Prototip, akü beslemeli elektrik kategorisinde mücadele edecek olan aracın tanıtımı, 25 Nisan Cuma günü Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Davutpaşa Kampüsü’nda düzenlenen tören ile gerçekleştirildi. 2013 yılında yakıt tasarufu tekniklerine dikkat çekmek amacıyla Ankara-Eskişehir-İstanbul rotasında bir sürüş gerçekleştiren Shell FuelSave marka elçisi ünlü sanatçı Keremcem de araç tanıtımında YTÜ ekibine destek verdi.

Ae2 Project takımı Shell Eco-marathon’a dördüncü kez katılıyor

Bu yıl yarışmaya dördüncü kez katılan Ae2 Project takımı adına açılış konuşmasını takım kaptanı Burhan Işık (YTÜ Elektrik Mühendisliği son sınıf öğrencisi) yaptı. Işık, bu yıl hazırlıklara çok erken  başladıklarını söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:  “Bu işe başladığımız ilk günden beri ana hedeflerimize bağlı bir şekilde, dünyanın her gün artan enerji talebinin bilinciyle istikrarlı bir şekilde çalışıyoruz. Güçlü bir ekip ruhu ve son yıllarda yarışmada edindiğimiz tecrübeler sayesinde 4. aracımız İstanbul’un üretimini tamamladık. 2014’te bir kez daha katılmaya hak kazandığımız Shell Eco-marathon’da ülkemizi, okulumuzu ve destekçilerimizi en iyi şekilde temsil etmek istiyoruz ve bugüne kadar bizleri teşvik eden herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz.”

Yaklaşık 1 yıllık çalışma sonucunda üretilen ‘İstanbul’ aracında otomatik fren sisteminin  (ESP) yanı sıra, araç içi kablosuz iletişim sistemi ve Pit bölgesi ile aynı şekilde veri aktarımı sağlayan telemetri sistemi bulunuyor. İstanbul aracı Shell Eco-marathon’un prototip, akü beslemeli elektrik kategorisinde  yarışacak. YTÜ Ae2Project takımı, 2013’de gerçekleştirilen yarışmada yine aynı kategoride 132.10 km/kWh’lik bir sonuç elde etmişti. 2011 yılında Güneş Enerjili Prototip Araç sınıfında ise 437 km/kWh ilk bir sonuç elde edilmişti.

Keremcem #tasarrufmaratonu tecrübelerini paylaştı

Toplantıya katılan ünlü sanatçı Keremcem de 2013 yılında Shell FuelSave #tasarrufmaratonu projesi kapsamında edindiği Shell Eco-marathon deneyimlerini aktardı. Keremcem geçen yıl bir Shell Eco-marathon aracıyla Rotterdam’daki şehir parkurunda 1 litre yakıt ile 72,61 km mesafe katetmişti. “Shell ile geçen yıl yakıt tasarrufu konusunda gerçekleştirdiğimiz işbirliğimiz sırasında tasarruflu sürüş üzerine gerçekten çok şey öğrendim ve öğrendiklerimi çevreme aktarmaya devam ediyorum” diyen Keremcem, Shell’in yakın zamanda gerçekleştirdiği ve Nisan ayında Türkiye’den 18-30 yaş arası 381 genç sürücü, 31-45 yaş arası 100 orta yaşlı sürücü ve 45 yaş üstü 208 sürücünün katıldığı “Shell FuelSave- Nesilden Nesile Tasarruflu Sürüş” araştırmasının sonuçlarına değindi; “Yaşı kaç olursa olsun tüm sürücüler yakıt verimliliğine büyük önem veriyor. Yaşça büyük sürücüler bu konuda daha hassas ve 10 sürücüden sekizi yakıt verimliliği adına aracını daha yavaş kullanıyor. 10 genç sürücüden ancak altısı yavaş araba kullanıyor. Ama açıkçası benim bu projeler esnasında tanıştığım gençler yakıt verimliliği konusunda çok bilinçli ve yaratıcılar. En önemlisi yaşı kaç olursa olsun tüm sürücülerimiz yakıt verimliliği konusunda öğrenecek yeni şeyler olduğunu düşünüyor. Shell Eco-marathon gibi etkinlikler bu nedenle çok önemli. Bence hepimizin bu konuda öğreneceği ve yapacağı çok şey var.”