Ancak çok daha farklı ve şaşırtıcı projeler de vardı: Örneğin yol kasislerinden enerji üretmek için buluş geliştirenler; ya da yol kenarlarına dikilecek defne ağaçlarının trafiğin yol açtığı gürültüyü azalttığını keşfedenler gibi… Tüm bu projeler, Renault’nun İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü'yle birlikte düzenlediği ‘Sizin Fikriniz Sizin Projeniz (SFSP) Yarışması kapsamında oluşturuldu.

Dereceye girmek için sadece fikir değil mutlaka uygulama başarısı da gerektiren yarışmanın 2014 Türkiye Birincisi Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi,  17-19 Haziran 2014 tarihinde, Fransa’ya gidecekler ve gönüllerince eğlenecekler.

Total Oil Türkiye ve Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği’nin de destek verdiği bu girişim, önümüzdeki 10 yıl boyunca 1 milyon liseliyi harekete geçirmeyi hedefliyor.

Yarışmanın 8 Mayıs’ta gerçekleşen ödül töreninde, Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi "Çıkartmalarla Öğren" adlı projesiyle birinci oldu. İkinciliği  "Ostro" adlı projesiyle Bahçelievler Cumhuriyet Anadolu Lisesi, üçüncülüğü ise  "Henüz Vakit Varken, Yaşam Bu Kadar Değerliyken" kampanyasıyla Bağcılar İbni Sina Anadolu Lisesi öğrencileri kazandı. İlk üç dereceye giren sınıfların öğretmenlerine birer iPad, bütün öğrencilerine ise iPod hediye edildi.

Aybar: Yol güvenliği için 1 milyon liseliyi harekete geçireceğiz

Ödül töreninde konuşan Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, yol güvenliği sorununda iyileşmenin sadece devletten beklenemeyeceğini, tüm toplumun soruna sahip çıkarak harekete geçmesi gerektiğini vurguladı. Birleşmiş Milletler Yol Güvenliği Eylem 10 Yılı kapsamında düzenlenen bu yarışmanın gençleri yol güvenliği konusunda harekete geçirmeyi amaçladığını belirten Aybar, sözlerini söyle sürdürdü:

“Amaç ehliyet alma yaşına iyice yaklaşmış gençlerimizin yol güvenliği ve sürdürülebilir ulaşım sorunlarını kendi sorunları olarak benimsemeleri ve bu konuda çevrelerinde, küçük bile olsa, bir etki, bir iyileşme yaratmak üzere bizzat harekete geçmeleri. Bunu yaygınlaştırabilirsek, yol güvenliği ve sürdürülebilir ulaşım sorununda çok önemli ilerlemeler sağlayabileceğimize inanıyorum.”

Eylem 10 yılı süresince Türkiye’de 1 milyon liseli genci yol güvenliği konusunda harekete geçirmeyi hedeflediklerini belirten İbrahim Aybar proje geliştiren gençlere ise şöyle seslendi:  “Yarışmayı kazansanız da kaybetseniz de öyle büyük bir iş başardınız ki, sorumlu demokratik yurttaşlığın ne anlama geldiğini öğrendiniz ve çevrenizdeki herkese öğrettiniz. Çevrenizdeki sorunları saptama, bunların uygun çözümler bulma ve geliştirme cesaretini gösterdiniz. Size bir yurttaş olarak teşekkürlerimi sunuyorum. ”

Tournand: Gençler kendi güvenliklerinden sorumlu olduklarını öğrendi

İbrahim Aybar’dan sonra söz alan Total Oil Türkiye Genel Müdürü Antoine Tournand da gençlere hitap ederek, şöyle konuştu:

“Hepiniz yol güvenliği ile ilgili çok önemli sorunların altını çizdiniz ve akılcı çözümler geliştirdiniz. Çevrenizdeki insanlarla görüşmeler yaptınız ve güvenlik konusunda en yararlısı olduğunu düşündüğünüz projeyi hayata geçirdiniz. Kendinizle gurur duyabilirsiniz; kendiniz, okulunuz ve ülkeniz için çok iyi bir iş yaptınız.”

Yıldız: Birinci olan projeyi tüm İstanbul okullarında yaygınlaştıracağız

İstanbul Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız, Birincilik Ödülünü kazanan Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi öğrencilerinin projesini İstanbul çapında yaygınlaştıracaklarını açıkladı.

Yıldız sözlerini söyle sürdürdü: “Sizin Fikriniz Sizin Projeniz’’ yarışmasının tüm liselerimize ulaşarak onları harekete geçirmek konusunda büyük destek sağladığını görmekteyiz. Okullarımız her geçen yıl projeyi daha fazla sahipleniyor ve her yıl daha istekli bir şekilde proje üretiyorlar. Öğrencilerimiz bir yandan   trafikte yaşadıkları  sorunlara çözüm ararken    girişimcilik yönlerini geliştirerek  proje üretme konusunda da tecrübelerini arttırıyorlar.‘’ 

Güner: Olağanüstü nitelikte bir eylem

 Ödül Töreninde bir konuşma yapan Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Genel Başkanı Hitay Güner ise şöyle konuştu:

 “Sizin Fikriniz Sizin Projeniz” yarışması çok değerlidir: Toplumun bu günü ve geleceği için özellikle gençler hayal güçlerini kullanarak,  yöntemler araştırarak ve bularak, kendi aralarında tartışmak suretiyle sinerji oluşturarak, toplumun kesimleriyle iletişim kurarak, görüş alış verişi yaparak proje üretiyorlar. Öğrencilerin toplumun problemlerine hevesle eğilmesi umut vericidir. Yarışmaya katılan ve tanık olduğumuz tüm projelerin yaşama geçirilmesi mümkündür, yaşama geçirilmelidir.”

Seçimi 18 Kişiden Oluşan Jüri Yaptı

 Sizin Fikriniz Sizin Projeniz Yarışma Jürisi'nde şu isimler yer aldı: İbrahim Aybar Renault Mais Genel Müdürü, Dr. Muammer Yıldız İl Milli Eğitim Müdürü, Ayşe Ürgen Total Oil Türkiye İnsan Kaynakları ve İdari İşler Direktörü, Hitay Güner TTKÖD Genel Başkanı, Hakan Çelik Posta Gazetesi-CNN Türk Köşe Yazarı- Yorumcu, Jale Özgentürk Radikal Gazetesi Köşe Yazarı, Nuran Çakmakçı Hürriyet Gazetesi Eğitim Editörü, Meliha Okur Ekonomi Köşe Yazarı, Hakan Güldağ Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni, Tolga Gariboğlu Konsensus TV Genel Yayın Yönetmeni, Ethem Genim Autodrom Kurucusu, Dursun Önal Özel Sürücü Kursları Konfederasyonu Genel Başkanı, Sami Güleçyüz Fahri Trafik Müfettişleri Derneği Başkanı, Fügen Toksü TÜHİD Başkanı, Burhan Karaçam Değer Kazandırma A.Ş. (BK Partnership) Kurucusu, Erol Evgin Sanatçı, Yusuf Avan Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim Daire Başkanı, Hakan Orduhan İTO Meslek Komitesi Başkanı & İSTAB Başkanı