik çalışmalarını dünya çapına taşıyarak Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni imzaladı. Topluma ve çevreye saygı bilinciyle Türkiye’nin ilk ‘Yeşil Ofis’ sertifikalı sivil toplum kuruluşu unvanına sahip UTİKAD, sürdürülebilir kalkınma ilkelerini bütünsel bir bakış açısıyla benimseyerek çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda üyelerine ve sektöre eğitimden, sigortaya, çevreden, personel yönetimine kadar tüm boyutlarda sürdürülebilir kalkınma yaklaşımı çerçevesinde ürünler kazandırıyor.

Sürdürülebilir Lojistik Belgesi, Global Compact Türkiye Sürdürülebilir Tedarik Zinciri Çalışma Grubu Toplantısı’nda Tanıtıldı

Son olarak uluslararası bağımsız belgelendirme ve denetim kuruluşu Bureau Veritas işbirliğiyle lojistik sektörüne yönelik “Sürdürülebilir Lojistik Belgesi”ni hazırlayan UTİKAD, bugünden geleceğe uyumlu bir planlama yapabilmek ve çalışmaları lojistik sektörü bazında derinleştirebilmek amacıyla hayata geçirdiği bu belgeyi, Global Compact Türkiye’nin Sürdürülebilir Tedarik Zinciri Çalışma Grubu’nda da tanıttı. Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) sekretaryasını yürüttüğü Global Compact Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya UTİKAD’ı temsilen Genel Müdür Cavit Uğur ve Genel Müdür Yardımcısı Özkay Özen katıldı.

Uğur gerçekleştirdiği sunumda, lojistik ve taşımacılık sektöründe yer alan firmaları sürdürülebilir büyüme konusunda bilgilendirdiklerini anlatarak, “Sürdürülebilir Lojistik Belgesi kapsamında yapılan çalışmalar, firmaların tedarik zincirinde oluşacak risklerini azaltmasına yardımcı olurken, pazarda rekabetçi bir avantaj elde etmesini de sağlıyor. Belgeyi aldıktan sonra yapılan ara denetimler sayesinde de sürekli artan kalite kontrolü ile güçlü ve sürdürülebilir bir marka imajı sağlanıyor” dedi.

Ekim 2014’te UTİKAD tarafından İstanbul’da gerçekleştirilen FIATA Dünya Kongresi sırasında dünyada ve Türkiye’deki ilk “Sürdürülebilir Lojistik Belgesi”ni alan Ekol Lojistik’in bu yöndeki çalışmaları hakkında özet bilgi verilen toplantı sırasında, bu belgenin Global Compact’ın sürdürülebilir tedarik zinciri çalışmalarına sağlayacağı katkılar değerlendirildi.

Cavit Uğur, BM Küresel İlkeler Sözleşmesini imzalamaktan gurur duyduklarını ifade ederek, Global Compact Türkiye aracılığı ile UTİKAD’ın hayata geçirdiği ve dünyada ilk olma özelliği taşıyan “Sürdürülebilir Lojistik Belgesi”ni gerek yurt içinde gerekse yurt dışında lojistikçilerin dünya federasyonu olan FIATA bünyesinde daha geniş kitleler ile buluşturma imkânı bulacaklarını da sözlerine ekledi.