Amsterdam şehrinde perdelerini aralayan Yeni Trafic, Kopenhag’da yapılan test sürüşüyle dünya basınının karşısına çıktı. Transmedya’nın da yer aldığı organizasyonda Yeni Trafic’in yanı sıra yenilenen Master’ın vanlarını da deneme şansını yakaladık.

Yeni Trafic’in en iddialı olduğu konu Twin Turbo adındaki çift beslemeli turbo motor oluyor. Bu motor iki kademeli olarak sağladığı turbo ile kullanıcısının istediği gücü gerektiği yerde kullanarak önemli bir yakıt tasarrufu sağlıyor. Bu teknoloji, iki litrelik bir motor ile aynı performansın sağlanmasına olanak tanıyor ve aynı zamanda yakıt tüketimini yüzde 15’e kadar düşürüyor.  Yeni Trafic’te 1.6 litre önden çekişli 2 yeni farklı motor seçeneği bulunuyor: Energy dCi 140 Twin Turbo (340Nm) Stop & Start ve Energy dCi 115 (300Nm).Yeni Trafic 5.9 litre/100 km yakıt tüketimiyle sınıfının en düşük yakıt tüketimini sağlıyor. 450 kg yüklü araçlarla yaptığımız testlerde 6.0 litre/100 km sonuçlarına ulaştık. Kopenhag’ın en yüksek noktası 180 metre. Ayrıca şehiriçi hız limiti 60 km/saat. Dünyanın en mutlu insanlarının yaşadığı şehirde trafikte strese girmiyorsunuz. Sadece bisiklet kullananlara dikkat etmeniz gerekiyor Zira, Avrupa’nın en çok bisiklet kullanan ikinci şehri.

Yeni Master 2,3 litre 2 farklı motor seçeneği ile sunuyor. Energy dCi 125: Tek turbolu motor 125bg (310Nm/1,250 dev.dak.) Yeni Energy dCi 165 Twin Turbo Start&Stop: Çift Turbolu motor 165bg (360Nm/1,500 dev.dak.) – Start &Stop özellikli Çift turbo şarjlı (Twin Turbo) Energy 165 motor, tüm motor devirlerinde hem dinamik tepkili hem de yakıt açısından verimli. 6.9 litre/100km’ ye kadar düşen yakıt tüketimi. Bizler şehiriçinde 7.1 litre/100 km’lik yakıt tüketimi sonuçlarına ulaştık. Test ettiğimiz Yeni Master da 800 kg yüklü idi.

Yeni Trafic, Yol Tutuş Desteği (Extended Grip), Yokuş Kalkış Desteği ve Römork Savrulma Önleyici gibi ileri özellikler içeren en son nesil Elektronik Denge Programı (ESC) ile birlikte sunuluyor. Araç aynı zamanda Devrilme Önleyici ve Adaptif Yük Kontrolü de içeriyor. Anlayacağınız araçta yok yok.

Araçta bulunan ABS sisteminde EBV (elektronik fren kuvveti dağıtıcısı) ve acil durum fren desteği de bulunuyor. Böylelikle sürücü, aracın frenleme kabiliyetinden en üst düzeyde istifade edebiliyor ve aracın kontrolünü kaybetmemesi için tekerleklerin kilitlenmesi engelleniyor.

Yeni Trafic, üst düzey pasif güvenlik donanımları da yer alıyor. Sürücü ve ön yolcu hava yastıkları,  emniyet kemeri güç limitörleri, geriye doğru darbeyi önleyen koltuk başlıkları, tüm koltuklarda emniyet kemerinin altından kaymayı engelleyen yükseltiler.

İç mekanda devrim

Renault yetkilileri iç mekanda devrim yaptıklarını vurguladılar. Yeni Trafic’in güçlü yanlarından birini de mobil ofis uygulamaları oluşturuyor.

