35 yıllık geçmişiyle dünyanın en uzun soluklu öğrenci inovasyon yarışmalarından biri olan Shell Eco-marathon’un bu yıl ilk kez yürüttüğü sanal yarışma, “Geleceğin Yarışı”na (Pitch the Future) Türk takımları damga vurdu. Ankara TED Üniversitesi AlecTED takımı, “Araçlardaki Karbon Emisyonlarının İzlenmesi ve Azaltılması” kategorisindeki sıradışı projeleriyle yarışmanın dünya finalinde özel ödüle layık görüldü.

Geleceği tasarlayacak öğrencileri sürdürülebilir enerji, teknoloji, inovasyon ve mühendislik alanlarında geliştirmeyi hedefleyen Shell Eco-marathon, bu yıl ilk kez “Geleceğin Yarışı” (Pitch the Future) başlığıyla online olarak tüm dünyadan öğrencilerin katılımıyla gerçekleşti. Öğrencilerin, inovatif fikirler üretmelerini hedefleyen yarışmada gerçek dünyadaki enerji sorunlarına çözüm üretmeleri için dünyanın dört bir yanından üniversite ve lise takımları online olarak bir araya geldi. Ankara TED Üniversitesi öğrencilerinin yer aldığı AlecTED takımı “Araçlardaki Karbon Emisyonlarının İzlenmesi ve Azaltılması” kategorisinde Avrupa 1.si olduktan sonra yarışmanın dünya finalinde özel ödüle layık görüldü.

Ankara TED Üniversitesi AlecTED takımı kendilerine Avrupa birinciliği ve dünya finalinde özel ödül getiren projeleri ile araçlardaki CO2 emisyonlarını izlemek ve sanal olarak paylaşmak için bir binek araca monte edilebilen kapsamlı bir sistem prototipi tasarladı ve ayrıca sürüşten kaynaklanan emisyonların nasıl azaltılacağına dair çözüm önerileri üretti.

Son yıllarda başarılarıyla dikkat çeken diğer Türk takımlarından İTÜ Facilis Takımı, ODTÜ ODTU-TEK Takımı, Uludağ Üniversitesi Umakit Takımı da “Evlerdeki Karbon Emisyonlarının Azaltılması” ve “Karayolu Taşımacılığındaki Karbon Emisyonlarının Azaltılması” kategorilerinde finale kalarak Türk gençlerinin inovasyon çalışmalarındaki başarısını bir kez daha gösterdiler.

Shell Eco-marathon “Geleceğin Yarışı” (Pitch the Future) online yarışma kapsamında Türk gençlerinin dünya finalinde ödül almasının büyük bir gurur olduğunu belirten Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, “1923’te hizmet vermeye başladığımız günden bugüne Türkiye’nin hem ekonomisine hem de sosyal gelişimine katkıda bulunmak birincil önceliğimiz oldu. 35 yıldır gerçekleştirilen dünyanın en uzun soluklu öğrenci inovasyon yarışması Shell Eco-marathon ile geleceği tasarlayacak öğrencileri sürdürülebilir enerji, teknoloji, inovasyon ve mühendislik alanlarında geliştirmeyi hedefliyoruz. Lise ve üniversite çağında alternatif enerji kaynakları ile daha verimli araçlar tasarlayan geleceğin mühendislerinin yaşıtlarıyla biraraya geldiği Shell Eco-Marathon’da artan başarısını görmekten çok mutluyum ve hepsinle gurur duyuyorum. Tüm takımlarımıza teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum.” dedi.