Audio sistemi, CD oynatıcısı, dijital radyo uyumu (ülkeye bağlı), radyo, Bluetooth®’lu eller serbest telefon,  USB girişi, jak. Ayrıca yedi inçlik (18cm) dokunmatik ekran ve radyo içeren mültimedya sistemi MEDIA NAV  ve R-Link multimedya sisteminin en yeni versiyonu olan üstün R-Link Evolution® multimedya sistemi. Araçlarda geri vites kamerası, geniş açı ayna, yokuş kalkış desteği, iyileştirilmiş yol tutus da bulunuyor.

90 litre kapasiteli 14 saklama gözü

Hem pratik hem de konforlu olacak şekilde tasarlanan kabin, çekicilik ve kalite açısından binek araç özelliklerini taşıyor. Ayrıca ticari araç kullanıcıların eşyaları için 90 litre kapasiteli tam 14 saklama gözü sunuluyor. Yeni Trafic lansmanından itibaren 10 farklı renk seçeneğiyle sunulacak; bunlardan ikisi yeni (Bambu Yeşili ve Bakır Rengi). Yeşil renk, Yeni Trafic ile birlikte sunulan motorların enerji verimliliğini vurgulamak için geliştirildi.

4.15 metrelik sınıf birincisi

Aracın kabininde bulunan kanatlar sayesinde, Yeni Trafic arka kapılar kapalı iken 4.15 metreye kadar eşya taşıyabilen sınıfındaki tek panelvan modeli. Kanatlardan biri kabindeki ara bölmenin alt kısmında bulunuyor  ve maksimum yükleme uzunluğunu 41 cm arttırıyor. İkincisi ise, yolcu koltuğunun altında yer alıyor ve maksimum yükleme uzunluğunu 80 cm daha arttırıyor. Uzun yüklerin taşınması için, sadece arka sol kapıyı kapalı tutmak da mümkün. Bu sistem ile arka sağ kapı açık olarak ve arka sol kapı kapalı olarak ve plaka görünecek şekilde seyahat edebilirsiniz. Yeni Trafic, Trafic II’den 210 mm daha uzun olup, toplamda 200 litre daha fazla yükleme hacmi sunuyor.  Yeni Trafic Panelvan versiyonu, 6 m3 yükleme hacmi ile müşterilerinin ihtiyaçlarına en iyi şekilde cevap veriyor.

(Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar ile Transmedya Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Hasan Karakurt)

Tek arka tekerlekli L4 ile 4.5 ton

350 versiyona sahip Master ürün gamına, mevcut çift arka tekerlekli versiyona ek olarak, tekli arka tekerleğe sahip arkadan itişli yeni bir L4 versiyonu ekledi. Yeni Master, 8 ile 22 metreküp arasında değişen taşıma hacmi ile, her ihtiyaca yönelik çözümleri sunabiliyor. Önden çekişli ve arkadan itişli olmak üzere panelvan, şasi kabin, platform kabin, sac kasa kamyonet, kapalı kasa kamyonet, minibüs ve otobüs versiyonları var. Dört uzunluk, üç yükseklik, önden çekiş veya arkadan itişli (tek veya çift arka teker)

İki farklı azami yüklü ağırlık: 3,5 ton (tek veya çift arka tekerlekli) ve 4,5 ton (çift arka tekerlekli).

Yeni Renault Trafic,  kabin içindeki 90 litre hacim ile pazardaki en iddialı eşya saklama kapasitesini sunuyor. Kabin içinde devrim olarak nitelenen ve cep telefonu ve tabletlerin kullanımı için ergonimik çözümler bulunuyor.

Yeni Trafic’te sol arka kapı kapalı tutularak, plaka kapanmadan uzun yükler taşınabiliyor.

Master ürün gamına, mevcut çift arka tekerlekli versiyona ek olarak, tekli arka tekerleğe sahip arkadan itişli yeni bir L4 versiyonu ekledi. Böylece 4,5 tonluk yükleme kapasitiseni sahip olacak.